Behöver du inspiration för årets julklappsinköp? Vad sägs om en upplevelse, ett restaurangbesök eller något lokalproducerat? Här hittar du 5 idéer på hållbara julklappstips.

årets-julklapp

Årets julklapp 2022 – det hemstickade plagget

Ge bort en present som i sin tur ger värme och representerar omtanke. Det fiffiga med årets julklapp är att den kan komma i så många former, och du kan välja om du vill köpa till exempel ett par varma sockar eller sticka dem själv.

Vill du köpa årets julklapp kan vi rekommendera att du besöker Hemslöjden, Slöjdarnas hus, Handelsgården eller Röda Korset City.

Vill du vara med i hela processen och sticka något själv kan vi varmt rekommendera Ohlssons Tyger & StuvarPerssons Garn, Limmo Design eller Olofsfors Garn & Tyg.

Det finns även stor möjlighet att hitta tillbehör och garn i någon av Umeås alla andrahandsbutiker!
 

Backfors gård fotograf Maria Lindberg
Foto: Maria Lindberg

Ge bort en upplevelse

Upplevelser är både minnesvärda och bra för vår planet! Det finns en hel rad med spännande upplevelser i Umeåregionen och ett förslag som både är minnesvärt och hållbart är att ge bort turridning eller slädturer på Backfors Gård. Att skritta fram genom snöklädda skogar och samtidigt få njuta av stjärnhimmeln och norrsken är en otroligt unik upplevelse som passar både den erfarne och nybörjaren. Ni hittar också massor av andra härliga upplevelser på vår sida om vinteraktiviteter

Röda korset och Gotthards krog
Foto: Röda Korset city och Visit Umeå

Handla julklapparna second hand

En julklapp från en second hand-butik är både bra för plånboken och klimatet. Röda korset City har massvis med fina återbruksprodukter inom kläder, skor, smycken, köksartiklar och inredning. Botanisera bland unika produkter och handla julklappar helt utan dåligt samvete. 
På Myrorna kan du även köpa presentkort, om du är osäker på vad du ska köpa i present eller inte hittar något vid just ditt besök.
 

Ge bort ett restaurangbesök

Umeå har ett fantastiskt utbud av restauranger. Många av dessa erbjuder lokalt inhandlade produkter och råvaror som ren och älg, röding, sik och löjrom, hjortron, lingon och åkerbär. Ett kort med texten: ”God jul! Jag bjuder dig på en lyxig middag på Gotthards” är garanterat både uppskattat men också hållbart!

 

Bjud till en smakpromenad

ForFoodies håller än en gång sina populära smakpromenader i Umeå där du får strosa genom staden och besöka sex olika fantastiska restauranger. Vid varje stopp får du ett smakprov och kan köpa till valfri dryck.

Hållbara böcker unsplash
Foto: Unsplash

Bok med hållbart budskap 

2019 mest hållbara julklapp var vegokokboken. En bok är en perfekt present till den där släktingen som redan har allt och genom att köpa en bok med ett hållbart tema bidrar du med ett positivt budskap för att hjälpa vår planet. Massor av olika alternativ finns hos Akademibokhandel.
 

Gårdshem charkbricka
Foto: Gårdshem

Julklappshandla lokalt

Vi har flera unika butikspärlor i Umeå som erbjuder lokala produkter. Alltifrån närodlade delikatesser, ekologiska blommor, lokalproducerat porslin och keramik till gårdsbutiker med omsorgsfullt skapade hantverk. Gårdshem är ett exempel på butiker som benhårt står fast vid att sälja lokalproducerade produkter. Varför inte ge bort ett lokalt delikatesspaket till svärmor i julklapp?