Restaurang Wild River – en hållbar restaurang

Restaurang Wild River

Intill den brusande älven och Mårdseleforsens naturreservat ligger Restaurant Wild River, utsedd till en av de 300 bästa restaurangerna i Norden. Här serveras en levande meny, sammansatt av råvaror från lokala producenter samt växter, svampar och bär som restaurangägarna själva har plockat i Ajaurskogen.

Restaurant Wild River, som har öppet från mitten av maj till slutet av augusti, öppnade 2018 och blev snabbt en succé. Nu, flera nomineringar senare och en plats i White Guide Nordic som en av de 300 bästa restaurangerna i Norden, jobbar Wild River med ett ständigt hållbarhetsfokus och med att skapa den absolut bästa matupplevelsen med de råvaror som finns tillgängliga längs Vindelälven.

Mårdselforsen
Mårdselforsens naturreservat. Foto Philip Avesand

– Lokala bönder och leverantörer ger oss möjligheten att använda fantastiska råvaror och produkter, liksom att vi själva plockar växter, svampar och bär som fyller skogen vid olika tidpunkter. Vi försöker hela tiden anpassa rätterna efter den norrländska sommarens säsonger, säger Freddy Holmgren, köksmästare och ägare av Wild River.

Wild River. Mat. skog

Wild River. Mat. Älv

"Det är inget främmande att vi serverar en björkdessert med näverparfait, björkmaräng, granitée på björkskott och björksirap." 
- Freddy Holmgren
 

Bland annat plockas och förädlas gröna tallkottar, rönnblommor och älgört. Med hållbarhetstanken i fokus är det samtidigt viktigt att vara varsam så att skogen hela tiden har en chans att generera sig själv, liksom att Allemansrätten ska tas i beaktande.

– Jag är väldigt noggrann. Om jag till exempel plockar granskott från ett träd så plockar jag bara en tredjedel av det jag når, för att sedan hoppa över några träd. Det är viktigt att skogen får utvecklas som den ska för djurens skull, säger Emma Wåhlstedt, restaurangchef på Wild River. 

Freddy Holmberg menar att inga rätter med tonfisk från Japan eller kött från Irland serveras, utan att allt fokus ligger på det lokala. 
– Tonfisk finns inte naturligt i vårt område, men en fin gädda kan jag få tag på och då skapar vi en härlig norrländsk rätt av den, säger han.

Wild River har en mängd producenter som bland annat förser dem med kött, grönsaker, bröd och öl. Om vintrarna, då restaurangen är stängd, försöker de besöka alla producenter för att lära känna dem och se arbetet bakom råvaran. 

– Det är viktigt för oss att råvaran behandlas med respekt och att bönderna brinner för det de gör och verkligen bryr sig om djuren och det som växer, säger Freddy Holmgren.

Wild River. Matlagning Foto Visit Umeå

Foto Philip Avesand

Wild River Interiör

Restaurangen har platser både inomhus och i en inglasning. Den är liten och mysig och är ofta fullbokad.

– Ett tips är att boka bord innan man kör ut till oss, så slipper man bli besviken om det är fullt, säger Freddy Holmgren.

Ett besök hos Wild River är en helhetsupplevelse. Här brusar den vilda Mårdseleforsen ett stenkast från restaurangen och de närliggande vandringslederna med hängbroar över forsarna är välbesökta.

Här får du allt i ett – naturen, värdskapet och maten. Helt klart värt en resa!

 

Mat & Dryck i Umeåregionen

Umeå är en fantastisk matstad. De flesta restauranger, oavsett inriktning, använder med förkärlek råvaror från vår del av landet. Så du kan vara säker på att hitta något med smak av Västerbotten, om än med kockens egna lilla tvist.