Sommaren i all ära, men kanske är det ändå på hösten som Umeå kommer till sin fulla rätt. För dig som söker mat-, dryck- och kulturupplevelser finns massor att upptäcka och här kommer en guide till en perfekt Umeåweekend. Nu åker vi!

Bodegan

 

FREDAG

Smårätter och livemusik

Inled helgen på bästa vis med en middag på vinrestaurangen Bodegan på Storgatan 50. Botanisera bland varmrätter eller ännu bättre: testa en flera av krogens underbara smårätter. Fredagar på Bodegan är stimmiga på ett charmerande och lokalinvånarna flockas redan vid öppning, så se till att boka bord i god tid – för det blir fullt.

Då Umeå är en kulturstad av rang finns alltid en mängd konserter att välja mellan, så ta en titt hos Visit UmeåBiljettcentrum, kulturhuset Väven och Norrlandsoperan eller i Facebooks-eventutbud för att hitta något som passar just dig. Det är inte en riktig Umeåweekend utan en liveupplevelse. Men se till att komma i säng i tid – för lördagen blir fullspäckad.

 

Skulpturparken UmedalenSkulpturparken i Umedalen

LÖRDAG

Mat-, spa- och kulturmys på Umedalen

Cirka 6 kilometer väster om Umeå centrum ligger Umedalen. Här hittar du en blomstrande skulpturpark inramad av skolor, motionsspår, villakvarter och vacker natur. Starta lördagen i skulpturparken där du hittar permanenta installationer från konstnärer som Miroslaw Balka, Louise Bourgeois, Tony Cragg, Antony Gormely och många fler.

Efter en dos finkultur förtjänar kroppen att njuta, och då finns IKSU Spa ett stenkast bort. Här hittar du gym, jacuzzi, solrum och behandlingar med slående utsikt över delar av skulpturparken.

När det blivit lunchdags tar du en kort promenad till Bistro Le Garage – en pärla i restaurang-Umeå med underbar mat lagad på lokala råvaror och en vinlista som imponerar även på den mest kräsne finsmakaren. Hjärtlig stämning, lokala smaker och oklanderlig service.

 

Bistro le Garage

Bistro Le Garage

En eftermiddag på Konstnärligt Campus

Umeå kan skryta med världens högst rankade designhögskola, men området runt Konstnärligt Campus bjuder även på mycket annat. Inled eftermiddagen med en rundtur på Bildmuseet, som samlar utställningar från några av samtidens mest spännande konstnärer (gratis inträde). Passa på att botanisera i museishopen med ett unikt urval av böcker och prylar från lokala och internationella kreatörer. Köp med en take-away-kaffe i det angränsande kaféet för att smutta på under tiden att du strosar längs älvkanten och tar en obligatorisk selfie vid konstverket ”Klädnypan”.

Längs strandpromenaden hittar du Tonka Strandgatan, ännu en av Umeås stjärnor på restauranghimlen. Här upplever du en femrättersmiddag som transporterar dig genom länets vattendrag, berg och åkrar samtidigt som mörkret lägger sig över Umeälven och du konstaterar att livet kan vara väldigt härligt att leva.

 

Bildmuseet och Klädnypan

Bildmuseet och konstverket ”Klädnypan”

 

En cocktailrunda i centrum

Umebor är tokiga i cocktails. Här har några av världens främsta bartenders fostrats, och cocktailkulturen frodas med allt från lokala specialiteter till klassiska smaker. Inled med en fördrink i Tonka Strandgatans bakficka RUS, och ta dig sedan vidare till Facit – en spektakulär cocktailbar på 500 kvadratmeter som uteslutande serverar svenska ingredienser. Det betyder nya varianter av klassiska cocktails med en utsikt över ett rådhustorg som myllrar av Umeåbor på väg till kvällens äventyr. Efter detta har du bara en 30 sekunders promenad till Rådhuset som huserar cocktailbaren Juliette, och väl där har du ännu närmare till…

 

Juliette

 

...Dansgolvsbonanza

Rex, som bland annat inhyser Juliette och Rådhuskällaren är ett klassiskt nöjespalats i Umeå. Stort dansgolv, DJ på tre våningar och storslagna miljöer skapar förutsättningarna för en riktig festkväll. Som om inte det vore nog är det inte långt till Cinco på Renmarkstorget som har ett av Umeås hetaste dansgolv, eller varför inte gigantiska O ’Learys som med nybyggd nöjeslokal erbjuder ljud- och ljusshow utöver det vanliga.

brunch GP

 

SÖNDAG

Bruncha och smält intrycken

Efter ett par dagar av intensiva utsvävningar och en välbehövlig sovmorgon är det dags att avrunda resan. Men innan du rullar hemåt finns förstås tid för en riktig långbrunch. Hos restaurangen Guilty Pleasure hittar du allt som krävs för att landa – comfort food, avslappnad miljö och familjär stämning. Kanske är det en parmesan chicken wings som får dig att landa? Eller en klassisk Florida toast? Eller en matig avocadomacka? Välj och vraka och njut av maten medan du planerar nästa Umeåweekend.

Det finns ju nämligen oerhört mycket kvar att upptäcka!