”Det blir en livsstil, att ständigt omges av spännande och kunniga människor och jobba med det man älskar.”

Mitt jobb i besöksnäringen - Sara Fritzell

 

Sara Fritzell är uppvuxen i Grythyttan med en mamma i hotellbranschen och en pappa som är vinmakare. Att hon själv skulle landa i restaurangvärlden är därför kanske inte helt otippat, men hur hamnade hon egentligen i Umeå – 70 mil norr om den lilla västmanländska bruksorten känd för vin, gastronomi och möbeltillverkning?

 

Du är uppvuxen i Grythyttan som har en känd gastronomiutbildning, ändå valde du att flytta till Umeå för studier. Varför då?
–    Jag kom först i kontakt med gastronomiutbildningen hemma i Grythyttan, men var nyfiken på Umeå och utbildningen här. Umeå har dessutom ett väldigt bra restaurangutbud och en stark mat- och dryckeskultur – så jag stortrivdes direkt.

Vad tog du med dig från gastronomiutbildningen?
–    Massor! Från början tänkte jag läsa kreativ matlagning och hade planer på att bli kock, men det fanns så mycket med utbildningen som inspirerade. Framför allt hade vi en fantastisk lärare, Per Svedman, som verkligen lyfte mitt vinintresse. Jag förstod ganska snart att min plats var ute på golvet, bland gästerna. 

Bodegan

”Det blir en livsstil, att ständigt omges av spännande och kunniga människor och jobba med det man älskar.”

 

Hur ser en riktigt bra kväll på Bodegan ut?
–    Det är när allting bara flyter på, köket, servisen, gästerna – allting klaffar. Och att det är god stämning, folk är på gott humör. Det sprider sig snabbt genom lokalen, en sån kväll blir som ett enda långt rus.

Vad är det som fått dig att stanna i restaurangbranschen?
–    Det är ju så förbannat roligt! Och det blir en livsstil, att ständigt omges av spännande och kunniga människor och jobba med det man älskar. Sen ger det en sjuk bekräftelse att få ta hand om människor när de går ut för att bara njuta av god man och vin, du får sprida glädje varje kväll.

Vad skulle du ge för råd till någon som saknar erfarenhet men är nyfiken på att ge sig in i restaurangjobb?
–    Alla måste börja någonstans, och alla delar i en restaurang är lika viktiga. Inom den här branschen klättrar du snabbt om du är beredd att jobba för det. För många är det första steget att börja i disken eller på en enklare restaurang. Då bygger du erfarenhet och kan söka dig vidare till större verksamheter längre fram – det kan ärligt talat vara ganska svårt att direkt kliva in i servering på en lite finare krog.

 

Det här är Sara Fritzell
Ålder: 28 år
Från: född i Skåne, uppvuxen i Grythyttan
Bor: Öst på Stan
Gör: Serverar på Bodegan
Rekommenderar helst: en vit Bourgogne
Utbildning: Gastronomiprogrammet i Umeå