”Alla hittar sin grej de fastnar för, det är en otroligt rolig bransch”

Mitt jobb i besöksnäringen - Victor Linder

 

Han beskriver eld och rök som det ultimata arbetsverktyget, och hösten 2021 gjorde Victor Linder verklighet av restaurangdrömmen när han och kollegorna David Knutsson och Joel Staaf slog upp dörrarna till Rökstugan BBQ på Västerslätt i Umeå. 

 

Vad är Rökstugan BBQ?
–    Det är inspirerad av USA, klassisk Texas BBQ men vi har infuserat det med Norrland. I grund och botten är ju barbecue det man gjort sedan begynnelsen – eld och rök. Sen har vi lagt till att vi tillagar det i en ”smoker” för att addera djup i smaken. Men du kan tillaga vad som helst, i första hand tänker man kanske på kött när man hör BBQ men vi satsar mycket på vegetariskt också.

Ni öppnade i september 2021 – hur har starten varit?
–    Starten var magisk sen kom ju coronasväng nummer tusen. Men vi klarade oss genom den, har nöjda kunder och kunde växla om till take-away när det behövdes. Vi har inte marknadsfört oss så mycket utan körde igång och lät ordet spridas, det är fortfarande 20–30 procent nya kunder i flödet.

Rökstugan BBQ

” Alla hittar sin grej de fastnar för, det är en otroligt rolig bransch”

Hur har din resa i restaurangbranschen sett ut?
–    Jag hade jobbat inom vården och var på jakt efter något nytt. Jag kom in på restauranghögskolan och efter det har jag jobbat på bland annat Rex, Båten och Gotthardts. Första gången jag var med och startade något nytt var Wild River i Vindeln, och i höstas öppnade jag Rökstugan BBQ tillsammans med David Knutsson och Joel Staaf som jag lärde känna i köket på Gotthardts. 

Vad är det som fått dig att stanna i restaurangbranschen?
–    Jag älskar det kreativa, hantverket, tempot och familjen – de man jobbar med. Vi har ett jäkligt bra lagarbete så det är sjukt kul och tiden går fort på dagarna. Som krögare gillar jag friheten, det finns så många yrken inom restaurangen och när man driver eget får man jobba med alla delarna. Det är kul att skapa en röd tråd genom allt.

Vad har du för tips till den som är nyfiken på jobb i restaurangbranschen?
–    Du kanske inte kan börja på finkrogen dag ett, hitta ett bra mat-hak där du får lära dig grunderna. Och testa gärna på lite olika ställen innan du dömer branschen, varje arbetsplats är unik. Alla hittar sin grej de fastnar för, det är en otroligt rolig bransch och finns massor med utrymme för utveckling.
 

Det här är Victor Linder
Ålder: 33 år
Från: Umeå
Bor: Böleäng
Gör: medgrundare av Rökstugan BBQ på Västerslätt i Umeå
Rekommenderar helst: Köttfest, helhetsupplevelsen!
Utbildning: Gastronomiprogrammet vid Umeå universitet