När du anländer till Umeå ser du hela stadsbilden av gammal och ny arkitektur. Från den moderna reflekterande glasfasaden i Väven kulturcentrum till det orange tegelstenet på historiska Stora Hotellet, hittar arkitekturälskare massor av byggnader att beundra i staden.

Bildmuseet utställning

Under åren har Bildmuseet i Umeå etablerat sig som en av landets mest intressanta platser för internationell samtidskonst. Här kan hela familjen ta del av konstutställningar och evenemang. Museet ligger på Konstnärligt campus vid Umeälvens strand, där Umeå universitets konstnärliga högskolor samlats: Umeå arkitekthögskola, Umeå designhögskola och Umeå konsthögskola. Umeå utsågs till Europas kulturhuvudstad 2014 på grund av stadens rika kulturliv Mer om Bildmuseet.

Busshållplats

A Station of Being
Hållplatsen visar hur teknik, människor och miljö kan interagera med varandra för att minska miljöpåverkan och koldioxidutsläpp. Designarbetet har innefattat att skapa en balans mellan effektivitet och funktionalitet och själva designen bidrar till att väntan på bussen upplevs positiv. Mer om
A Station of Being.

Skulpturparken

Umedalens skulpturpark
En park med en av norra Europas främsta skulptursamlingar.  I parken finns ett fyrtiotal verk av konstnärer som Tony Cragg, Louise Bourgeois, Anthony Gormley, Jaume Plensa och Anish Kapoor. Parken är öppen året om – dygnet runt – och ligger ca 5 km väster om Umeå centrum. Fritt inträde. Mer om Umedalens skulpturpark.

 

Puma

Listen
Konstverket är skapad av konstnären Camilla Akraka och är 4,3 meter hög, placerad på Rådhustorget i Umeå. En rödfärgad puma med kraftfulla muskler och ett gyllene gap. Konstverket ska markera kommunens ställningstagande mot sexuella trakasserier – en manifestation tillägnat dem som tillsammans bröt tystnaden – ”metoo”. Mer om
Listen. 

Hägring

Konstvägen Sju Älvar
Konstvägen är kanske världens längsta permanenta konstutställning. Den är 350 km lång och sträcker sig från kust till fjäll. Ett av de mest kända verken längs vägen är ”Hägring”, skapad av Kent Karlsson – en glaskyrka som står mitt på en myr mellan Vännäs och Bjurholm. Mer om Konstvägen Sju Älvar. 
 

Standing Man

Standing man
En bronsskulptur bemålad med oljefärg, skapad av den brittiske konstnären Sean Henry. Verket uppfördes 2007 för en utställning hos Galleri Andersson/Sandström i Umeå. Nu har verket en permanent placering på Rådhustorget mitt i centrala Umeå. Mer om Standing man.

Artby

Artby är ett konstvarumärke som samarbetar med några av Skandinaviens mest intressanta och lovande konstnärer. I Umeå har Artby sin flaggskeppsbutik med shop, huvudkontor samt studio där alla konsttryck produceras och kvalitetssäkras i samarbete med konstnärerna. Artby har i samarbete med konstnären Anders Granberg tagit fram kollektionen BLUE, allt med gokännande av Acne Studios, Filippa K och Tiger of Sweden. Mer om Artby.

Eljest

Eljest
Begreppet eljest kommer från den Västerbottniska dialekten och betyder ungefär annorlunda, lite annars liksom. I butiken på Skolgatan i Umeå hittar du ett noga utvalt utbud av lokaltillverkat, västerbottnisk design och presentartiklar. Här finns ett samlat utbud från hantverkare, både kända och okända. Inom olika branscher såsom textil, trä, litteratur, musik och digital formgivning. Mer om Eljest