Säsongens utställningar bjuder på vitt skilda, spännande och högintressanta ämnen. Nedan har vi samlat våra bästa tips.

Rättfram och skaparglad / Västerbottnisk folkkonst

Allmogemålare, träsnidare, naiver, amatörer – benämningarna är många. Det som förenar är lusten och glädjen att skapa samt en framträdande detalj- och färgrikedom. Begreppet “folkkonst” kan sägas beteckna konst skapad av människor utan formell konstutbildning. Resultaten blir personliga, egensinniga och självständiga konstverk som sällan är påverkade av tidens stilar och strömningar. Utställningen Rättfram och skaparglad, visar verk med en uttalad konstnärlig intention och skildringar av västerbottniskt kulturarv i form av seder, bruk och traditioner. Detta ger dem dokumentära kvaliteter med betydelse för kunskapen om länets kulturhistoria.
Visas: t o m 26 januari 2020
Museum: Västerbottens museum

 

Självbilder

Utställningen visar en bred och varierad samling självporträtt, tagna av såväl professionella fotografer som konstnärer och bygdefotografer – alla kvinnor. Många av fotografierna, som spänner över perioden från 1860-tal till 2000, visas nu för första gången.
Visas: t o m 26 januari 2020
Museum: Västerbottens museum

 

Schyssta Killar – Vad är en schysst kille egentligen?

Konstnären Linea Mateis examensarbete från Konstfack. Konstverken är resultatet av omfattande researcharbete med undersökningar, studier och statistik från Brottsförebyggande rådet, Statistiska centralbyrån, Skolverket, Försäkringskassan och Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering.
Visas t o m 15 februari 2020
Museum: Kvinnohistoriskt museum

 

Grada Kilomba / A World of Illusions

Genom antik mytologi och kolonial historia talar Grada Kilombas videotrilogi Illusions [Illusioner] om mänskliga rättigheter, rakt in i vår samtid. Med text, performance och filminstallation gestaltar Grada Kilomba frågor om identitet, medborgarskap och gemenskap.
Visas: t o m 8 mars 2020
Museum: Bildmuseet

 

Design Matters

Förändras vårt förhållande till tingen om skorna vi bär har odlats av oss själva, om tallriken vi äter på egentligen är en levande organism? Kan en orsak till klimatkatastrof bli till något vackert och värt att bevara? I Design Matters presenteras flera internationellt etablerade designer som vill ändra på vad vi kan förvänta oss av konsumtionsvaror, mode och möbler, av gemensamma platser och funktioner.
Visas: t o m 12 april 2020
Museum: Bildmuseet

 

Ann Edholm / Tungan på ordet

Ann Edholm vill att hennes målningar ska upplevas som ett möte med en människa, direkt och fysiskt. Bildmuseet visar delar ur konstnärens serie Tungan på ordet (2003-2010), dessutom skisser och två helt nya verk.
Visas: t o m 12 april 2020
Museum: Bildmuseet

 

100% kamp – Sveriges historia

En utställning som handlar om att samhället går att förändra genom rättighetskamper. Den berättar om människor som har kämpat för sina och andras rättigheter. För rätten att leva, bo och älska på lika villkor.
Visas: t o m 29 augusti 2020
Museum: Kvinnohistoriskt museum