Hållbart mode i Umeå

Möt Ludvig Oskarsson och Philip Lundström från Úma Vintage och få second hand-tips av stylisten Monika Kichau

Mode -Monica Kichau

Intresset för second hand- och vintagemode växer stadigt i Umeå, och stadens butiksutbud bjuder på fina möjligheter till skattjakt. 

Second hand- och vintagemode


Visit Umeå har träffat stylisten Monika Kichau och Úma Vintage-duon Philip Lundström och Ludvig Oskarsson för att prata 90-tals t-shirts, kaotiska loppmarknader och hållbart mode. Storyn bakom stylisten Monika Kichau och Úma Vintage-duon Philip Lundström och Ludvig Oskarsson.


Úma Vintage

Att kliva ner i källaren till Úma Vintage är att ge sig ut på en tidsresa. Ett handplockat urval av vintage t-shirts och klassiska varsity jackor från 80- och 90-talet flankeras av neonbelysning, en pytteliten husvagns-tv och en gigantisk boom-box. Lokalen ligger i ett charmigt gårdshus längs Rådhusesplanaden, och delar entréplan med salongen Forma och livsstilsbutiken Plomb. 

Philip Lundström och Ludvig Oskarsson startade Úma Vintage 2018 med en pop up-butik på Umeå universitets campusområde och har sedan dess byggt en trogen följarskara av vintage-entusiaster som delar duons fascination för 80- och 90-talskläder.

- Vi kunde ha satsat på att enbart driva webbutik, men det är så mycket roligare med en fysisk butik där man faktiskt få träffa folk. Intresset för vintage har vuxit rejält i Umeå sedan vi startade – det har blivit status bland unga, säger Ludvig Oskarsson

Umeå Vintage hus
Granne i det lilla gårdshuset är hårsalongen Forma som drivs av Philip Lundströms sambo Matilda Mörk.

Utbudet är präglat av 80- och 90-tal, men grälla kavajer och överdimensionerade axelvaddar lyser med sin frånvaro. I stället är det ikoniska band t-shirts, varsity jackor och klassiskt amerikanskt workwear som radar upp sig längs väggarna.

–    Alla kanske inte ser skillnad på en nyproducerad Nirvana t-shirt från H&M och ett original från 90-talet, men är du verkligen intresserad ser du det på långt håll. Det är kul när det finns historia i plaggen, säger Ludvig Oskarsson.
 

Philip Lundström

Philip Lundström driver butiken Úma Vintage tillsammans med vännen Ludvig Oskarsson

Plaggen hittar Philip och Ludvig både via webben och vid besök i vintage-mekkan som New York och Tokyo, och före pandemin gjordes flera resor helt i syfte att finkamma second hand-butiker och loppmarknader runt om i världen.

 

Det är kanske inte så jättepoppis att ta med flickvännen på parweekend i Paris och sedan tillbringa hela helgen på jakt efter en Public Enemy t-shirt från 1989." - Philip Lundström."

Bland vintagefantaster på nätet kan vissa t-shirts säljas till riktiga fantasisummor. Led Zeppelins turné t-shirt från 1979 gick för något år sedan loss på omkring 10 000 dollar, medan RUN DMC’s klassiska Adidas-tee såldes för omkring 13 000 dollar. Fullt så mycket behöver du inte göra av med hos Úma Vintage, men vissa rariteter kan ha prislappar på ett par tusenlappar.

–    Det vi har i butiken nu ligger från 350–2 350 kronor, men vi har haft dyrare t-shirts än så. Vi har ett kurerat urval och ligger inte i samma låga prisnivå som Myrorna eller Röda Korset, men våra kunder är som regel ganska medvetna om det, säger Ludvig Oskarsson.
 

CleoNathalie ”Cleo” Missaoui är Umeåartist och albumaktuell med ny skiva producerad av Alexander Juneblad. Monika Kichau stylar sedan många år både pressfoton och scenkläder för Cleo.

Monika Kichau

På Kulturbageriet i Väven sitter Monika Kichau och sneglar mot den intensivt surrande mobilen. Som stylist och modeskribent samarbetar hon med bland andra SVT:s Go’kväll och Damernas Värld, och Umeåbon har länge haft vintagemode som sitt stora intresse.  

–    Det är Nathalie, vi planerar för en pressfotografering i Stockholm nästa vecka så det är lite extra körigt just nu, förklarar hon när telefonen ännu en gång surrar till på bordet.

”Nathalie” är den albumaktuella Umeåartisten Nathalie Missaoui, kanske ännu mer känd som Cleo. Monika Kichau har länge stylat Cleo för både musikvideor och turnékläder – ofta med en mix av vintage och nyproducerat. Via sin blogg på damernasvarld.se, föreläsningar runt om i Sverige och instagramkontot @monikakichau sprider hon stiltips och inspiration kring second hand- och vintagemode. 


–   För mig handlar det lika mycket om möjligheten till kreativitet som om hållbarhetsperspektivet. Allt jag tar på mig är inte second hand, men jag har som regel för mig själv att 50 procent av min outfit ska vara det. Jag försöker visa andra hur kul och enkelt det faktiskt är att plocka in second hand i garderoben, säger Monika Kichau.

Intresset för vintage och second hand väcktes redan i tidiga tonåren, och har med tiden utvecklats till en passion och en del av hennes yrke. Idag hittar Monika mycket av vintagefynden i samlingen via webbshopar som Vestiaire, The RealReal och Sellpy, men hon älskar fortfarande att rota runt bland lådorna på kaotiska loppmarknader.


–    Tröskeln kan vara högre att börja shoppa second hand på stora loppmarknader där det kan vara lite rörigt och oorganiserat – då finns väldigt uppstyrda och kurerade webbshoppar där allt sorteras efter varumärke och storlek. Dessutom finns kurerade second hand- och vintagebutiker som Úma Vintage eller Hållbart här i Umeå, säger Monika Kichau.

I höst är Monika Kichau tillbaka i tv-rutan med Go’kvälls ”Gör om mig”, men fram till dess hittar du hennes stylingtips på damernasvarld.se och på Instagram.

 

MONIKAS 3 TIPS FÖR VINTAGE-INSPIRATION

1.    @johannaleymanse – formgivare & författare, föreläser om hållbart mode

2.    @myrorna – fantastiska kampanjer och stilinspiration 

3.    @anotherblog – designer som forskar inom remake
 

Monica KichauStylisten Monika Kichau är känd från SVT Go’kvälls ”Gör om mig” och blogg på damernasvarld.se.

Vintage eller second hand - Vad är skillnaden?
Det finns ingen solklar regel för skillnaden mellan vintage och second hand, men en definition är att ett vintageplagg är minst 25 år gammalt. Dessutom pratar entusiaster ofta om att ett vintageplagg är i gott skick och av hög hantverksmässig kvalitet. 

SECOND HAND I UMEÅ
 

City
Röda Korset City
Hållbart
Úma Vintage
Umeå Klädbibliotek (Hamnmagasinet)
Kärnan second hand
Sisters in Law

Mariedal/Ersboda
Myrorna
Röda Korset Mariedal
Rebuy Umeå

Övriga
PMU Teg
Emmaus (Grubbe)
Ålidhem returbutik
PMU Vännäs