Hållbara Maritima Mattraditioner i Kvarken (HMMK) är projektet som ska hålla kunskapen om de lokala fisketraditionerna vid liv.
En del i detta är skapandet av receptboken “Smaker och traditioner från Kvarkens kust”.

HMMK Recepthäfte kvarken gamla salterietBild 1: Förädlaren och kocken Stina Sjöström på Gamla Salteriet i Obbola Foto: Fredrik Larsson, Bild 2: recepthäftets omslag. Foto: Fredrik Larsson (övre) och Philip Avesand (nedre), Bild 3:  Kocken Staffan Lindström på Kvarkenfisk Foto: Fredrik Larsson

Smaker och traditioner från Kvarkens kust

Smaker och traditioner från Kvarkens kust är en receptbok som tagits fram inom projektet Hållbara Maritima Mattraditioner i Kvarken. Under projektet har författaren Anki Berg gjort intervjuer med lokala fiskare och personer som på olika sätt håller det lokala kust och älvfisket levande, något som resulterat i sju artiklar till den receptbok som nu finns utgiven i såväl bokform som digitalt.

Projektledare Joakim Eriksson berättar att receptboken bland annat innehåller 11 fiskrecept med lokal förankring samt målande beskrivningar av såväl fångst- som förädlingsmetoder. Receptboken finns nu till försäljning i utvalda kustnära butiker och restauranger. En digital version av receptboken går dessutom att få tag på kostnadsfritt genom länken nedan:

För att läsa receptboken, klicka här

 

 

 

 

Detta ingår i HMMK

Projektägare: Robertsfors Kommun 
Samarbetspartners: Visit Umeå och Region Västerbotten Turism

Aktiviteter inom projektet:
- Tre kortfilmer, där lokala fiskare och förädlare visar upp sitt fiske och sina förädlingstekniker samt delar med sig av vad hållbart fiske innebär för dem.
- Receptboken "Smaker och traditioner från Kvarkens kust", som kommer släppas online och i 1000 fysiska exemplar i lokala butiker och restauranger i Robertsfors, Umeå och Nordmalings kommuner
- Nätverksträffar samt en workshop för personer som driver eller arbetar med att utveckla kustnära- eller livsmedelsgodkänd verksamhet i följande kommuner; Robertsfors, Umeå eller Nordmaling.
 

rickleå-philip-avesandNättingfiskare Hans Carlsson i Rickleå. Foto: Philip Avesand

sikamackaSikamacka med recept av Göran Åberg. Foto: Fredrik Larsson

Om HMMK

Målet med projektet är att bevara och främja kunskapen om kust- och älvfiskets råvaror i kommunerna Robertsfors, Umeå och Nordmaling. Vidare ska projektet öka intresset för och stoltheten över våra lokala maritima resurser och den matkultur som är knuten till dessa, samt verka för hållbart fiske.

Projektet pågår från 2:a november 2020 till 31:a januari 2023.

 

HMMK logotyper