När du anländer till Umeå ser du hela stadsbilden av gammal och ny arkitektur. Från den moderna reflekterande glasfasaden i Väven kulturcentrum till det orange tegelstenet på historiska Stora Hotellet, hittar arkitekturälskare massor av byggnader att beundra i staden.

Bildmuseet utställning

Bildmuseet

Under åren har Bildmuseet i Umeå etablerat sig som en av landets mest intressanta platser för internationell samtidskonst. Här kan hela familjen ta del av konstutställningar och evenemang. Museet ligger på Konstnärligt campus vid Umeälvens strand, där Umeå universitets konstnärliga högskolor samlats: Umeå arkitekthögskola, Umeå designhögskola och Umeå konsthögskola. Umeå utsågs till Europas kulturhuvudstad 2014 på grund av stadens rika kulturliv. Mer om Bildmuseet.

Busshållplats

A Station of Being

Hållplatsen intill Universum vid Umeå Universitet visar hur teknik, människor och miljö kan interagera med varandra för att minska miljöpåverkan och koldioxidutsläpp. Designarbetet har innefattat att skapa en balans mellan effektivitet och funktionalitet och själva designen bidrar till att väntan på bussen upplevs positiv. Mer om A Station of Being.
Se film

Skulpturparken

Umedalens skulpturpark

En park med en av norra Europas främsta skulptursamlingar.  I parken finns ett fyrtiotal verk av konstnärer som Tony Cragg, Louise Bourgeois, Anthony Gormley, Jaume Plensa och Anish Kapoor. Parken är öppen året om – dygnet runt – och ligger ca 5 km väster om Umeå centrum. Fritt inträde. Mer om Umedalens skulpturpark.

Puma

Listen

Konstverket är skapad av konstnären Camilla Akraka och är 4,3 meter hög, placerad på Rådhustorget i Umeå. En rödfärgad puma med kraftfulla muskler och ett gyllene gap. Konstverket ska markera kommunens ställningstagande mot sexuella trakasserier – en manifestation tillägnat dem som tillsammans bröt tystnaden – ”metoo”. Mer om Listen. 

Hägring

Konstvägen Sju Älvar

Konstvägen är kanske världens längsta permanenta konstutställning. Den är 350 km lång och sträcker sig från kust till fjäll. I Umeå finns konstverket 811 placerat i en övergiven turbinsump i Baggböle. Ett av de mest kända verken längs vägen är ”Hägring”, skapad av Kent Karlsson – en glaskyrka som står mitt på en myr mellan Vännäs och Bjurholm. Mer om Konstvägen Sju Älvar. 

Standing Man

Standing man

En bronsskulptur bemålad med oljefärg, skapad av den brittiske konstnären Sean Henry. Verket uppfördes 2007 för en utställning hos Galleri Andersson/Sandström i Umeå. Nu har verket en permanent placering på Rådhustorget mitt i centrala Umeå. Mer om Standing man.