Älskade Holmön! Petter och Josefin Lämås tillhör den nya generationen bosatta och jordbrukande öbor på Holmön. I den här guiden kan ni ta del av deras berättelse och bästa tips för ett lyckat besök i sommar.

Petter och Josefin. Holmön

Petter och Josefin Lämås på sin gård Smedshammaren, Holmön. Photo: Visit Umeå
 

Petter och Josefins historia

- Vi kom i kontakt med Holmön första gången då vi gjorde research till vår bok Friluftsliv kring Umeå. När vi sen fick möjlighet att hyra ett litet hus här kan man säga att det var kärlek vid första ögonkastet. Nu lämnar vi helst inte ön alls, berättar Josefin Lämås. 

Petter och Josefin har sedan 2016 bott på gården Smedshammaren på Holmön. Gården är från 1867 och även om paret renoverar byggnaderna vill de bevara en gedigen känsla. De historiska miljöerna på ön är ett viktigt arv att bevara tycker dem, likaså att utveckla ekologiskt jordbruk och självhushållning. Både Petter och Josefin kommer från Sävar men har under många år bott i bland annat Göteborg och Lofoten. Det var när paret valde att flytta tillbaka till Västerbotten och letade naturguider för Umeåområdet som en bokidé med möjliga utflyktsmål kring Umeå uppstod.

- Vårt mål var då att få fler Umeåbor att hitta ut i naturen, under alla årstider. Det slutade med att vi själva också lärde känna vår hemtrakt på nytt och vi upptäckte charmen i alla älvdalar, skogar och såklart kustlandskapet, fortsätter Petter Lämås. 

 

Holmön

Berguddens fyr och får på Holmön. Foto: Visit Umeå

Berguddens fyr Holmön

Berguddens fyr. Foto: Visit Umeå
 

Tips för ett lyckat besök på Holmön

Petter och Josefin har koll på det man som besökare kan se och upptäcka på ön. De tycker först och främst att man ska planera sin vistelse och våga stanna lite längre. Därför tipsar de om att övernatta i en charmig prästgård, på vackra Berguddens fyrplats eller varför inte helt gratis i en enkel fiskebastu?! För den som söker något alldeles extra rekommenderar paret ett besök på ön Stora Fjäderägg och dess vandrarhem, inrymt i öns gamla fyrvaktarbostäder. Läs mer om boendealternativ på Holmön här

Att cykla är det ideala sättet att ta sig runt på Holmön. Med cykel tar man sig lätt fram längst de smala vägarna och får på nära håll uppleva den vackra bykärnan. Det finns möjlighet att ta med egen cykel på Holmöfärjan i mån av plats. Annars finns cyklar att hyra på Holmöns båtmuseum. Även vandring är något som paret uppmuntrar till. Stora delar av Holmön är naturreservat och det finns flera uppmärkta leder som tar besökaren till avskild och orörd natur. Läs mer om naturreservatet här

 

Cykling på Holmön

Cykling på Holmön. Foto: Visit Umeå
 

Petter och Josefins Topp 5 

Under ett besök på Holmön får man som besökare, enligt Petter och Josefin, inte missa följande saker:

  1. Historiska platser. Holmöns välbevarade byakärna med kringliggande kulturbygder är av erkänt riksintresse och det finns gott om fornminnen och annat spännande att upptäcka på ön. 

  2. Naturreservaten och naturen. Visste du att Holmöarna rymmer ett av Sveriges största marina naturreservat? Eller Västerbotten läns största naturreservat utanför fjällkedjan? Tack vare landhöjningen och Kvarkens bräckta vatten återfinns en för våra breddgrader unik flora och fauna på öarna. 

  3. Holmön Båtmuseum. Lär känna kustkulturen och människornas liv vid Norra Kvarken. Ta del av öns stolta båtbyggartraditioner, det forna vardagslivet och Holmöarnas mäktiga natur- och kulturhistoria.

  4. BADA! Holmön kallas ofta Sveriges soligaste ö och vad passar inte bättre än ett dopp eller två? Holmön har massor av bra badklippor och en familjevänlig strand i Byviken. 

  5. Upplev fyrplatserna! Berguddens fyr ligger vackert placerad på Holmöns västkust och är öns västligaste utpost. Från färjeläget och Byviken är det 3 km ner till vandrarhemmet och fyren. Till Stora Fjäderägg kommer du endast med båt. Du som inte har egen båt kan ta dig ut med vandrarhemmets båt som sommartid har dagliga turer ut till fyrplatsen.

 

Mer information om Holmön hittar du på Visit Holmön