Under Höstljus lyser lokala konstnärer och samhällsaktörer upp novembermörkret med ljusinstallationer och konstverk runt om i Umeå centrum.

Höstljus pågår mellan 27 oktober - 19 november 2023.

höstljus

 

Höstljus 2022  - Sidan kommer att uppdateras inom kort

 

Höstljus är tillbaka med färgsprakande ljusinstallationer och tankeväckande ljuskonstverk. Den 28 oktober kl. 17.00 på Rådhustorget inleds ljusfestivalen med en eldshow av Katarina Leander. Därefter tänds alla 25 ljusinstallationer i Umeå centrum och ljuspromenaden är öppen och redo att avnjutas.
Missa inte att du i år kan gå en litteraturvandring parallellt med ljusvandring skapad av lokala författare som tolkat årets upplaga av Höstljus. Den kan du hitta genom regionbibliotekets app Härlitt.
Här kan du ladda ner appen.

Höstljus pågår fram till den 20 november och den 18 november kl. 18.00 avrundas Höstljus med att kulturcentret Idean tänder tusentals ljuslyktor i Vänortsparken skapade av Umeås föreskolebarn. 

Här nedan hittar du information och karta över årets upplaga av Höstljus. 

Ljusinstallationer 2022 

1. Bifrost
I Umeå centrum har kvarteren namn ur nordiska mytologin men ett namn används inte - regnbågsbron Bifrost som gudarna färdades på mellan världar. I Umeå finns en gammal bågbro - nu får den bli vår regnbågsbro. Vilken sida av älven bor gudarna på?

2. Nattlampan - Tyréns
Nattlampan tar dig iväg till drömmarnas värld. Mjuka moln och stjärnor som glittrar. En magisk lykta som ger trygghet och ledning i natten för stora och små.
Ljud: Tiger Forest Cat

3. Sparken
Skateparken byggdes 2010 efter en dialog mellan Umeå kommun och aktiva föreningar för unga i Umeå. Parkens ursprungliga färgade belysning var svag och har nu kompletterats så det går att trycka på en knapp för att tända starka strålkastare med vitt ljus.

4. Belysta lagrum
Sedan 1 januari 2020 är barnkonventionen lag i Sverige. Detta belyses här i dubbel bemärkelse fram till slutet av april. Konstnärer och ungdomar har tolkat temat på de annars ganska tomma och tråkiga ytorna mellan Hamnmagasiner och Sparken. ​
Konstnärer Daniel Diaz, Karin Efraim Gärdegård, Ludwig Franzen och Alma Thörn. Ungdomar målat framtiden; Hedvig Skog, Eva Grademark, Christine Nilsson, Rut Wimble, Hanna Wenqvist.

5. Vågländer
När ljuset bryts i ett prisma ser vi de olika våglängderna som olika färger eller kulörtoner (regnbåge är ett bra exempel). Det kallas kontinuerligt spektrum, något människan upplever så positivt från äkta dags- och solljus, eld och glödljus. Om man kisar på ett speciellt sätt så kan nog färgerna blandas igen.

6. Vågrätt Lodrätt
Dina färger var blå.. Nej det är inte melodikrysset och inte är det översvämning men Tullkammaren vid Skeppsbron har väl aldrig haft så bra kontakt med älven.  ​

7. In blazing yellow - Micael Norberg
I flammande gult​, solbrända och ljusgröna fält​, under en blå-vit himmel​ och grönsvarta tallar​.
Fyra utdrag från brev som Sylvia Plath skrev till sin mamma när Sylvia och Ted var på sin bröllopsresa i Benidorm 1956. Vad har dessa med Umeå att göra? Kanske färgerna, kanske ljuset? Kanske ingenting och allt?

http://www.micaelnorberg.com/in-blazing-yellow/

8. Ljusbubblor
Ljusbollar i Rådhusparken

9. Stormyrgöreln
Mitt i den mörkaste och ruggigaste årstiden, går det då att tänka sig en bättre påminnelse om andra tider än vår landskapsfågel? Solen och livet som återvänder, åkrar som plöjs, gäddor som leka i vikar och vass och storspovens vemodiga, hoppfulla, stigande sång. Nu har vi ett kraftfullt djur som kan symbolisera både Umeå och Västerbotten.

