Säsongens utställningar bjuder på vitt skilda, spännande och högintressanta ämnen. Nedan har vi samlat våra bästa tips.

Många publika arrangemang ställs just nu in med kort varsel på grund av coronaviruset covid-19. I dagsläget vet vi att exempelvis Bildmuseet valt att stänga tillfälligt, i första hand t o m den 14 april. Besök arrangörens webbplats för aktuell information om det arrangemang du är intresserad av.

 

 

Intryck Uttryck – konst från samlingen

Västerbottens museums konstsamling är stor och vittfamnande. Förutom museets egna verk har man även hand om samlingen Helge Lindens minne. I två utställningshallar visas delar från samlingen. Urvalet är gjort med tanke på pedagogiska program, men fungerar alldeles utmärkt som en utställning i sig.
Visas: t o m 29 mars 2020
Museum: Västerbottens museum

 

100% kamp – Sveriges historia

En utställning som handlar om att samhället går att förändra genom rättighetskamper. Den berättar om människor som har kämpat för sina och andras rättigheter. För rätten att leva, bo och älska på lika villkor.
Visas: t o m 29 augusti 2020
Museum: Kvinnohistoriskt museum

 

Människans Natur 

Fotoutställning om hur det norrländska landskapet omdanas av intensiv råvaruutvinning och om människans benägenhet att främst se naturen som resurs och råvarukälla.
Visas: t o m 30 augusti 2020
Museum: Västerbottens museum

 

Årets svenska bilderbok / Maraton 

Maraton har utsetts till 2019 års bästa svenska bilderbok och belönas med den nationella utmärkelsen Snöbollen. Karin Cyrén som skapat boken mottar priset våren 2020. I utställningen presenteras originalbilderna till boken. I utställningen kan du också höra henne berätta hur boken kom till.
Visas: t o m 13 september 2020
Museum: Bildmuseet

 

Rösträtt för kvinnor 

2021 är det hundra år sedan kvinnor för första gången fick rösta till Sveriges riksdag. I utställningen berättas kvinnors rösträttshistoria genom Sara Telemans Jordnära och humoristiska porträtt i text och bild av personer som kämpat för kvinnors rösträtt i Sverige och världen. 
Visas: t o m 14 november 2020 
Museum: Kvinnohistoriskt museum