Cykla i Umeå med familjen, kompisgänget eller på egen hand. Med Umeå som utgångspunkt finns det många trevliga cykelrundor och vägar att utforska. Här listar vi några av våra favoriter.

Utvalda cykelrundor i Umeåregionen

Tips om se och göra på respektive runda samt mer information finner du längre ner.

 

 

6 tips på trevliga cykelrundor i Umeå

Stöcksjösvängen. 35 km, grusväg med stiginslag 
Shopping eller cykling? Om du och ditt sällskap är oense kan den här rundan vara lösningen – korta ner den och utgå från parkeringen vid Ikea så får alla sin favoritsyssla. En lättrampad tur genom platta odlingslandskap och naturreservatet Ängsbacka. Blir du sugen på ett dopp kan du ta en avstickare till badplatsen vid Stöcksjöns norra ände – eller naturistbadet Dragonudden mitt på sjöns östra strand. 

Stöcksjörundan

Smultronstället. 35 km, asfalt/grus 
Perfekt liten runda till ett mysigt trädgårdscafé – Smultronstället vid Holmsjön. Här får du väldigt mycket vattenkontakt längs vägen och en liten avstickare till Ön, där du kan stanna till för ett bonusfika på Eljest.

Holmsjörundan

Med vinden i ryggen. 40 km, asfalt 
Lättcyklat och platt, med utsikt över Umeälvens delta när du rullar över bron från Holmsund till Obbola. Ta en paus på Smultronställets trädgårdskafé eller Skärgårdscaféet i Holmsund. Med bra tajming ger du dig ut precis när frånlandsvinden övergår i havsbris, så att du får medvind hela varvet runt. Du kan också kila upp i utsiktstornet vid Bergöbron för att njuta av utsikten över Västerfjärden – extra fint i solnedgången.

Holmsundsrundan

Klassikern. 35 km, asfalt. 
Med Umeås mest klassiska runda som bas kan du göra många trevliga avstickare. Ta en fika eller lunch på Brännlands Wärdshus eller Umeå Energicentrum i Klabböle. Sväng in till Baggböle herrgård och ta en titt på Baggböleforsen och konstverket 811 "Buddhan". Rulla ner till kraftverksdammen och laxtrappan i Stornorrfors, när vattenflödet är högt är forsen en mäktig upplevelse. Glid förbi Umedalen för konstupplevelse på Skulpturparken och ta sedan en matpaus på Bistro le Garage.

Sörforsrundan

En dag vid havet. 42 km, asfalt. 
Ta cykeln till något av kustens alla havsbad! Den här rundan är grunden för en för en dag vid havet. Är du inte sugen på ett dopp kan du istället ta ett stopp för lunch eller fika på Bettnessands havsbad, Norrmjöle havsbad eller Norrmjöle Golfrestaurang.

Bussjörundan

Toppenrunda till Tavelsjö. 65 km, asfalt. 
Tavelsjötrakten bjuder på vackra vyer, lättsamma toppvandringsäventyr och fina fikastopp vid sjön som sägs gömma ett sjöodjur.  På hemvägen passerar du Brännland där du kan fylla på energidepåerna vid värdshuset eller knalla ner i Umeälvens dalgång för att titta på mäktiga jättegrytor.

Tavelsjörundan

Guidade cykelturer

Obbola Outdoor
Umeå Tours

 

Uthyrning och service

 

Uthyrning
Cykelstället, Umeå
Cykel och Mopedhandlaren, Umeå
Granö Beckasin, Granö
Obbola Outdoor
Olovelo

 

Service
Bike and Ski
By Bike
CM cykel
Cykel och Mopedhandlaren
Intersport
Team Sportia

 

GPX- filer

Här kan du ladda ner gpx-filer för respektive runda. För att kunna läsa gpx-filen behöver du ett program på din dator eller en app till din telefon.
 

Stöcksjörundan

Holmsjörundan

Holmsundsrundan

Sörforsrundan

Bussjörundan

Tavelsjörundan