Prisade bartendern tipsar om sina favoritställen i Umeå

Emil Åreng tipsar om Umeå

Bartendern, författaren, redaktören och Umeåbon Emil Åreng har drivit flera hyllade barer och blandat cocktails världen över. Trots att han inte är född och uppvuxen i Umeå har han blivit en välkänd profil och ansiktet utåt för stadens krogliv. – I Umeå har vi nära till allt! Som vandring i skogen, kulturupplevelser och genuint bra krogar, säger Emil.

Emil Årengs stora intresse för att blanda drinkar och experimentera med smaker slog ner som en blixt från klar himmel under hans första kväll bakom bardisken. Från den stunden var han fast och enligt Emil själv har han världens roligaste jobb. Under sina 15 år i Umeå har han bland annat startat och drivit flera välkända barer, gett ut boken ”Salongs i Norrland” och blivit lite av en expert på Umeås gastronomiska utbud. År 2014 var han med och startade upp legendariska Open/Closed och satte Umeå på Europakartan när baren blev utnämnd till en av Europas bästa barer i fyra år. Inte nog med det – Emil har även tilldelats priset som Skandinaviens bästa bartender.

Hängbro höst

Emil Åreng har drivit flera välkända barer och blivit lite av en expert på Umeås gastronomiska utbud. Foto: Alexander Ekholm, Visit Umeå.

WHISKEY PÅ RÅG

Idag driver Emil Facit Bar i centrala Umeå, som är första baren hela i världen med att jobba med hundra procent svenska råvaror.
– Min grundfilosofi är att det ska vara hållbart. Jag ser ingen poäng med att blanda Mojito på karibisk rom mitt i vintern. Vi vill att våra gäster ska få uppleva svensk sprit och lokala smaker som lingon, rabarber, gran och äpple. Vi arbetar med geografiska smak-teman där varje landskap i Sverige är representerat, berättar Emil.

Om bartendern själv måste välja en favoritcocktail blir det en svensk Old Fashioned tillverkad på barens egen rågwhiskey. Menyn på Facit Bar varierar och byts ut varannan månad, vilket gör det extra spännande att dricka cocktails hos Emil och hans kollegor. Förutom att besöka Facit Bar, som öppnar första veckan i augusti efter ett sommaruppehåll, har Emil flera tips på restauranger och barer som är väl värda ett besök i Umeå.

Harlequin UmeåUmeå erbjuder många härliga restauranger och god mat som till exempel restaurangen Harlequin, som Emil tipsar om. 

KÄK

Lunch
– Käka lunch på Rökstugan BBQ. Det är genuint och riktigt bra! Där får man en känsla av Texas med norrländsk ödmjukhet. Ett annat bra ställe för lunch är Harlequin. Om jag måste välja en maträtt att äta för resten av mitt liv blir det deras råbiff, den är grym! Harlequin har även en avslappnad vinbar och bra uteservering. Är man intresserad av vin och champagne är ett besök där ett måste. Vill man hellre käka brunch ska man gå till Guilty Pleasure Café, anser Emil.

Middag
Trots att Umeå ligger högt upp i landet är man bortskämd med ett brett utbud av restauranger. Att avnjuta högkvalitativ mat till ljudet av folkmyller under mörka mysiga höstkvällar är en upplevelse i sig.
– Bodegan har goda och klassiska cocktails! Ät alla snacks och drick viner i överflöd på en av stans bästa restauranger med grym service, uppmanar Emil.  

Rex UmeåRex har nattklubb och restaurang på tre våningar. Foto: Philip Avesand, Visit Umeå.

NATTKLUBB OCH PULS

För den som gillar att klubba och känna på storstadspulsen finns flera alternativ att välja mellan.

– Vill du hänga bland mycket folk ska du gå till Rex på helgerna. De har tre våningar med klubb, flera restauranger och ofta bra DJ:s, menar Emil.

Ett annat hett tips för den som vill dansa loss inpå småtimmarna är Cinco – en nattklubb och restaurang med inspiration från Sydamerika. Här kan du njuta av en helkväll med middag, drinkar, livemusik och dans.

 

Hängbro höst

Umeå är en femminuters stad vilket betyder att du i princip har fem minuter till det mesta. Foto:STP media, Visit Umeå.

”UMEÅ HAR ALLT – INOM ETT VÄLDIGT KORT AVSTÅND”

Att Emil trivs i Umeå och tycker att det är den ultimata staden är svårt att undgå.

– Det låter säkert klyschigt, men i Umeå har vi allt inom ett väldigt kort avstånd. Det är en femminuters stad där du i princip har fem minuter till vacker natur, vandring i skogen, kulturupplevelser och genuint bra krogar. Jag vet ingen annan stad i samma storlek som Umeå som har ett så bra och brett utbud. Sen är människorna här generellt väldigt trevliga, öppna och peppade på livet. Pulsen är skön, anser Emil.

kulturI Umeå finns det stort utbud för den konstintresserade, bland annat Bildmuseet och Skulpturparken. Foto: Philip Avesand, Visit Umeå.

NATUR, KULTUR OCH SPORT

Utöver att äta och dricka gott i Umeå rekommenderar Emil att uppleva den unika naturen och att ta del av stadens kultur- och sportutbud. 

– Jag gillar verkligen naturen här! Det är fint att gå broarna runt i city eller åka ut till Grössjön och promenera omkring där. Men det jag allra helst gör är att dra till ön för att promenera, det är väldigt rogivande, berättar Emil.

För den konstintresserade har Emil också sina favoriter, som givetvis involverar mat och dryck.

– Bildmuseet är fett! Likaså Umedalen Skulpturpark som har mycket fin konst att titta på. Där kan man även passa på att äta på Bistro Garage, menar Emil.

Sista tipset från Emil handlar om sport. Något som är tydligt att han brinner för. 

– Björklöven är från stan och har nog Sveriges bästa hockeysupportrar och ett jävla tryck på ladan. Nu när Stråhle & Kenttä får driva klubben tillsammans med bra ledning ska det gå vägen att nå upp till SHL, även fast Hockeyallsvenskan är en rolig liga att kolla på. Damhockeyn överlag kommer få ett uppsving och jag hoppas Löven får gå upp till SDHL, säger Emil. 

Förutom hockey nämner Emil både innebandy och fotboll. En stormatch i innebandy är ett måste i höst tycker Emil. 

– Innebandyns huvudstad är Umeå och varje helg spelas det någon form av match från storklubbarna. Fotbollen är stark med men på toppen har vi inte riktigt nåt på herrsidan än, på damsidan däremot har ju Umeå varit dominant i många år och det ser ut nu som att vi är på väg tillbaka, inte kanske lika dominanta, men väldigt bra, avslutar Emil. 

FAKTA

Namn: Emil Åreng
Bor: Umeå
Från: Bräcke i Jämtland
Gör: Driver cocktailbaren Facit Bar i Umeå, samt är redaktör för bland annat Café. I höst släpper han sin andra bok ”Salongs i Sverige”. Han har även podcasten ”Den Blinda Grisen” tillsammans med Måns Herngren och Adam Lundgren.