Umeå har en lång tradition av spännande och kreativt kulturliv och 2014 var vi hela Europas Kulturhuvudstad. Dessutom är Umeå en riktig idrottsstad som utsetts till Sveriges bästa Idrottsstad både 2018 och 2020.

Umeå - en framgångsrik evenemangsstad

I Umeå jobbar vi för att det ska vara enkelt att vara evenemangarrangör. Tack vare det starka och breda föreningslivet inom kultur- och idrott har Umeå även blivit en framgångsrik evenemangsstad. Stora årligen återkommande evenemang blandat med mästerskap har gjort att staden naturligt andas evenemang.

Vidare är Umeå stolt över att ha stått värd för en rad nationella och internationella evenemang. Lägg sedan till evenemang som vuxit sig starka i just Umeå – Brännbollsyran – norra Skandinaviens största musikfestival och VM i brännboll eller Sveriges största Litteraturfestival Littfest (bilden). Se fler av Umeås stora evenemang längre ner på sidan.

Littfest

 

Tillstånd, säkerhet och avfallshantering

Vi vet vad du behöver tänka på. Här hittar du direktlänkar till Umeå Kommuns tillståndsguide, checklistor samt hur du söker tillstånd hos Polisen för att kunna genomföra trygga och säkra evenemang och minska risken för olyckor. Här hittar du också kontakt till vårt lokala VA-bolag VAKIN för tips och råd avfallshantering, sopsortering och vatten.

Umeå Kommuns tillståndsguide

Polisen

VAKINs avfallshanteringsråd och tips om vatten

 

Arenor och evenemangsplatser

Vi har hela Umeå som arena! Kanske vill du vara där många rör sig, kanske ska det vara nära till hotell, lätt att ta sig med kollektivtrafik eller nära vattnet. Här finns arenor för ditt evenemang.

 

Hållbara evenemang

I Umeå är förutsättningarna goda för att arrangera hållbara evenemang. Visit Umeå samarbetar med Hållbart evenemang och bidrar gärna med rådgivning och kunskap kring detta. Vi har dessutom verktyg och goda exempel för hur evenemanget kan bli mer hållbart. Visit Umeå kan hjälpa er göra en grundlig nulägesanalys och åtgärdsplan för evenemangets hållbarhetsarbete. Ta del av vår checklista för att snabbt och enkelt se hur du kan göra ditt evenemang mer hållbart här.

Umeå Stadssprint. Foto Johan Eriksson

 

Evenemangssupport och marknadsstöd

Visit Umeå har som uppdrag att bidra till fler besökare i Umeå genom evenemang. Vi jobbar strategiskt för att utveckla, möjliggöra och stötta hållbara evenemang och finns som rådgivare i hela processen. Hos oss kan du också söka ekonomiskt stöd för ditt evenemang. De grundläggande kriterierna för stödet är att evenemanget ska: 

1. Bidra till ett betydande antal inresande besökare,
2. Bidra till att stärka Umeås varumärke som en progressiv och hållbar förebild,
3. Upplevas som positivt av Umeåborna.
Kontakta oss för att inleda en dialog kring detta.

Vi jobbar även för att värva nya evenemang och hjälper konkret till att skriva ansökningar till större evenemang och mästerskap. De senaste åren har vi bland annat tagit fram ansökningar för Athletics U18 Championships, World Rally Championship, SM-veckan och flertalet innebandymästerskap såsom Finnkampen, SDF-SM, veteran-SM. 
 

Kontakta oss:

Gabriella Hed Vall, ansvarig Evenemang och Stora möten. [email protected]

Tinna Sandström, projektledare Evenemang och Stora möten. [email protected] 

 

Lotsnätverk

Många evenemang är komplexa i sin karaktär och involverar flera aktörer och verksamheter i kommunen. Därför har Umeå ett Lotsnätverk där du som arrangör kan få hjälp. Nätverk består av handläggare från samtliga avdelningar inom kommunen som berörs av evenemangsfrågor. Lotsnätverket är inkluderande och tar även in aktörer som polis och räddningstjänst. Syftet med Lotsnätverket är att fungera som en kreativ och rådgivande instans innan en formell ansökan skickas till kommunen.

Kontakt evenemangslots Karin Björk eller Fredrik Lönneborg

Brännbollsyran. Foto Philip Avesand

 

Umeås större evenemang genom åren

 

Internationella och nationella evenemang som Umeå stått värd för:

European Capital of Culture 2014
SM-veckan vinter 2014 
Skid-SM längd 2014 och 2017
Landskamper bandy 2017
EM-kvalmatch volleyboll 2018
SDF-SM innebandy 2014, 2015, 2017, 2018
Finnkampen innebandy 2016 
Rally SM 2017 & 2020
Swedish Junior Tour badminton 2019
Svensk Grand Prix badminton 2019
Skateboard SM 2019
SM i Luftpistol 2019
J18 VM Ishockey 2019
Umeå Nordiska badminton 2019
Bordshockey SM  2019
Nordiska juniormästerskapen friidrott 2017
Terräng SM friidrott 2019
Sum Sim 2019
Ungdoms-SM orientering 2017
Junior JVM, U17 VM, WC, SM orientering 2020

 

Umeås årligen återkommande evenemang:

Brännbollsyran - norra Skandinaviens största musikfestival 
Littfest - Umeå internationella litteraturfestival
House of Metal
Wheels
Umeå Fotbollsfestival 
Umeå Handbollsfestival 
Umeå Folkmusikfestival
Umeå Jazzfestival
Umeå Kammarmusikfestival
Umeå Europeiska Filmfestival
Umeå Smakfestival