När du anländer till Umeå ser du hela stadsbilden av gammal och ny arkitektur. Från den moderna reflekterande glasfasaden i Väven kulturcentrum till det orange tegelstenet på historiska Stora Hotellet, hittar arkitekturälskare massor av byggnader att beundra i staden.

Bildmuseet utställning

Under åren har Bildmuseet i Umeå etablerat sig som en av landets mest intressanta platser för internationell samtidskonst. Här kan hela familjen ta del av konstutställningar och evenemang. Museet ligger på Konstnärligt campus vid Umeälvens strand, där Umeå universitets konstnärliga högskolor samlats: Umeå arkitekthögskola, Umeå designhögskola och Umeå konsthögskola. Umeå utsågs till Europas kulturhuvudstad 2014 på grund av stadens rika kulturliv. Mer om Bildmuseet.

Busshållplats

A Station of Being
Hållplatsen visar hur teknik, människor och miljö kan interagera med varandra för att minska miljöpåverkan och koldioxidutsläpp. Designarbetet har innefattat att skapa en balans mellan effektivitet och funktionalitet och själva designen bidrar till att väntan på bussen upplevs positiv. Mer om
A Station of Being.

Skulpturparken

Umedalens skulpturpark
En park med en av norra Europas främsta skulptursamlingar.  I parken finns ett fyrtiotal verk av konstnärer som Tony Cragg, Louise Bourgeois, Anthony Gormley, Jaume Plensa och Anish Kapoor. Parken är öppen året om – dygnet runt – och ligger ca 5 km väster om Umeå centrum. Fritt inträde. Mer om Umedalens skulpturpark.

 

Puma

Listen
Konstverket är skapad av konstnären Camilla Akraka och är 4,3 meter hög, placerad på Rådhustorget i Umeå. En rödfärgad puma med kraftfulla muskler och ett gyllene gap. Konstverket ska markera kommunens ställningstagande mot sexuella trakasserier – en manifestation tillägnat dem som tillsammans bröt tystnaden – ”metoo”. Mer om
Listen. 

Hägring

Konstvägen Sju Älvar
Konstvägen är kanske världens längsta permanenta konstutställning. Den är 350 km lång och sträcker sig från kust till fjäll. Ett av de mest kända verken längs vägen är ”Hägring”, skapad av Kent Karlsson – en glaskyrka som står mitt på en myr mellan Vännäs och Bjurholm. Mer om Konstvägen Sju Älvar. 
 

Standing Man

Standing man
En bronsskulptur bemålad med oljefärg, skapad av den brittiske konstnären Sean Henry. Verket uppfördes 2007 för en utställning hos Galleri Andersson/Sandström i Umeå. Nu har verket en permanent placering på Rådhustorget mitt i centrala Umeå. Mer om Standing man.

Artby

Artby är ett skandinaviskt konstvarumärke som samarbetar med internationellt verksamma konstnärer. I Umeå har Artby sin studio där alla konsttryck produceras och kvalitetssäkras i nära samarbete med konstnärerna. Studion är designad för att spegla Artbys progressiva anda och djärva karaktär. Planerade besök är möjliga för dig som vill få en titt behind-the-scenes. Artby har i samarbete med konstnären Anders Granberg tagit fram kollektionen BLUE, allt med godkännande av Acne Studios, Filippa K och Tiger of Sweden. Nyfiken? Kolla in kollektionen och läs mer om Artby.