Fem Umeåbor som tagit världen till Umeå

Umeå skyline

Lokal mötesvärd

Sitter du med i en styrelse, förening, branschorganisation eller kanske en vetenskaplig sammanslutning som träffas regelbundet runt om i landet eller utomlands? Tycker du att nästa möte borde vara här i Umeå? Vi har pratat med några som räckt upp handen och tagit rollen som lokal mötesvärd – och tagit världen till Umeå.

Referenser

Jonas Hansson
Jonas Hansson 

 

Jonas Hansson är forskare och lärare på på Umeå universitets polisutbildning. Han ska i år vara lokal mötesvärd för GLEPHA (Global Law Enforcement and Public Health Association) som går av stapeln i Umeå.

– Jag är medlem i GLEPHA och har på så sätt skapat personliga relationer med de inblandade under olika former av samarbeten. Efter pandemin tog jag kontakt med professor Nick Crofts vid GLEPHA för att ta reda på var nästa konferens kommer att arrangeras. Han frågade tillbaka om jag hade något förslag i Skandinavien och jag svarade Umeå universitet. Sedan gick det snabbt att komma fram till ett avtal och planeringen började för cirka ett år sedan

Att vara lokal mötesvärd innebär att se till att allt praktiskt fungerar samt att etablera kontakter med såväl lokala som nationella aktörer som kan tänkas var inblandade på olika sätt. Det gäller allt från lokaler och mat till kontakter med universitetet som i Jonas fall. Till hjälp har Jonas tagit Jesslyn Rose på Umeå Congress.

– De är proffs på detta och utan Jesslyns hjälp skulle det inte fungera. Hon har erfarenhet av denna typ av arrangemang och är ovärderlig för min del. Vi har också en mängd partners som är inblandade som på olika sätt gör det möjligt att arrangera LEPH2023.

Att själv dra ett större möte eller konferens i land är en omöjlighet. Det har skolkuratorn Caroline Bergh insett under arbetet med Sveriges Skolkuratorers Förenings kompetensdagar som ska arrangeras i Umeå.

– Listan är lång på personer som hjälpt till men de två som verkligen öppnat upp sin telefonbok och bjudit på sitt nätverk och sin kompetens är Ulrika Hed på Visit Umeå och Emil Åreng på Facit Bar. Sedan har Tinna på Coeo på ett superproffsigt sätt hjälpt till med vår digitala plattform då vi även kommer ha digitala deltagare, säger hon.

Caroline BerghCaroline Bergh

– Våra årliga skolkuratorsdagar är unika i sitt slag då det är den enda riktade konferensen till just skolkuratorer. Genom att i år ha den i Umeå, med en otroligt tajt budget på förhand, har vi visat att det går att göra en konferens med små medel men ändå behålla hög kvalité. Allt tack vara hur hjälpsamma nyckelpersoner i staden varit och hur många som månat om att detta verkligen ska bli en bra. Detta är en modell att ta med sig i framtiden för vår förening och för fortsatt planering av framtida konferenser.

JOhan SvenssonJohan Svensson

 

Samarbete ligger även bakom Möteplats Biosfär – den första nationella biosfärkonferensen som syfta till att stärka kopplingen mellan kunskapsutveckling, praxis och policy. Dels samarrangerades den på två platser – Kristianstad och Umeå – och dels var två Umeåbor engagerad i arbetet med att få den till våra breddgrader; Johan Svensson på SLU och Lena Maria Nilsson på Arktiskt centrum på Umeå universitet.

– Det fungerade mycket bra att ha ett möte som delades mellan Umeå och Kristianstad. Man kan naturligtvis tänka sig många sådana delade möten framöver. Mindre resande sparar mycket tid, pengar och miljöpåverkan, säger Johan Svensson.



När Lena Maria Nilsson engagerade sig hade Johan Svensson på SLU redan sträckt upp handen. Hon kom in i efterhand men menar att ett arrangemang som Mötesplats Biosfär gynnar Umeå – och på sikt hela världen.

– Det är viktigt att skapa mötesplaser mellan forskare och praktiker, entreprenörer och politiker. De stora samhällsutmaningarna kräver fakultetsövergripande forskning och samhällsdialog. Det är därför vi behöver mötas på konferenser, säger hon och fortsätter;

– Jag tror att många fick upp ögonen för vilka lokala krafter det finns längs älven, vilket borde gynna Umeå. Det gynnar också Umeå att vi bjuder in människor utifrån att delta i dialogen kring hur vi kan bygga ett hållbart samhälle.

Lena Maria Nilsson
Lena Maria Nilsson

I ett hållbart samhälle ingår en trygg tillgång på friskt vatten. Anna-Lena Fomin på Vakin står som värd för Vattenstämman 2023 som lockar omkring 500 deltagare från hela Sverige. Hon menar att stora möten och konferenser är unika möjligheter att synas och ta plats tillsammans med andra intressanta norrländska aktörer.

– Av gammal vana läggs många möten i större städer i södra Sverige. Vi behöver vända på kartan och visa att Umeå är en fantastisk konferensstad med bra kommunikationer, fina hotell och fantastisk mat för att inte tala om att det i Umeå finns ett av Sveriges godaste kranvatten, säger hon och fortsätter genom att lyfta vinningen med att arrangera möten av den här typen;

– Vi ser många vinster. Vi arbetar i en dold, delvis osynlig verksamhet som helt plötsligt tar plats på en stor mötesarena. Det väcker intresse för vattenfrågan och Vakins unika förutsättningar och kompetens som norrländsk aktör. Förutom att det stärker vårt varumärke hoppas vi också att locka fler att välja vår bransch.

Anna-Lena FominAnna-Lena Fomin

Avslutningsvis ser Anna-Lena andra uppsidor med att, i hennes fall, över 500 deltagare reser till Umeå.

– Många tror att avstånden här i norr är långa men allt är faktiskt väldigt nära i Umeå. Ju fler personer som besöker Umeå desto fler kommer att vilja komma tillbaka och kanske jobba här eller tipsa sina släktingar eller barn om Umeå Universitet.