En prisvinnande vingård i Vännäs

brännlands iscider

Med 100% svenska äpplen och den norrländska vinterkylan som viktigaste produktionshjälpmedel har Brännland Iscider hittat hem hos såväl finsmakare som några av de mest exklusiva krogarna runt om i världen. Nu har den västerbottniska vinmakaren öppnat dörrarna för smakupplevelser i sitt nya Tasting Room – mitt i vineriet i Vännäsby 20 minuter från Umeå centrum.

Industriområdet i Vännäsby känns på många vis avlägset de frodiga vindistrikten i Bordeaux, Toscana eller Rioja. Intill Blå vägen samlas verksamheter som bilprovning, färghandel, snöskoterförsäljare, åkeri, däckverkstad och byggentreprenörer. Men bakom en av de anspråkslösa dörrarna till Fabriksvägen 15 – inkilad mellan en returbutik och en grossist för arbetskläder – döljer sig faktiskt en av världens främsta vinproducenter i sin klass: Brännland Iscider.

brännland iscider provningBrännland Iscider planterar odlingar i Västerbotten, Västernorrland, Jämtland och Norrbotten med målet att skapa en ny svensk vin-terroir. I framtiden kommer iscidern helt att produceras av norrländska äpplen.

Sedan den första trevande årgången 2013 har isvinet från Brännland Iscider hittat hem hos finsmakarna och tagit plats på menyn hos några av världens mest exklusiva restauranger. Nu har vineriet – bara 20 minuters bil- eller bussfärd från centrala Umeå – i Vännäsby öppnat dörrarna för allmänheten och bjuder in till provsmakning i sitt nya Tasting Room.

andreas-sundgren
Andreas Sundgren, grundare av Brännland Iscider.

–    I samband med pandemin gick produktionstempot ner och vi fick ett litet andrum att fundera hur vi kan utveckla den publika delen. Vårt fokus kommer alltid att ligga på att skapa den bästa iscidern vi kan, men det har hela tiden kommit förfrågningar om provsmakningar och besök. Det här kan bli ett första steg i att skapa en större destinationsupplevelse, säger Anderas Sundgren, grundare av Brännland Iscider. 

Lokala arkitekter utformar mötesplatsen
Bakom utformningen av anläggningens Tasting Room står Peripheral Works, en Umeåbaserad arkitektbyrå som bland annat även arbetar med utformningen av den nya spektakulära konferensanläggningen ”Nabben” vid natursköna Granö Beckasin, sju mil nordväst om Umeå. För Andreas och teamet på Brännland Iscider var det viktigt att skapa ytor som blir en naturlig och integrerad del av hela verksamheten – inte bara vid provsmakning.
 

–    Det blev ett lyft för hela anläggningen, en positiv bieffekt av att skapa ett utrymme för publika besökare är att vi nu har en väldigt trevlig och inspirerande plats att sitta och arbeta med blenden, säger Andreas Sundgren. 

tasting room
Tasting Room på Brännland Iscider, utformat av lokala arkitekter Peripheral Works.

I anslutning till den nya provsmakningslokalen står Harry, Brännland Isciders källar-assistent och Ulla, operativa chefens mamma vid lastpallar och packar beställningar av den nyligen släppta Brännland iscider årgång 2021. Iscidern produceras lokalt med must från uteslutande svenska äpplen. Sockerhalten uppnås med hjälp av norrländsk vinterkyla, och inga tillsatser av alkohol, socker, smak- eller färgämnen förekommer – ett rakt igenom lokalt och hållbart hantverk. Omkring 20 000 liter blir det denna säsong, och resultatet efter ett års pandemiuppehåll blev över all förväntan.

 

–    Den här årgången landade i perfekt teknisk balans, det man alltid strävar efter men vi bara uppnått två gånger tidigare. Nu börjar arbetet med nästa årgång, som blir vårt tioårsjubileum.   

harry och ullaBrännland Iscider produceras helt av svenska äpplen och utan smak- och färgtillsatser. Den norrländska kylan gör regionen särskilt lämpad för produktionen.

Men det är som bekant svårt att bli profet i sin egen hemstad. Eller land, i det här fallet. För trots att Brännland iscider vunnit en rad priser – senast fem guldmedaljer vid IWSC:s första internationella bedömning av cider producerad som vin – finns fortfarande många fördomar bland svenskar när det kommer till söta viner.

 

–    Vi får ofta börja med att förklara vad iscider är, och en vanlig kommentar bland svenskar innan de testat vår iscider är de ”inte gillar sött vin”. Men det växer fram en ny generation konsumenter som dricker ”mindre men bättre”, som är mer öppen och nyfiken på hantverket. Jag tror att vi ligger helt rätt i tiden.  

Okej, hjälp oss reda ut begreppen nu: är iscider vin?

–    Vi är vinmakare, även om vi råkar använda oss av en annan råvara än druvor. Vi har i stort sett samma produktionscykel, vi tar vår kunskap från vinmakare, vår iscider serveras på Europas stjärnkrogar och vi jämför oss med de bästa vinmakarna i världen. Vi har betydligt mer gemensamt med traditionella vinerier än ett bryggeri. Så ja, vi menar att iscider är vin.
 

Vad är planen framåt för Brännland Iscider?

–    Vi fortsätter finslipa allt. Nu står vi i startgroparna för nästa årgång, köper äpplen och förbereder pressen.  Årgång 2022 blir vårt tioårsjubileum, men vi är fortfarande bara barn i branschen – de bästa vingårdarna har hållit på i 500 år, och de är dem vi jämför oss med. 

 

 

Och fortsätta med egna odlingar?

–    Ja, vi har en vision om en helt ny äppel-, iscider och vin-terroir i norra Sverige och planterade våra första provodlingar redan 2014. Nu fortsätter vi plantera äppelträd runt om i norra Sverige, Norrbotten, Västerbotten, Västarnorrland och Jämtland och på sikt kommer vi att presentera en iscider med sitt ursprung helt i de här odlingarna.
 

 

andreas-sundgren

Brännland Iscider erbjuder regelbundet öppna besöks-evenemang och anordnar privata besök/provningar för grupper och företag. Mer information om hur det funkar och hur du bokar hittar du på brannlandcider.se/tasting-room.

Fakta iscider
Iscider är ett sött vin producerat genom jäsning av äppelmust med en sockerhalt före jäsning på minst 30 brix. Sockerkoncentrationen bör uppnås med hjälp av naturlig kyla. Alkoholhalten i den färdiga produkten ska ligga mellan 7 och 13 volymprocent och mängden restsocker i den färdiga cidern får inte understiga 130 gr/L

•    Råvaran måste bestå till 100% av okoncentrerad, naturlig äppelmust
•    Tillsatser av konserveringsmedel är inte tillåtna
•    Smak och färgtillsatser är inte tillåtna
•    Tillsats av alkohol är inte tillåtna
•    Chaptalisering (tillsats av socker) är inte tillåten
 

iscider fakta