Säsongens utställningar bjuder på vitt skilda, spännande och högintressanta ämnen. Nedan har vi samlat våra bästa tips inför hösten!

Schyssta Killar – Vad är en schysst kille egentligen?

Utställningen är konstnären Linea Mateis examensarbete från Konstfack. Konstverken är resultatet av omfattande researcharbete med undersökningar, studier och statistik från Brottsförebyggande rådet, Statistiska centralbyrån, Skolverket, Försäkringskassan och Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering.
Visas t o m 1 december 2019
Museum: Kvinnohistoriskt museum

 

Rättfram och skaparglad / Västerbottnisk folkkonst

Allmogemålare, träsnidare, naiver, amatörer – benämningarna är många. Det som förenar är lusten och glädjen att skapa samt en framträdande detalj- och färgrikedom. Begreppet “folkkonst” kan sägas beteckna konst skapad av människor utan formell konstutbildning. Resultaten blir personliga, egensinniga och självständiga konstverk som sällan är påverkade av tidens stilar och strömningar. Utställningen Rättfram och skaparglad, visar verk med en uttalad konstnärlig intention och skildringar av västerbottniskt kulturarv i form av seder, bruk och traditioner. Detta ger dem dokumentära kvaliteter med betydelse för kunskapen om länets kulturhistoria.
Visas: t o m 26 januari 2020
Museum: Västerbottens museum

 

Självbilder

Utställningen visar en bred och varierad samling självporträtt, tagna av såväl professionella fotografer som konstnärer och bygdefotografer – alla kvinnor. Många av fotografierna, som spänner över perioden från 1860-tal till 2000, visas nu för första gången.
Visas: t o m 26 januari 2020
Museum: Västerbottens museum

 

Grada Kilomba / A World of Illusions

Genom antik mytologi och kolonial historia talar Grada Kilombas videotrilogi Illusions [Illusioner] om mänskliga rättigheter, rakt in i vår samtid. Med text, performance och filminstallation gestaltar Grada Kilomba frågor om identitet, medborgarskap och gemenskap.
Visas: t o m 8 mars 2020
Museum: Bildmuseet