Lokala konstnärer och samhällsaktörer lyser upp novembermörkret med ljusinstallationer runt om i Umeå centrum. Höstljus genomförs 28 oktober - 20 november 2022!

Informationen på den här sidan är från 2021 men information om årets Höstljus kommer inom kort.

Umeå. Höstljus. Panorama. Foto Fredrik Larsson

 

Höstljus 28/10 till den 20/11 2022!

 

Umeå Centrum kommer kommer att lysas upp med både ljussättningar och konstverk skapade av lokala aktörer, kreatörer och ljuskonstnärer. 

 

Aktuell information kommer inom kort!

Ljusinstallationer 2021. 

 

1. Bifrost
I Umeå centrum har kvarteren namn ur nordiska mytologin men ett namn används inte - regnbågsbron Bifrost som gudarna färdades på mellan världar. I Umeå finns en gammal bågbro - nu får den bli vår regnbågsbro. Vilken sida av älven bor gudarna på?

2. Väx väx
Stadsodlarna i Broparken har avslutat säsongen men i deras växthus pulserar det fortfarande av liv. Eller är det en fyr som visar skeppen på älven var lastningen av tjära ska ske?

3. Tillsammans igen
Umeå energis färger är gult och grönt för innovation och framdrift mot ett grönt samhälle. Nu vill de lyfta de färgerna när vårt samhälle som ett par år speglats av röd stopplykta försiktigt öppnar upp med signalerna gult/grönt - vi får äntligen komma tillsammans igen.

4. Blå vägen/Blå vågen
Ett naturligt ljusspektrums kallaste färger är blåa nyanser. Aha! Är det därför som vatten är blått? Kanske, och kallast är vattnet längs Blå vägen. Motbevisa gärna genom att ta ett dopp.

5. Vågrätt lodrätt
Dina färger var blå.. Nej det är inte melodikrysset och inte är det översvämning men Tullkammaren vid Skeppsbron har väl aldrig haft så bra kontakt med älven.  

6. Ljusbubblor
Fontänen är tom men nu bubblar det av ljus i parken istället, som stora svampar ur marken.   

7. Vita varors ljus - Simon Gran Danielsson
Med ljuset från vitvaror i vår hemmamiljö, tänker Simon ofta på de dumpade vitvaror och möbler som ses från motorvägen och i stadsrummet. En tvättmaskin eller någon trasig grej, från något som varit ens hem. Med det som utgångspunkt har Vita Varors ljus tagit form och bildat en skräphög - som på dagtid är just en hög med skräp men som på kvällstid kommer till liv och återuppväcker ljuset i det till synes övergivna vitvarorna. Vita varors ljus väcker tankar om konsumtion och funktion.

8. Legal älg – igen!
Vad är det som gnistrar och glimmar och som av tusen stjärnor? Är det en Alien som landat via Rådhusesplanadens stjärnhimmel? Nej det är en älg-igen på besök från Luleå kommun.

10. Meta-Metoo
Metoo satte 2018 strålkastarljuset på en av vårt samhälles mörka sidor. Det vill vi belysa igen med ljus på Camilla Akrakas Metoo monument "Listen".

11. Fontänskulptur
Formgivaren och illustratören och tillika Umeåsonen Stig Lindbergs gjorde inte bara serviser som "Berså" och barnböckerna om Krakel Spektakel. Han gjorde även detta konstverk "Fontänskulptur" från 1976 som nu fått nytt ljus. Belysningen blir permanent.

12. Anima - Helena Wikström
Ett hundratal teckningar gjorda med kol och bläck ligger till grund för animationen Anima. Bläckfiskar har länge stått som symboler för makt och farligheter till havs. Helena har tänkt på en andning, en koreografi och en längtan efter att resa utan att komma fram.

13. Stjärnhimmel
I staden kan det vara svårt att se stjärnorna. Till och med Vintergatan bleknar i stadens ljus. I år får vår egen Rådhusesplanad råda bot på det. Stjärnorna har aldrig varit så nära.

14. Space blobs
Physarum polycephalum är en intelligent encellig slime-organism som skickats till International Space Station ISS. Dessa ljuskonstverk har visserligen varit på långresa till Umeå-trädgården i Xi'an Horticultural EXPO 2011 men har aldrig varit nära någon stjärnhimmel förrän nu. Till vardags står de i Hedlundadungen.

15. Upab Parkeringsljus
Nanna har varit mångas favoritparkering sedan den byggdes 1986. Nu kompletterar vi ljuset från alla gästande bilar med nytt ljus på fasaden - parkeringshusljus

16. Lönnlyst
Kungsgatan mellan västra och östra Kyrkogatorna har länge saknats i Umeås vinterbelysning. Detta är ett test att se hur en förlängning av Kungsgatan skulle kunna te sig. Bollarna är lånade från Rådhustorgets julgran.

16. Barnens träd
Månljus, visst är det drömskt, romantiskt och spännande med sina vackra skuggor och blå färgtoner? Månen kan också vara sällskap och tröst för någon som är ledsen. I september 2021 invigdes denna hästkastanj som symbolen Barnens träd av Rädda barnen Umeå.

17. FramtidernasLjus - RISE
En installation där ljuset integrerat med rörelsesensorer så att du som Umeåbo kan interagera med huset. Ljuset i många olika färger representerar den tekniska utvecklingen och den gemensamma rörelse som behövs för att vi ska kunna bygga ett mer hållbart samhälle tillsammans.

18. Kliv in i natten - Tyréns
Upplev nattens fantastiska värld utan ljusföroreningar, en promenad i månljuset där du kan skåda stjärnhimlen och vår galax vintergatan. Kanske upptäcker du ugglan som vågat sig fram i mörkret.

19. Curiosum
Har du sett den upplysta kupolen vid Curiosum på Konstnärligt campus? Med sina geometriska former och vinklar, och fasadens skriftande ljus och färgspel lockar Curiosum till nyfikenhet. Vad händer där inne? 

Vill du själv skriva ut årets karta över Höstljus 2021? - Ladda ner den här.

Här bjuder vi på ett urval av bilder från förra årets upplaga av Höstljus:

Bron Fredrik Larsson

tullkammaren fredrik

Väven - Fredrik Larsson

Broparken - Fredrik Larsson

Foto: Fredrik Larsson