Här har vi samlat våra bästa tips för dig som gärna handlar lokalproducerat, ekologiskt och hållbart och som söker unika och noga utvalda produkter.

Delikatess korvar

Linné och Grankvist
En annorlunda blomsterhandel som jobbar hållbart och hantverksmässigt. Linné och Grankvist väljer närproducerat och ekologiskt när det går och har därför främst växter som är i säsong. Ett plus för sortimentet av vackra vintagekrukor!

DUÅ
DUÅ är en personlig delikatessbutik som värnar om kvalité, ursprung & matupplevelser. Tvillingarna Per och Lars Åkerlund är ständigt på jakt efter nya producenter & kreatörer för att kunna erbjuda spännande & inspirerande produkter.

Två Fiskare
Två Fiskare är fullskalig fiskaffär med lokalt fångad fisk och produkter från norra Kvarken samt från Västerhavet. Här kan du äta en bit mat måndag till lördag. Du kan också komma in och köpa en rätt för att ta med dig hem.

Norums Fiskrökeri
Besök gårdsbutiken och familjeföretaget från 1959. Norums Fiskrökeri är förstahandsmottagare av ortens fisk och arbetar med entusiasm för det lokalproducerade och kvalitativa mathantverket

Gårdshem
Hos Gårdshem hittar du bara produkter från lokala gårdar, mejerier, bryggerier och andra duktiga hantverkare i från trakten. Butiken är fylld med olika hantverksostar från lokala mejerier, folköl från bryggare runt om i Norrland och fantastiskt kött från lokala djuruppfödare.

Röda korset Umeå

Handelsgården
Handelsgården är ett kollektiv som består av en grupp kvinnliga slöjdare, hantverkare och konsthantverkare från Västerbotten. Här finns lokalproducerat hantverk, konsthantverk och delikatesser.

Röda korset
Förstklassig second hand i snyggt inredd butik med ett handplockat sortiment av mode och inredning. I anslutning till butiken ligger också Röda Korsets övriga verksamheter. Mer information

Tráhppie - samisk slöjd
I det samiska caféet och kulturhuset Tráhppie på Gammlia kan man även köpa samiska slöjd och hantverk; Till exempel föremål i glas, keramik, textil, skinn, pärlor eller tenntråd. Både i traditionell stil eller av modernare modell. Mer information

Slöjdarnas Hus
Längs Vindelälvens hittar du Slöjdarnas Hus. Här hittar du försäljning av slöjdalster av lokala hantverkare i näver, rot, batik, keramik, vävnader, tavlor, träslöjd, virkat, stickat och mycket annat. Café Alice serverar mat och bakverk. Lekpark för barnen. Musikunderhållning varje lördag hela sommaren, skördemarknad på hösten och julmarknad på vintern. Mer information

I Umeåregionen hittar du också massvis med härliga gårdsbutiker. Här kan du handla allt från naturbeteskött till hemmagjord glass från egna fjällkor. 

Levagårdsbutik

Åbrånets Limousin
I en annorlunda och lantlig miljö hittar du restaurang, kafé och gårdsbutik Åbrånets Limousin. Här kan du njuta av mat och fika lagat på lokala råvaror.

Levagård
Hos Levagård kan du köpa ekologiskt och närproducerade produkter året runt samt naturbeteskött från den egna gården. På sommaren finns också kafé. Se hemsida för öppettider.

Häljegård
Häljegård kan du besöka ett aktivt produktionsjordbruk. Möjlighet att fika. I gårdsbutiken kan du handla kött och skinn från den egna gården.

Oxvikens gård
Oxvikens gård är ett litet lantbruk med grönsaksodling och fårhållning som huvudsyssla. Gården drivs helt ekologiskt, ligger vackert beläget mellan Tavelsjön och Trehörningen. Under sommar/höst finns grönsaker och potatis till försäljning. Att köpa fårskinn och beställa lammkött går bra under hela året.

Glassbonden
Hos Glassbonden i Västra Selet tillverkas glass av mjölken från gårdens egna fjällkor. I en glassbar med fantastisk utsikt över Vindelälven och de betande djuren serveras både traditionella och lokala smaker. Vad sägs till exempel om glass med smak av Västerbottensost eller älgört? Glassbonden har öppet under sommaren.