grön inspiration

Hållbarhet

Umeå är en progressiv stad där fokus på hållbarhet är en naturlig del av vardagen för många av oss som bor här. 

Vi på Visit Umeå vill lyfta fram företag inom besöksnäringen som arbetar lite extra med dessa frågor och därmed också göra det lättare för dig som besökare att göra medvetna val. Arbetet är påbörjat och här presenteras exempel på lokala aktörer som kan besökas med extra gott samvete, grön inspiration. 
 
I Umeåregionen är vi väldigt glada att en internationell jury utsåg Umeå till Sveriges Klimatstad 2016. Det är Världsnaturfonden som delar ut priset med orden: Umeå belönas för sin förmåga att omsätta klimatstrategi till handling och engagera kommunens invånare och företag att agera klimatsmart.
 
SEE hållbarhetsvecka är en årligen återkommande arrangemangsvecka som hålls i Västerbottens- och Norrbottens län. SEE är en förkortning för Social, Ekonomisk och Ekologisk hållbar utveckling.
Bo
Vill du bo hållbart finns det flera alternativ för dig. Scandic Umeå Plaza och Scandic Umeå Umeå Syd är Svanen-märkta. Profil Hotel Aveny, Elite Hotel Mimer Umeå, Best Western Hotel Botnia och First Camp Umeå är miljöcertifierade enligt Green Key. Hotell Björken och Clarion Collection Hotel Uman enligt ISO14001. Hotellen U&Me och Stora Hotellet, ingår i koncernen Blå Huset som har ett väl utvecklat hållbarhetsarbete, och med stark ambition drivs hela tiden utvecklingen på i rätt riktning.Vill du göra en härlig utflykt utanför staden så kan vi rekommendera Stora Fjäderägg, STF Vandrarhem vid Holmön som precis som ovanstående är certifierat med Green Key.
Äta
Att Umeå har en vibrerande restaurangscen är ingen hemlighet. Flera aktörer i Umeå jobbar med egna miljöpolicys, såsom exempelvis Gotthards Krog som är nästintill självförsörjande på grönsaker från den alldeles egna grönsaksodlingen vid Umeälven. Önskar du besöka miljöcertifierade restauranger så ska du bege dig till Restaurang TC som är Svanen-märkt eller Vezzo som är KRAV-ceritfierat. Båda ligger vid bussnavet Vasaplan. Det gör också Gamla Bibliotekscaféet som är KRAV-certifierat. Det är något med Vasaplan... Vezzo kan dessutom stoltsera med en alldeles nybliven svensk mästare i pizzabakning! Ett annat hållbart lunchalternativ är Kummin Restaurang & Catering som ligger på Signalvägen 3 i Nolia idrotts-och mässcenter. Verksamheten är sedan flera år certifierad enligt KRAV och här serveras varje dag bufféluncher lagad med kärlek. Planerar du en tilldragelse som kräver catering är Kummin ett utmärkt alternativ. Nätverket Hållbara Restauranger vill skapa en mer hållbar restaurangnäring och i Umeå deltar Gotthards Krog, Rex och Hunger & Törst, Tapas samt även Måltidsservice Umeå Kommun som tillgodoser exempelvis skolor med måltider. I september 2018 prisades både Gotthards Krog och Tapas för sitt hållbarhetsarbete.
Göra
I vår region är naturen alltid precis runt knuten och visst är det något speciellt med att aktivera sig på naturens egna villkor! Granö Beckasin arbetar efter ledorden kvalitet och omsorg om naturen och det avspeglar sig i all verksamhet som företaget bedriver. Prova på en njutningsfull flottfärd på Umeälven utan motorer, och endast med fågelkvitter och vågskvalp som ackompanjemang. Aktiviteten är certifierad enligt Naturens Bästa. Vintertid tar du i stället en hundspannstur med Aurora Borealis Adventures som också jobbar enligt Naturens Bästas kriterier.
Resa
Tre flygbolag trafikerar Umeå Airport från och till övriga Sverige. BRA Flyg var först ut att av inrikes bolagen miljöcertifiera sig enligt ISO 14001 och SAS och Norwegian arbetar även de aktivt med hållbarhetsfrågor. Att ta tåget till Umeå är smidigt, biljetter bokas hos SJ eller direkt hos Norrtåg. På plats i Umeå går det utmärkt att resa hållbart med elbussar från Umeåföretaget Hybricon eller med taxi där bland annat Umeå Taxi har en stor andel miljöbilar i sin flotta. Åk trehjulig elmoped, i hållbarhetens tecken, med UmeEcoRide. De erbjuder transport och turer. UmeEcoRide vill bidra till att skapa en bättre livsmiljö både miljömässigt och socialt, tillsammans med dig. Ett annat klimatsmart alternativ är lådcykeln, nu kan du hyra eldrivna lådcyklar i Umeå. Bli medlem och testa en U-Bike du med.
Miljömärkningar
De miljömärkningar som är nämnda på denna sida är:
 
Hållbar turismutveckling i Västerbotten
Svanen
Green Key
ISO14001
KRAV
Naturens Bästa

Upptäck mer