Josefin Holmgren är second hand-expert, instagramprofil och föreläsare inom hållbarhet. Här bjuder Josefin på massvis med inspiration till en mer hållbar livsstil.

Hållbarhet som livsstil

Josefin har alltid haft ett intresse för second hand och vintage och började redan i mellanstadiet bära ”lite knasiga” kläder, som hon själv uttrycker det. Hon lärde sig tidigt att arvegods ”tar man hand om” och har alltid värnat om kläder, möbler och föremål med en historia. Hennes intresse för second hand, vintage, återbruk och hållbarhet har genom åren utvecklats till en livsstil som genomsyrar hela Josefins liv. Idag är hon helt ointresserad av nyproducerade produkter och älskar i stället tjusningen i att hitta något oväntat i en osorterad second hand-butik.

Röda Korset City Umeå
Fynd hos Röda Korset City, Umeå. Foto: Röda Korset Umeå

Josefins främsta anledning till att handla second hand och ta tillvara på gamla föremål stavas hållbarhet. Hon menar att det exempelvis inte finns någon brist på textilier i världen vilket gör att en ökad konsumtion av nya kläder leder till ett stort överflöd av textilproduktion vilket i sin tur skadar vårt klimat och våra tillgångar.

Röda Korset City Umeå
Foto: Lena Lee

"Vi borde dra i handbromsen och använda det vi har. De senaste åren har antalet klimatflyktingar ökat drastiskt pga. miljöförändringar delvis skapade av överkonsumtion"

- Josefin Holmgren

 

Matbordet som överlevt två världskrig

Det finns också väldigt mycket fina fördelar med att ta tillvara på det vi redan har, menar Josefin. Hon tycker att det är otroligt spännande att drömma sig bort i plaggets, möbelns eller prylens historia.

- Mitt matbord har överlevt två världskrig och två generationer. Det är svindlande att tänka på hur många samtal som först vid det här bordet, säger Josefin.

När det gäller mode och trender menar Josefin att det inte finns ett enda snitt eller en enda design som inte redan är skapad. Trender går i cykler som redan existerat i ett annat årtionde, allt går att hitta second hand.

- Man behöver inte ha en gammeldags stil för att handla second hand, många tror att ett begränsat utbud gör det både svårt och tråkigt att handla, men sanningen är att begränsningen väcker kreativitet vilket gör det mycket roligare. Second hand-shopping är som en skattjakt där spänningen ligger i att helt plötsligt hitta ett unikt plagg eller pryl. Jag ser det som en sport, säger hon.

Röda Korset City Umeå
Foto: Lena Lee

Josefin hittar på många saker under Röda Korsets vingar och nu senast en påverkanskampanj genom ett inredningsprojekt där flera umeåprofiler uppmuntrar till att skapa med återbrukat material. Hon uppmuntrar till att följa hashtagen #ringarpåvattnet för mycket fin inspiration och skaparglädje.

Spana in Josefin på Instagram under namnet Josefinfint eller besök henne i butiken på Röda Korset City.

 

Josefins tre bästa tips för att börja handla mer hållbart:

 

  • Instagram är en underbar plats för kunskap och inspiration. Börja följa inspirerande konton som skapar av återbrukat material.

  • Haka på sytrenden. Ett påslakan eller en gardin kan bli ett fantastiskt fint plagg.

  • Se det som en skattjakt! Även om det känns svårt ibland så dyker helt plötsligt den där unika prylen eller plagget upp. Då känns det som att vinna högsta vinsten!