Har du bestämt dig för att söka jobb i besöksnäringen? Här har vi samlat våra bästa tips på vad du ska tänka på.

Så gör du för att söka jobb

 

1.    Lämna in personligt brev och CV
Ett personligt brev är en viktig del av din ansökan och ska komplettera ditt CV. Det ska tala om vem du är, beskriva dina erfarenheter och dina ambitioner. Läs på om – och utgå från – den verksamheten du söker till. Vad tror du är viktigt för dem att veta? Saknar du arbetserfarenhet så kan andra erfarenheter vara talande: kanske du idrottat i lag, kommer från en familj med flera småsyskon eller har ett stort matintresse? 

I ditt CV anger alla tjänster som är relevanta för den plats du söker. Håll det kort och enkelt, men glöm inte att förklara titlar du haft då det inte alltid är lika självklart vad jobbet innebär. Och var uppriktig i ditt CV, ärlighet varar längst. För många tjänster väger personliga egenskaper minst lika tungt som erfarehet.

2.    Sök, sök och sök igen
Alla tjänster inom besöksnäringen annonseras inte ut, och behovet av ny personal kan uppstå plötsligt. Även om det blivit nej ena veckan kan tajmingen vara perfekt någon vecka senare, så det skadar inte att då och då påminna om att du finns. Det visar dessutom arbetsgivaren att du är motiverad.

3.    Förbered för intervju
Har du blivit kallad till intervju? Grattis, då är första steget till ett nytt jobb taget! Nu är det viktigt att förbereda dig inför samtalet. Läs på lite om företaget, fundera lite på vilka frågor som kan ställas och se gärna till att du har några frågor förberedda själv – då märker arbetsgivaren att du har ett genuint intresse för verksamheten.

 

Tänk på att

 

1.    Inte ta det personligt om du får ett nej. Det kan bero på många saker – att de redan hittat den perfekta kandidaten, att du kanske passar bättre för en annan tjänst eller att behovet förändrats. Fortsätt söka – nästa gång kan det vara du som är den perfekta kandidaten!

2.   Alla börjar någonstans. Din drömtjänst kanske inte är inom räckhåll riktigt ännu, men inom besöksnäringen finns massor av möjligheter att avancera. Den som börjar i diskrummet kan vara den som driver egen restaurang i framtiden.

3.    Testa olika verksamheter och roller. Alla restauranger, hotell och verksamheter är unika och du kommer att hitta den som passar just dig.