10. Ljust minne
Festbelysning eller kanoners mynnigsflammor? För precis 400 år sedan, 6 november förlorade Sverige slaget vid Lützen och vår kung Gustav II Adolf. Detta firar de som vill varje år med en Gustav Adolfbakelse. Det finns ingen standardiserad variant men kungens siluett är vanligtvis med.

11. Fontänskulptur
Formgivaren och illustratören och tillika Umeåsonen Stig Lindbergs gjorde inte bara serviser som "Berså" och barnböckerna om Krakel Spektakel. Han gjorde även detta konstverk "Fontänskulptur" från 1976 som nu fått nytt ljus. Belysningen blir permanent.

12. Umeå 400
I år firar Umeå 400 år som stad! Tycker du också om Umeå? Ta ett kort och dela med #Umeå eller #Umeåhöstljus.

13. Meta Meeto
Metoo satte 2018 strålkastarljuset på en av vårt samhälles mörka sidor. Det vill vi belysa igen med ljus på Camilla Akrakas Metoo monument "Listen".

14. Stjärnhimmel
I staden kan det vara svårt att se stjärnorna. Till och med Vintergatan bleknar i stadens ljus. I år får vår egen Rådhusesplanad råda bot på det. Stjärnorna har aldrig varit så nära.

15. Space blobs
Physarum polycephalum är en intelligent encellig slime-organism som skickats till International Space Station ISS. Dessa ljuskonstverk av konstnären Monica Gora har visserligen varit på långresa till Umeå-trädgården i Xi'an Horticultural EXPO 2011 men har aldrig varit nära någon stjärnhimmel förrän nu. Till vardags står de i Hedlundadungen.

16. Den lysande barnvagnen
I konstprojektet "Den lysande barnvagnen" fotograferar, filmar och undersöker konstnären Johannes Samuelsson det offentliga rummet kring Norrlands universitetssjukhus i Umeå samtidigt som han går runt med dottern Esther, som oftast sover, i en självreflekterande barnvagn. För höstljus visar han ett videoverk från projektet och gör en performance med vagn och kamerablixtar.  Se mer av Samuelssons konstnärskap på johannessamuelsson.se

Nummer 17 - borttagen

18. Grön Eld
Utförd 1970 av konstnären Vicke Lindstrand och med sina 9 meter världens högsta glaskonstverk för sin tid. Skulpturen ska föra tankarna till norrsken och belysningen är ett test för hur den effekten skulle kunna framhävas.​

19. Parkeringsljus
Nanna har varit mångas favoritparkering sedan den byggdes 1986. Nu kompletterar vi ljuset från alla gästande bilar med nytt ljus på fasaden - parkeringshusljus.

20. Ljusbollar
Lysande bollar efter Kungsgatan. 

21. Frizon
Förstärkt belysning i taket på Frizon.

22.Upplysning
Upplysning – kan vara ett enkelt svar på en svår fråga. Att se ljuset. Att världen blir som förtrollad. Vilka upplysningar kan man riktigt lita på idag? Enligt wikipedia byter Stålmannen exempelvis väldigt sällan om i en telefonkiosk. Tja.. Speciellt bra insynsskydd är det ju faktiskt inte..

23. Lämningar - Maria K Olsson
Installationen Lämningar är en sammansättning av olika element från övergivna platser, såväl verkliga som mentala. Rester, skuggor och konturer tecknar nya rumsligheter. Välkommen in!

24. Magiska skogen
När växtlighet vissnar ner tar svamparna deras plats och lyser upp i höstmörkret.

25. Lönnlyst
Kungsgatan mellan västra och östra Kyrkogatorna har länge saknats i Umeås vinterbelysning. Detta är ett test att se hur en förlängning av Kungsgatan skulle kunna te sig. Bollarna är lånade från Rådhustorgets julgran.

Vill du själv skriva ut årets karta över Höstljus 2022? - Ladda ner den här!

Här bjuder vi på ett urval av bilder från årets upplaga av Höstljus:

 

höstljus

höstljus

höstljus

höstljus

höstljus

Foto: Fredrik Larsson