Umeå ligger strategiskt beläget i norra Sverige, ett faktum som märks på stadens goda infrastruktur och tillgänglighet. I Umeå är allt väldigt nära.

Res medvetet och hållbart

Botniabanan erbjuder goda person- och godstransporter och färjetrafiken över Kvarken ger tillgång till närmsta staden Vasa. Två Europavägar går genom staden och flygplatsen har många dagliga avgångar  med flera flygbolag. 
 

Tåg – Snabbt, smidigt och hållbart

Umeå har goda tågförbindelser tack vare Botniabanan. Från Stockholm C tar ni er, på 6 timmar och 18 minuter, hela vägen till Umeå Centralstation som är belägen i centrala Umeå och nära allt ni kan tänkas vilja göra. Till och från Malmö C och Göteborg C går både dag- och nattåg som tar er till Umeå på ett smidigt sätt.

Resor med tåg är energieffektiva och ger låga utsläpp. SJ köper 100 procent förnybar el från vatten och vind till att driva tågen, och alla resor med SJ är sedan 1994 märkta med Naturskyddsföreningens märkning Bra Miljöval. Till Umeå kan ni resa både med SJ och Norrtåg vilket gör Umeå till ett viktigt nav och en destination som är lätt att ta sig till oavsett om ni kommer norr, söder eller väster ifrån.

 

Järnvägstorget

Foto: Jennie Brandén

Elbuss. Foto Ulo Maasing

Foto: Ulo Maasing

Umeå Airport - arbetar enligt ISO 14001

Umeå Airport ägs och drivs av Swedavia som ständigt arbetar med att minska sin miljöpåverkan enligt miljöledningssystemet ISO 14001. Umeå Airport miljöcertifierades som första svenska flygplats hösten år 1999. Flygbolag som trafikerar till och från Umeå är SAS och Norwegian.

Som resenär kan ni idag klimatkompensera, klimatreducera och även välja biobränsle på inrikesflyg. Ni kan också välja att flyga en väg och ta tåget andra vägen för att minska ditt klimatavtryck. 


 

Fler satsningar för ett hållbart resande

Wasaline - Världens mest miljövänliga färja att trafikera sträckan Umeå-Vasa. Det är den första färjan i världen som byggs på det här sättet och kommer att minska koldioxidutsläppen med 50% jämfört med den tidigare färjan. Den drivs med ett elektriskt hybridsystem som drivs med flytande naturgas eller biogas.

Miljövänlig kollektivtrafik - Lokaltrafiken i Umeå är helt fossilfri sedan 2017, 70% av bussarna är helelektriska vilket gör bussflottan till en av de grönaste i hela Europa. Här rullar bussar med en av världens mest energieffektiva, rena och tysta system, utvecklat av Umeå-företaget Hybricon.  

Gå och cykla - Umeå är en förebild när det gäller cykling. 180 km cykelvägar finns i staden och vintertid plogas dessa före bilvägarna. Gör som Umebon och ta cykeln genom stan. Visste ni att Umeå är en av Sveriges bästa cykelstäder? Bedömningen görs av Cykelfrämjandets kommunvelometer, en objektiv granskning och jämför kommuners arbete med cykelfrågor, både på kort och lång sikt.

 

Foto: Wasaline