Upptäck en riktigt lokal cykelklassiker längs med Umeälven. Förutom fin utsikt och natur bjuder rundan på många trevliga avstickare med både historia, konst, mat och dryck.

Karta över Umeälvdal 

Svårighetsgrad, underlag och aktuell information 

Lättcyklad runda på främst slät asfalt eller grusväg. Vanligtvis går rundan över Sörforsbron och vidare till Stornorrfors och laxtrappan men den är under perioden 19 juni till 15 augusti stängd på grund av ombyggnationer.

Längd: 25 km 

Förslag på stopp längs med cykelrundan
 

•    Umeå Energicentrum
Upplev Umeås första kraftverk, uppfört 1898-1899. Naturskön miljö, historiska byggnader, aktiviteter för alla åldrar och guidade turer av Klabböle kraftverksmuseum. På området finns ett kafé med lunch- och fikamöjligheter samt äventyrslekpark för barn. Sommaröppet. 

•    Baggböle herrgård
Sväng in vid herrgården och ta en titt på Baggböleforsen och försök hitta det hemligt belägna konstverket 811 ”Buddhan”, del av Konstvägen sju älvar. 

    Arboretum Norr
Stanna till en stund i världens nordligaste arboretum. I det vackra älvlandskapet norr och söder om Baggböle Herrgård finns en ”skogsträdgård” med ca 2 800 planterade träd och buskar fördelade på nära 400 arter, underarter och sorter från delar av världen.

•    Umedalen skulpturpark
Glid förbi en av norra Europas främsta skulptursamlingar med ett fyrtiotal verk av konstnärer som Tony Cragg, Louise Bourgeois, Anthony Gormley, Jaume Plensa och Anish Kapoor. Parken är öppen året om - dygnet runt – och med fritt inträde. Avsluta med mat på kvarterskrogen Bistro le Garage. 

Umedalens skulpturpark
Umedalens skulpturpark Foto: Philip Avesand, Visit Umeå