Under november månad är mörkret mer påtagligt än någonsin. Genom Höstljus lyser Visit Umeå i samarbete med Umeå Kommun upp stadskärnan med 14 ljusinstallationer i Umeå centrum. Höstljus pågår mellan 6-22 november.

Umeå. Höstljus. Panorama. Foto Fredrik Larsson

 

Höstljus 2020

Ljuspromenaden syftar till att sprida glädje och trygghet till alla umeåbor i en tid då vi på flera sätt behöver det som mest. Upptäck den vackra regnbågsfärgade cykelbron, den vattendraperade fasaden på Tullkammaren eller den varma ljusboxen på Rådhustorget. Ta en runda längs Umeå centrums gator och parker och låt ljuset lysa upp i mörkret. Belysningen tänds kl. 15:00 varje dag. 
Ljuspromenaden är Coronasäker och öppen för alla. Hela rundan tar ca 40 minuter.

Karta Höstljus

 

Årets ljusinstallationer:

 1. Bifrost - Regnbågens färger på Gamla bron
  I Umeå centrum har kvarteren namn ur nordiska mytologin. Ett namn används inte - regnbågsbron Bifrost som gudarna färdades på mellan världar. I Umeå finns en gammal bågbro - nu får den bli vår regnbågsbro. 

 2. Väx Väx - Växthuset i Broparken
  Stadsodlarna i Broparken har avslutat säsongen men i deras växthus pulserar det fortfarande av liv. Eller är det en fyr som visar skeppen på älven var lastningen av tjära ska ske?

 3. Guldgruvan - Ljusinstallation under Tegsbron
  Längs Umeälvens strand finns en mörk och gruvlig plats. Men vad är det som skimrar längst in under Tegsbron? Är det guld eller trollets skatt?

 4. Vågrätt Lodrätt - Projektioner på Tullkammaren
  Dina färger var blå.. Nej det är inte melodikrysset och inte är det översvämning men Tullkammaren vid Skeppsbron har nog aldrig haft så bra kontakt med Umeälven som nu.

 5. Väven i färg - Rött och blått ljus i Vävens korridorer
  Som prismorna i en kristall, vid älvens kant. Skimrande från rött till blå speglar den sig i Umeälvens mörka vatten. 

 6. Kronan på verket - Älg i Rådhusparken
  När Rådhusparken byggdes 2015 var ett av syftena att den skulle bli bättre för picknick och lunch. Nu har visst konungen själv slagit sig ned för ett snack.  

 7. Hemlig sommar - Ljusbox på Rådhustorget
  En monolit har landat på Rådhustorget. Kom den med den nya stjärnhimlen på Rådhusesplanaden? Den strålar av energi och bär på ett meddelande från förr. Vågar du gå in och upptäcka dess hemlighet?

 8. Stjärnhimmel - Ett ljustak över Rådhusesplanaden
  I staden kan det vara svårt att se stjärnorna. Till och med Vintergatan bleknar i stadens ljus. I år får vår egen Rådhusesplanad råda bot på det.

 9. Laddningsplats för ljushuvuden - Ljusinstallation på Operaplan
  Umeå Energis konstverk "Laddningsplats för ljushuvuden" har fått nytt ljus. Konstverket är två soffor som skapades av konstnär Mikael Richter vid uppförandet av Dåva kraftvärmeverk, en av Umeå största miljösatsningar som ger värme och el till Umeåborna. Sofforna är uppvärmda med fjärrvärme, upplysta av glorior och anslutna till Umeå Energis bredband. Här kan Umeåbor mötas, njuta av värmen och koppla upp sig till omvärlden.

 10. Parkeringsljus - Belysning längs med parkeringshuset Nanna
  Nanna har varit mångas favoritparkering sedan den byggdes 1986. Nu kompletterar vi ljuset från alla gästande bilar med nytt på fasaden - parkeringshusljus. 

 11. Summer danceProjektioner från Utopia
  Från Utopias food court strålar dansen ut på gågatan. En liten bit av gågatan har blivit dansgata. 

 12. Live rehearsalDisco i en lokal efter Kungsgatan
  Här kunde man tidigare köpa både stilriktiga hängslen och livremmar. I dessa tider är det mer aktuellt än någonsin. Därför är artisterna både förinspelade och bakom glasvägg.

 13. Fontänskulptur - Fontänen på Renmarkstorget
  Formgivaren och illustratören och tillika Umeåsonen Stig Lindberg gjorde inte bara serviser som "Berså" och barnböckerna om Krakel Spektakel. Han gjorde även detta konstverk "Fontänskulptur" från 1976 som nu fått nytt ljus. 

 14. U-bike - Projektioner på Cykelstället
  Psykologiska projektioner ska man undvika. Cykel-ogiska projektioner går det däremot inte att få för många av, speciellt på väggarna vid U-bike. Bli medlem och testa en U-bike du med. Cyklarna finns i garagen på universitetsområdet, i Fysiologihuset på Linnaeus väg 2 och på Cykelstället i korsningen Kungsgatan-Västra Esplanaden.

 

Förutom Höstljus 2020 vill vi även tipsa om tre andra upplysta platser:

Lars Widdings park
Parken vid Västra kyrkogården har rustats upp i år och är väl värd ett besök. Den har fått bättre belysning, både allmänljus och effektbelysning. Fyra stora lindar har flyttats hit från Operaplan. Till våren kommer
20 000 lökar knoppas och pryda parken. 

Graniten
Den stora ackumulatortanken på Ålidhem, byggd 1986, får permanent ljussättning i år. Ljussättningen kommer skifta över tid och vid speciella högtider och händelser. Fasaden är ritad av konstnären Lars Englund, som gav den namnet Aurora borealis (Norrsken). Tanken rymmer vatten till 60 000 badkar och fungerar som en termos. På natten fylls den med varmvatten, då det förbrukas lite värme samtidigt som värmeverket har överkapacitet.

Norrlandsoperan
Norrlandsoperan, som firade 45 år i fjol, lyser upp sin svängda fasad under Höstljus i november. Operahuset som invigdes 2002 länkar samman Konsertsalen och Stora scenen med den gamla brandstationen som rymmer Norrlandsoperan två mindre scener.

Du kan se ljusinstallationerna mellan den 6-22/11, belysningen tänds kl. 15:00 varje dag. 

Höstljus är ett samarbete mellan Visit Umeå, Umeå kommun, Upab och Umeå Energi.