Bor du i Umeå? Då kan det vara bra att ha koll på hur rallydagarna kan påverka din vardag.

Den här informationen är inte längre aktuell.

Detta är Rally Sweden

Rally Sweden är Sveriges största återkommande evenemang och vi är mycket glada att få vara värdstad till tävlingen och folkfesten. Med 13 deltävlingar världen över har Sverige det enda vinterrallyt i världsmästerskapet. Vi vill att rallyveckan ska vara en positiv upplevelse för både inresta besökare och dig som bor här, även om du inte själv tänker besöka tävlingarna. Tillsammans skapar vi en rallyupplevelse för livet! 

Här kan du läsa om hur tävlingen fungerar

 

Många besökare

Rally Sweden brukar dra till sig runt 100.000 besökare vanligtvis. Just i år väntas inte en sådan hög siffra, men fler människor än vanligt kommer att befinna sig i Umeå. Som referens hade Brännbollsyran 16.500 besökare år 2019 och Red Barn Arena kan ta in upp till 30.000 besökare.

 

Trafik

Med fler människor kommer mer trafik. Du som jobbar under rallyveckan bör överväga att inte ta bilen till jobbet, då köer troligtvis kommer att uppstå. Du som har möjlighet kan passa på att ta en promenad eller cykeltur. Om du måste använda bil för att ta dig till arbetet så råder vi dig att undvika stadskärnan.

 

Kollektivtrafik

Under rallyveckan kommer kollektivtrafiken gå på högvarv då många besökare vill ta sig till olika platser runt om i staden. Det är att vänta många fulla bussar och har du möjlighet att ta dig dit du ska på annat sätt, som att promenera eller cykla, så råder vi dig att göra det.

 

Red Barn Arena

Detta är den arena som byggts på I20-området inför Rally Sweden 2022. Här kan väntas många besökare under dagarna och områdena i anknytning till området kommer märka av detta. Bussen som tar besökarna från centrum till Red Barn stannar vid Haga, så boende i området kommer se många människor i rörelse.

 

Rådhustorget och Skeppsbron

I Umeå centrum kommer det finnas två rally-områden där besökare kan umgås, äta och ta del av underhållning i koppling till rallyt. Dessa områden är Rådhustorget och Skeppsbron. After Rally party, som är Rally Swedens officiella efterfest, kommer hållas här alla dagarna. Här väntas det mycket människor, så ha det i åtanke om du ska förbi centrum.

 

Ljudnivå

Om du bor eller vistas i närheten av något av områdena så kan du förvänta dig att den vanliga ljudnivån under dessa dagar kommer höjas. Speciellt om du bor nära I20-området där bilarna åker förbi. Rallyt håller på dagtid så det är inget som ska påverka nattsömnen, men om du bor närmare centrum så kan det vara bra att veta att After Rally party vid Skeppsbron håller på till 01:00 alla dagar.

 

Restaurang och bar

Restauranger och krogar kommer troligtvis vara mycket bokade runt om i hela Umeå med tanke på antalet besökare som väntas.

 

Hotell

Du kanske har sett att det är många som lägger upp sina hus till uthyrning under rallyveckan. Detta beror på att många hotell redan är fullbokade och det troligtvis inte kommer gå att få boende på hotell eller vandrarhem när det närmar sig.

 

 

 

Har du frågor gällande Rally Sweden 2022?

 

Kontaktuppgifter Rally Sweden

 

Kolla in vår FAQ-sida

Hittar du inte det du söker? Då är det bara att höra av dig