Kulturstaden. Idrottstaden. Universitetsstaden och Innovationsstaden. Umeå växer snabbare än någon annan region i norra Sverige och har blivit en självklar mötesplats för nyfikna och kreativa människor från hela världen.

I Umeå finns både vildmarken och storstadspulsen
 

I Umeå finns det urbana Norrland - de bästa av två världar. Här finns både vildmarken och storstadspulsen. En stad som vibrerar av kreativitet, kultur, shopping, restauranger och högklassigt boende. Inom en timme väntar djupa skogar, brusande älvar och mäktiga vidder.
 

Umeå har en lång historia av spännande kulturliv, blev utsedd till Europas Kulturhuvudstad 2014 och bjuder idag på allt ifrån klassisk opera till prisvinnande hiphop, Sveriges första kvinnohistoriska museum, litteraturfestival, filmfestival, jazzfestival och ett av världens mest hyllade bildmuseum.
 

Restaurangutbudet växer ständigt, med nio White Guide-restauranger, många mysiga kaféer och innovativa barer. Dessutom är Umeå en riktig idrottsstad, som utsågs till Sveriges Idrottsstad 2018, med ett svindlande utbud inom sport, hälsa och friluftsliv.
 

Här finns också en vilja och lust att skapa som ger eko ut i stora världen i form av innovationer, design, forskning och upplevelseturism. Med en av världens bästa arkitekthögskolor och världens bästa designhögskola fortsätter Umeå att locka nyfikna och kreativa människor från hela världen. Forskare och studenter, kreatörer och entreprenörer, eldsjälar och innovatörer. I mötet händer alltid något spännande. Det förändrar oss, driver oss att växa. Vi vänder och vrider, ifrågasätter och hyllar. Umeå är en ung och progressiv stad som alltid vill mer.