Upptäck Holmön

Holmön hav

Upptäck en av våra skärgårdspärlor

Åk ut över dagen eller övernatta i unika miljöer. Den storslagna naturen upptäcks enkelt med cykel.
Vill du uppleva något alldeles extra – ta en tur till Stora Fjäderägg.
I den här guiden får du tips för ett lyckat besök i sommar.

Holmöns båtmuseum. Cyklar

Holmöns Båtmuseum. Foto Amanda Sveed

Tips för ett lyckat besök på Holmön

Planera din vistelse och våga stanna lite längre. Du kan övernatta i den charmiga prästgården, på vackra Berguddens fyrplats eller varför inte helt gratis i en enkel stuga?! För den som söker något alldeles extra rekommenderas ett besök på ön Stora Fjäderägg och dess vandrarhem, inrymt i öns gamla fyrvaktarbostäder. Läs mer om boendealternativ på Holmön här!

Att cykla är det ideala sättet att ta sig runt på Holmön. Med cykel tar man sig lätt fram längst de smala vägarna och får på nära håll uppleva den vackra bykärnan. Det finns möjlighet att ta med egen cykel på Holmöfärjan i mån av plats. Annars finns cyklar att hyra på Holmöns båtmuseum. Även vandring är något vi rekommenderar och uppmuntrar till. Stora delar av Holmön är naturreservat och det finns flera uppmärkta leder som tar besökaren till avskild och orörd natur. Läs mer om naturreservatet här!

 

Berguddens fyr

Berguddens Fyr. Foto Amanda Sveed

Topp 5 

Under ett besök på Holmön får man som besökare inte missa följande saker:

  1. Historiska platser. Holmöns välbevarade byakärna med kringliggande kulturbygder är av erkänt riksintresse och det finns gott om fornminnen och annat spännande att upptäcka på ön. 

  2. Naturreservaten och naturen. Visste du att Holmöarna rymmer ett av Sveriges största marina naturreservat? Eller Västerbotten läns största naturreservat utanför fjällkedjan? Tack vare landhöjningen och Kvarkens bräckta vatten återfinns en för våra breddgrader unik flora och fauna på öarna. 

  3. Lär känna kustkulturen och människornas liv vid Norra Kvarken genom att besöka Holmöns Båtmuseum. Ta del av öns stolta båtbyggartraditioner, det forna vardagslivet och Holmöarnas mäktiga natur- och kulturhistoria.

  4. BADA! Holmön kallas ofta Sveriges soligaste ö och vad passar inte bättre än ett dopp eller två? Holmön har massor av bra badklippor och en familjevänlig strand i Byviken. 

  5. Upplev fyrplatserna! Berguddens fyr ligger vackert placerad på Holmöns västkust och är öns västligaste utpost. Från färjeläget och Byviken är det 3 km ner till vandrarhemmet och fyren. Till Stora Fjäderägg kommer du endast med båt. Du som inte har egen båt kan ta dig ut med vandrarhemmets båt som sommartid har dagliga turer ut till fyrplatsen.

 

Mer information om Holmön hittar du på Visit Holmön