Emil Åreng: "Facit Bar blir mitt magnum opus"

Så ska Umeå-bartendern skapa en av Europas bästa cocktailbarer

Facit Bars grundare Emil Åreng

Emil Åreng och Facit Bar

Emil Åreng har i spritens namn rest världen runt, publicerat böcker och artiklar, vunnit de största cocktailtävlingarna och bossat över anrika Cadierbaren på Grand Hotel i Stockholm. Nu har han återvänt till Umeå med ett tydligt mål i sikte: Facit Bar ska bli en av Europas fem bästa cocktailbarer.

Vägen från lilla Jämtländska Bräcke till anrika Cadierbaren på Grand Hotel i Stockholm var på intet vis spikrak, men sedan Emil Åreng upptäckte bartenderyrket som 18-åring har livet cirkulerat kring sprit. Inte nödvändigtvis den egna konsumtionen (som tur är), men kring att skapa kreativa cocktails som berättar historier. Det har inte minst alla som hade förmånen att besöka den legendariska cocktailbaren Open/Closed i Umeå fått erfara, och sedan stängningen 2019 har vattenhålet efterlämnat ett tomrum i den spirande gastronomistaden Umeå.
 Under fem års tid skapade Emil och teamet närmare 400 originalcocktails på Open/Closed – exempelvis ‘Hamburger Sour’ innehållande vodka, dijonsenap, smält lök, Gruyère, citron, smält lök, tomat and pommesfrites-skum. En smärre chock för ett Redbull-vodka-indränkt Sverige.
– Open/Closed var en experimentverkstad, men viktigast var alltid två saker: att vi skulle utmana föreställningen av vad en cocktail kan vara, och att det fortfarande ska smaka jävligt gott. Med Facit Bar tar vi den principen vidare, och lyfter upplevelsen ytterligare några steg. Men vi försöker inte återskapa Open/Closed – det här är något helt nytt, säger Emil Åreng.

Emil Åreng, bartender och kreativ ledare på Facit Bar

Emil Åreng på Facit Bar, med fantastisk utsikt över Rådhustorget i centrala Umeå. Foto: Jonas Pekkari

Efter att under ett par år ha axlat rollen som kreativ ledare för anrika Cardierbaren på Grand Hotel i Stockholm har Emil Åreng nu alltså återvänt till Umeå. Tillsammans med krögaren Jörgen Engdal – som sedan tidigare driver Umeårestaurangerna Hunger & Törst och Harlequin – har Emil nu slagit upp dörrarna till Facit Bar och Facit Galej – totalt 1000 lyxiga kvadratmeter cocktailbar och eventvåning vid Rådhustorget. Det är ett spännande, ambitiöst och – kanske – vansinnigt projekt. 
– Det innehåller absolut spår av galenskap, och blir nog det största jag ger mig på i karriären. Vi har handplockat Sveriges bästa bartenders från norr till söder och lockat hit dem till Umeå, bland annat barchefen Erik Andersson från Cadierbaren. Vi kommer att arbeta med geografiska smak-teman utifrån Sveriges olika landskap, all inredning är designad och tillverkad i Sverige, och alla ingredienser inhemska. Det blir vi ensamma om, berättar Emil Åreng.

Facit Bar i Umeå

 

Facit Bar cocktails

 

"Det innehåller spår av storhetsvansinne."

– Emil Åreng

Bara svenska ingredienser, hur kommer det att fungera?

– Det är helt klart en utmaning. Ta bara citron och lime som har en så självklar plats i baren och i så gott som alla klassiska cocktails – det är frukter som inte odlas i Sverige så där tvingas vi hitta en annan syra. Vi drivs till att helt tänka om, då vi dessutom bara använder svenska spritfabrikanter, men det är en stor del av lockelsen. Det är inte hållbart att fortsätta transportera tonvis av sprit och frukt över hela jorden när vi har minst lika bra råvaror här.

Open/Closed var en intim speak easy-bar med 18 sittplatser i en delikatessbutik, nu fogar ni över 1000 kvadratmeter och har skyhöga ambitioner. Känner du av pressen? 

– Det är klart man gör. Det är storslaget, nytt och mäktigt, och folk kanske inte kommer att förstå sig på det från början. Men det får ta sin tid. Vi har Sveriges bästa team på plats och extremt stor samlad erfarenhet och kreativitet. Vi ska skapa en av Europas fem bästa cocktailbarer – Facit Bar är mitt Magnum Opus.

 

 

EMIL ÅRENG
Ålder:
35 år | Bor: Umeå | Från: Bräcke
Aktuell: Med nyöppnade Facit Bar, en cocktailbar i centrala Umeå som uteslutande serverar dryck och mat med svenska ingredienser, samt med podcasten “Den Blinda Grisen” tillsammans med regissören Måns Herngren och skådespelaren Adam Lundgren.
Bakgrund: Uppvuxen i Bräcke, utbildad till bartender i London och har bland annat arbetat som barchef på Rex Bar & Grill, som kreativ chef på Cadierbaren och grundat Open/Closed. Skapade cocktailboken “Salongs i Norrland” som utsågs till Världens Bästa Cocktailbok vid Gourmand Awards.

Emil Åreng i telefonkiosk

Emil Åreng har samlat några av Sveriges bästa bartenders på Facit Bar in Umeå. Foto: Jonas Pekkari

Fler Umeårestauranger

Upptäck ännu fler nyheter på Umeås restaurangkarta

Hjortron - en svensk delikatess

Hjortron. Foto Visit Umeå