Umeå jubilerar!

Nio tips på kultur som fyller år 2024

Brännbollsyran

Jubileum i Umeå 2024

2014 stoltserade Umeå med titeln Europas kulturhuvudstad, och under de tio år som gått sedan dess har staden fortsätt göra allt för att fortsätta leva upp till hajpen. 2024 firas en hel drös kulturrelaterade jubileum, och här kommer nio glödheta tips på jubilerande evenemang, konstverk och upplevelser du inte får missa!

guitars

Foto: Fredrik Larsson

1. Guitars – The Museum firar 10 år

Du behöver inte vara gitarrnörd för att förtrollas av berättelserna som samlas i Umeås rockigaste museum. Tvillingarna Åhdén har ägnat ett helt liv åt att samla på sig gitarrer från några av världens främsta strängkonstnärer, och vigt det senaste decenniet åt att sprida gurans gospel. Njut av gudabenådade hantverk och låt dig serveras underhållande, chockerande och stundtals barnförbjudna anekdoter om rockföremålens historik och tidigare ägare. Bland kronjuvelerna återfinns en Fender Stratocaster från 1954, en Gibson Flying V från 1959 och en Fender Nocaster från 1951.

 

brännboll

Foto: Philip Avesand

2. Brännbollsyran – 50 år

En gång om året invaderas Umeå av pirater, smurfar, fantomer, clowner och raggare i fotbollsskor. Men det är inte alls så otäck som det låter, det är nämligen folkfesten Brännbollsyran som bjuder till kalas. I år är det 50-årsjubileum för det som startade som en liten studentturnering i brännboll men med åren förvandlats till en av Sveriges största musikfestivaler. Det senaste decenniet har några av världens absolut största och hetaste artister tagit plats på scenen framför 16 000 ivrigt firande besökare, och i årets stjärnspäckade lineup hittar vi bland andra världsartister som Alan Walker och Zara Larsson. Brännbollsyran äger rum på Mariehemsängarna och Noliaområdet 31 maj–1 juni 2024. 

 

Midsommarnattsdröm Norrlandsoperan

 

3. Norrlandsoperan – 50 år 

Norrlandsoperan i Umeå grundades 1974 och har genom sina fem decennier gått igenom en förvandling – från enskild operaensemble till fullskaligt scenkonsthus. Här skapas en smältdegel av dans, opera, musikteater, performance och konst under visionen ”en spelplats för nya uttryck”. Under kulturhuvudstadsåret flyttade Norrlandsoperan emellertid ut för att leverera sin största föreställning någonsin – Richard Strauss Elektra. Föreställningen på Kaserngården tillhörande I20-området norr om centrum framfördes i samarbete med spanska La Fura del Baus och var en mastodontproduktion som sändes i SVT och rönte internationell uppmärksamhet. Under 2024 kan besökare njuta av bland annat dansföreställningen Midsommarnattsdröm, stand up-show med Magnus Betnér och Nisse Hallberg, och symfoni av Charlotte Sohy med Norrlands symfoniorkester.

 

väven

Foto: Visit Umeå

4. Kulturhuset Väven – 10 år 

En tur till Umeå utan ett besök i Väven är att betrakta som grovt tjänstefel. Här hittar du nämligen allt från prisvinnande arkitektur och design till film, litteratur, smakupplevelser, musik och allt som gör livet värt att leva, praktiskt samlat under ett tak. Inomhustorget erbjuder stans bästa spanläge, restaurang Gotthards serverar gastronomiska stordåd och delikatessbutiken Duå är obligatorisk för varje foodie med självrespekt. Lägg till det Folkets bio, kulturscenen blackbox som lockar artister från hela världen, Kvinnohistoriskt museum och Umeå stadsbibliotek så förstår du hur man lätt kan slå ihjäl både en och två semesterdagar utan att ens lämna lokalen. I år är det tio år sedan byggnaden invigdes, och 2014 tilldelades Väven det prestigefyllda Kasper Salin-priset för sin nydanande arkitektur.

 

listen

Foto: Philip Avesand

5. Listen! – 5 år

Konstverket Listen! är svårt att missa där det glänser mitt på Rådhustorget i centrala Umeå, och tur är väl det. Det är nämligen en lika vacker som viktig symbol för kraften i Metoo-rörelsen och kattdjuret (en puma? En panter? Kanske en oerhört vältränad norsk skogskatt?) vrålar för frigörelse och kampen mot övergrepp och trakasserier. I juni 2020 skedde en mindre sammandrabbning mellan ”puman” och en vildsint skylift vilket gjorde att konstverket närapå rasade ihop, men Listen! kom starkt tillbaka och står sedan dess stolt i såväl regn som sol. Oerhört snygg och selfievänlig.

 

smakfestval

Foto: Peter Hållsten

6. Umeå Smakfestival – 10 år

Umeåbor ÄLSKAR mat och dryck, något som visar sig tydligt i den uppsjö fantastiska restauranger och barer som finns runt om i staden. Men aldrig blir gastronomi-fanatismen så synlig som under Smakfestivalen som varje år tar plats i centrum. I år är det tio år sedan den första upplagan av Umeå Smakfestival slog upp portarna och bjöd in krögare och foodtrucks, bryggerier och foodies att samlas för några dygn av hedonistiskt smaknjutande. Dessutom erbjuds gratis föreläsningar och panelsamtal, tävlingar och show – allt med maten i fokus. Boka in 5–8 september 2024 i kalendern!

 

visfestivalen

Foto: Samuel Pettersson

7. Visfestival Holmön – 30 år

En kort färjetur från Norrfjärden utanför Umeå ligger den, Holmön. Förutom utomjordiskt natursköna omgivningar är det här du hittar en av sommar-Umeås riktiga höjdpunkter: Visfestivalen. Den 26–28 juli fylls skärgårdsnatten med ljuvliga toner och glada människor. Vilka som intar scenen i år är i skrivande stund oklart, men de senaste 30 åren har favoriter som Eldkvarn, Säkert, Jakob Hellman, Lisa Miskovsky, Sven-Bertil Taube och Mikael Wiehe gästat festivalen. Med tanke på att årets upplaga firar 30-årsjubileum blir detta säkerligen en upplevelse att minnas.

 

umåker

 

8. Umåkers travbana – 80 år

Travintresserade länsbor vallfärdar till Umåker, det är sen gammalt. 80 år gammalt, faktiskt. Det firas bland annat med att skruva i upplägget på Umåkermästaren, där loppet blir en loppserie i tre klasser med tre försök i varje klass och en storstilad final. Även för dig som inte är en inbiten spelare finns det all anledning att unna sig ett besök för att smaka på spänningen, förväntningarna och upplevelsen vid ett travevent. Det är något i hästväg.

 

umedalen

Foto: Philip Avesand

9. Umedalens skulpturpark – 30 år

Sedan den första utställningen 1994 har Umedalens skulpturpark etablerat sig som en av Europas mest prominenta samlingar. Det var när företaget Balticgruppen krokade arm med Galleri Andersson/Sandström som projektet fick liv, och området har genom åren bjudit in närmare 200 svenska och internationella konstnärer att ställa ut. Bland de permanenta utställningarna hittar vi verk från Miroslaw Balka, Louise Bourgeois, Tony Cragg, Antony Gormley och Anish Kapoor. Varje sommar besöker omkring 20 000 personer skulpturparken, som ligger en lämplig cykeltur fem kilometer från Umeå centrum.