I Umeå jobbar restaurangerna med hållbarhet i fokus. Här finns miljöcertifierade restauranger och även Umeå kommun arbetar med hållbarhet på måltidsservice som levererar skolmåltider.

Gotthards Krog inomhustorg

 

Gotthards krog

Med fokus på småskalighet och bra råvaror erbjuds rätter som blandar internationella och norrländska smaker. Restaurangen är nästintill självförsörjande på grönsaker från den alldeles egna grönsaksodlingen vid Umeälven. De deltar i nätverket Hållbara restauranger.
Mer om Gotthards krog
 

Restaurang Hunger & Törst

 

Hunger & Törst

Ett besök hos Hunger och Törst ska alltid upplevas lika spännande och omväxlande varje gång. I restaurangens varma atmosfär förmedlas en nyfikenhet och kärlek till råvaran. Restaurangen deltar i nätverket Hållbara restauranger. Mer om Hunger & Törst
 

Rådhuskällaren Rex

 

Rex

Rex finns i Rådhuset och byggnaden rymmer också cocktailbaren Juliette och pub Rådhuskällaren. Rex tar vara på de råvaror som varje säsong har att erbjuda och är medlemmar i Hållbara restauranger. Mer om Rex

Tonka Strandgatan

 

Tonka

Modern, mysig och avslappnad bistro i Umeå centrum. På menyn hittar du pintxos, mindre och större rätter. Allt lagat med fokus på och kärlek för råvaror som gärna får vara närproducerade och till stor del ekologiska. Medlemmar i Hållbara restauranger. Mer om Tonka
 

Restaurang TC

 

Miljöcertifierade restauranger

TC är restaurang som arbetar stenhårt för att minimera en miljöpåverkan och de är stolta över att vara en Svanenmärkt restaurang. Mer om TC
Kummins Caterings kök är KRAV-certifierat. De prioriterar ekologiska, närproducerade och KRAV-märkta livsmedel och råvaror. Mer om Kummin

 

Fler hållbara restauranger

Detta är bara några exempel på restauranger som är medlemmar i Hållbara Restauranger. Det finns fler och du hittar information i restaurangguiden om vilka de är. Där kan du filtrera och hitta restauranger som uppfyller olika hållbarhetsaspekter. Mer om Hållbara restauranger
 

Tips hur du kan gå mer hållbart på restaurang

  • Välj vegetariskt, närproducerat eller ekologiskt i den mån det går. 

  • Välj en miljömärkt restaurang

  • Våga fråga personalen om matens ursprung

  • Undvik att köpa vatten på flaska - drick kranvatten.