7 anledningar att besöka Umeå i sommar

Holmön. Berguddens fyr

Upplev Umeå i sommar

Den färgglada och kreativa kuststaden med aktiviteter och upplevelser i världsklass. Här finns allt ifrån Sveriges första kvinnohistoriska museum, unika boenden bland trädtopparna, restauranger med norrländsk touch, prisad hiphop – och inte minst spektakulära naturupplevelser. Här är sju anledningar att besöka Umeå i sommar.


Med sina många sevärdheter, vildmarken runt hörnet och sitt rika kulturliv är Umeå den perfekta staden för en weekendsemester. Vandra i orörd natur, gå på konstmuseum, känn storstadspulsen på någon av stans alla uteserveringar, bada på Sveriges soligaste ö eller experimentera på det nya science centret Curiosum.

kulturUmeå, som 2014 blev utsedd till Europas Kulturhuvudstad, erbjuder flera evenemang och festivaler för den kulturintresserade. Foto: Pressbild, Visit Umeå.

 

1. ETT RIKT KULTURLIV

Umeå har en lång historia av ett spännande och brett kulturliv. 2014 blev staden utsedd till Europas Kulturhuvudstad och idag bjuder Umeå på allt ifrån klassisk opera till prisvinnande hiphop. Här finns Sveriges första kvinnohistoriska museum, litteraturfestival, filmfestival, jazzfestival och ett av landets mest hyllade bildmuseum. Umeå har även världens största samling av privatägda gitarrer på Guitars – The museum. Längtar du efter att gå på konsert i den ljumma sommarnatten? Den 17e juli gästar RIX FM Festival Umeå – en gratisfestival med välkända artister.

unikaboendenTillbringa eftermiddagen i kajak och stanna för bad eller picknick. Foto: Bea Holmberg, Visit Umeå.

 

2. NÄRA TILL NATURUPPLEVELSER

I Umeå är den häpnadsväckande naturen alltid nära och det är inte mycket som slår den rofyllda känslan av att vandra på små stigar i skogen eller glida fram på spegelblankt vatten. Plocka upp en kajak eller SUP i någon av kajakautomaterna längs med Umeälven eller Nydalasjön, ta en tur till den pittoreska och natursköna skärgårdsön Norrbyskär, eller testa fartfylld forsränning i en av Europas sista orörda älvar – Vindelälven. Umeå har även flera fridfulla naturreservat som är ultimat för sköna sommaraktiviteter som bad, picknick, fiske, fågelskådning och vandring.

unikaboendenNjut av Umeås fridfulla natur – bo bland trädtoppar med fantastiska vyer. Foto: Bea Holmberg, Visit Umeå.

 

3. UNIKA BOENDEN

I och omkring Umeå finns det flera unika boendemöjligheter som lockar både den bekväma resenären och camparen. Bo i fyrvaktarbostäder på ön Stora Fjäderägg, flytta in i en gammal fängelsecell på Hotell Gamla fängelset eller övernatta bland tallar och granar i ett fågelnäste på Granö Beckasin. På Granö kan du även leva som en riktig äventyrare – bygg en egen timmerflotte som du glider nedströms Umeälven på och sov i hängmattetält mellan träden. Tillhör du en av dem som tycker att hotellfrukosten är det bästa med att resa? Då ska du bo på Stora Hotellet, som har hyllats både nationellt och internationellt för bland annat deras förstklassiga frukostar.

stränderochhavsbadHolmön - en av Umeås skärgårdspärlor. Foto: Philip Avesand, Visit Umeå.

 

4. STRÄNDER OCH HAVSBAD

Sand mellan tårna och svalkande dopp hör sommaren till. Umeåtrakten är en riktig skattkammare när det kommer till havsbad, stränder och klippor. Samla kompisgänget för en volleybollturnering på populära Bettnessands havsbad eller ta med barnen till det familjevänliga badet i Norrmjöle. Ett annat tips är att ta färjan på 40 minuter över till Holmön – Sveriges soligaste ö. Förutom att bada kan du gå på upptäcktsfärd, hyra cykel och besöka öns båtmuseum.

matstadMed sina prisade restauranger och barer benämns Umeå ofta som norra Sveriges främsta matstad. Foto: Philip Avesand, Visit Umeå.

 

5. NORRLANDS BÄSTA MATSTAD

Det är inte konstigt att Umeå ofta benämns som norra Sveriges främsta matstad. Här möts du av högkvalitativ mat och service som skapar matminnen du sent kommer glömma. Njut av cocktails från en av Sveriges bästa barer till amerikansk barbecue med norrländsk touch. Är du en riktig matfantast får du inte missa någon av de olika guidade matturerna som genomförs till fots eller på cykel. Förläng sommaren in i september och planera in ett besök under Umeås smakfestival. Då tar stans restauranger över centrum med sina tält där det dukas upp utvalda specialiteter, lokala ölsorter och härlig stämning.

vandringI Umeå finns det gott om vandringsmöjligheter - både för barn och vuxna. Foto: Pressbild/Visit Umeå.

 

6. VANDRINGSMÖJLIGHETER

Föredrar du en aktiv semester har Umeåregionen många vandringsmöjligheter. Här finns både längre leder för etablerade vandrare och enklare vandring för nybörjare och barnfamiljer. Gå på orörda stigar i Umeås fridfulla naturreservat, utforska ravinlandskapet på en drakrygg längs med Lögdeälvsleden, bestig 10 bergstoppar i Tavelsjö, eller vandra på den unika Isälvsleden som skapats av inlandsisen. Möjligheterna är många och oavsett var du väljer att vandra kommer du mötas av en hänförande natur och spännande äventyr.

familjTa med familjen till Zip Adventure Park för nervkittlande zipline, höjhöjdsbana och femkamp. Foto: Pressbild, Visit Umeå.

 

7. FAMILJEAKTIVITETER

Att roa barnen under semestern kan vara en utmaning. Fyll dagarna med roliga familjeaktiviteter, både inomhus och utomhus. Utmana varandra i Zip Adventure Park – äventyrsparken med en spännande höghöjdsbana bland trädtopparna, ziplines och femkamp. Klappa älgar på Älgens farm eller mata kameler och alpackor på Mickelbo gård. Besök den familjeanpassade och interaktiva utställningen – Hamnstaden Umeå. Här får stora och små testa på aktiviteter i sann 1800-talsanda. För den nyfikna familjen som gillar vetenskap och att experimentera är Umeå universitets science center Curiosum ett måste – perfekt om vädret sviker.