Karta över Isälvsleden
Vare sig man går eller cyklar kan man ta leden i deletapper. Leden går till viss del uppe på en mäktig åsrygg, men är enkel att vandra trots det. Leden har även anpassats för cykling och det tar 4-5 timmar att cykla de sex milen. Det finns flera vindskydd och även en övernattningsstuga, där först till kvarn-principen gäller. Annars går det utmärkt att sova i tält om man vill övernatta ute i naturen. Hängmatta fungerar också, smart och praktiskt. Glöm inte myggnätet!
Inlandsisens påverkan
Inlandsisens framfart har omformat naturen som är den största fascinationen med Isälvsleden. Det går att göra en kilometers avstickare från leden till Lerfallet, där vattnet har bildat ett miniatyrlandskap av aktiva slamvulkaner. De kan bli mellan en halv meter och en meter i diameter och är särskilt aktiva då det regnar.
Missa inte
Valfrid Paulsson-reservatet, utsikten från den mäktiga Sundskammen som är omgiven av vatten på båda sidor och roddturen över Djupsundet.
Foto: STP Media
Vindskydd och övernattningsstuga
Leden har även ett vattenpassage där besökaren måste ro över. Det finns två roddbåtar med cykelställ, så att det alltid ska finnas en båt på båda sidor. För den som gillar att fiska går det att köpa fiskekort online och kanske kan du fiska upp din egen middag. Vindskydden ligger nära vattendrag och i anslutning till dessa finns eldstad och ved. Övernattningsstugan har vedspis och en grillplats.
Fakta om leden
-
Cirka 60 kilometer lång mellan Vindeln och Åmsele
-
Flera vindskydd och en övernattningsstuga (ej bokningsbar).
-
Anpassad för vandring och mountainbike.
-
Uppdelad i sex etapper.
-
Etapp tre är bra för barnfamiljer, tre km mellan Hällnäs och Hjuksån.
-
Etapp fyra mellan Hjuksån och Valfrid Paulsson-reservatet är 16 km lång.
-
Etapp fyra leder till stugan i Missutjärn, där du ror över Djupsundet.
-
Etapp fyra ger dig möjlighet att göra en avstickare till Lerfallet.