Marc Strömberg är Umeåkonstnären bakom hjortrongranaten och UÅ-symbolen. För Rally Sweden i Umeå har han nu skapat en helt unik fotovägg, och pyssel för rallynyfikna unga Umeåbor.

Denna information är inte längre aktuell.

Det har varit svårt att missa det kreativa kollektivet Random Bastards framgångar på senare år. Artisten Erik ‘Fricky’ Friman har erövrat såväl topplistor som P3 Guldgalan med sin norrländska RnB, och med en uppsjö skateboard/snowboardfilmer, stilsäker webbshop och artister som Broder John, Cleo, Academics, Gonza Ra, Erk och Trainspotters har Storspoven AB satt Umeå på den urbana kartan. 

 

Med i bakgrunden finns alltid multikonstnären Marc “UÅ” Strömberg, som med sina karaktäristiska illustrationer och sitt färgstarka bildspråk sätter den grafiska tonen för det kreativa kollektivet. Hans konst syns på läskedrycksflaskor, hoodies, skivomslag, väggmålningar och serietidningar. Och nu – även vid Rally Sweden.
– Visit Umeå ville skapa en fotovägg som besökare kan fota sig framför, och såg att energin och drivet i mina illustrationer skulle passa med rallyts fart och närvaro. Så jag fick uppdraget att skapa en illustration som lyfter fram det som är Umeå unika version av Rally VM, säger Marc Strömberg.

 

Fotoväggen, som är 4 x 3 meter stor, kommer att stå på Rådhustorget i samband med rallyveckan, är ett myller av Umeårelaterade motiv. Storspovar, kulturväven, vattentornet på Mariehem tillsammans med olika djur och landmärken blir en spännande bakgrund för besökare att fota sig framför.
–  Jag försökte pressa in all action-paction från vilda bilar i osäkra kurvor tillsammans med Umeås symbolism i en lättsam och lekfull mishmash. Referenser som både rallyintresserade och Umeåbor kan relatera till, säger Marc Strömberg.

Marc Strömberg, konstnären bakom flera kända väggmålningar.