Älskar du att resa och upptäcka nytt men vill gärna göra det på ett hållbart sätt? I den här guiden har vi samlat våra fem bästa tips för ett kul, innehållsrikt och hållbart besök i Umeå!

Vasaplan i Umeå

 

1. Res till oss på ett hållbart sätt

Till Umeå kan du resa med tåg, buss eller flyg. Ja, t o m med färja från Finland! En av världens mest miljövänliga passagerarfartyg, Aurora Botnia, trafikerar sträckan Umeå - Vasa. Hos oss hittar du en väl utbyggd kollektivtrafik med miljövänliga bussar. Sedan mars 2017 är vår lokaltrafik helt fossilfri. 

Här har vi samlat information om hur du reser till Umeå på ett hållbart sätt

Scandic plaza i Umeå

 

2. Välj hållbara logialternativ

Det finns mycket du själv kan göra för att din resa ska ha så liten påverkan på miljön som möjligt. Börja med att boka ditt boende på en anläggning som jobbar aktivt med hållbarhet. Många boendeanläggningar i vår region är miljöcertifierade och jobbar med hållbarhet i fokus. Här kan du läsa mer om hållbara logialternativ i vår destination. Vi ger även tips på vad du själv kan göra för en mer hållbar hotellvistelse.

Tavelsjöleden

 

3. Upptäck Umeå på ett hållbart sätt

Lär känna Umeå med en guidad tur. Varför inte hoppa på UmeEcoRides eldriva podtaxi och få en guidad tur på väg till annan del av stan? Eller kanske en guidad stadsvandring eller cykeltur med Umeå Tours. Vill du se dig om på egen hand finns alltid nån av Ultras många fina elbussar nära! 

För dig som gillar att vandra finns Tavelsjöleden som startar mitt i centrum. Vill du bara gå en kortare promenad för att upptäcka omgivningarna hittar du tips på promenadstråk här

Söker du en riktig utmaning? Ta bussen till Tavelsjö och bestig några av Tio Toppar Tavelsjö

Gårdshem i Umeå

 

4. Shoppa lokalt och hållbart

Shopping och hållbarhet, går det ihop? Absolut, om man shoppar rätt! Giilar du spännande smaker och god mat tipsar vi om Umeåbornas favoriter DUÅ och GårdshemRöda Korset City och pryl 1900 är bra alternativ för dig som söker second hand och retro. Unika butiker som säljer lokalproducerat och hantverk är exempelvis Hemslöjden och Handelsgården. Butiken Eljest ligger ute på Ön och är väl värt ett besök. Meretes erbjuder mängder av ekologiska hälsoprodukter och livsmedel. Vackra växter och vintagekrukor hittar du hos Linné och Grankvist . Du som går i bröllopstankar får inte missa Sisters in Law.

Här hittar du fler tips på lokal och hållbar shopping i vår destination

Harlequin Umeå

 

5. Njut av lokal mat och dryck

Oavsett om du föredrar vegetariskt, fisk eller kött , välj ekologiskt, lokalproducerat och närodlat – både när det gäller mat och dryck. Flera av stans mest populära restauranger jobbar aktivt för en hållbar restaurangnäring. 

Här kan du läsa mer om Umeås hållbara restauranger