I Umeås närhet finns många museer med spännande utställningar. Här har vi listat ett urval för dig att upptäcka. Museer som finns centralt i Umeå och som du kan besöka året runt. Under sommaren kan du göra en utflykt till någon av de mindre museerna.

Bildmuseet

Bildmuseet Umeå

Bildmuseet
En av landets mest intressanta scener för internationell samtidskonst. Här kan hela familjen ta del av konstutställningar och evenemang – alltid med fri entré. Förutom ständigt nya utställningar bjuder den vackra museibyggnaden på fantastisk utsikt över älven och staden. I museets shop hittar du böcker med inriktning på konst och bild, utställningskataloger, tidskrifter, affischer, vykort och andra bildsouvenirer. 


Aktuella utställningar:
Åtta grader/Samtida konst om skogen (visas till 12/1 2025).
Elias Crespin/Chronomorphosis (vias till 12/1 2025).
Årets svenska bilderbok/Alla äter alla (visas till 20/10).
Konsthögskolan Umeå/After tomorrow at sunrise (visas till 18/8)

Mer om aktuella utställningar

Kvinnohistoriskt museum
I kulturhuset Väven finns Kvinnohistoriskt museum – det första i sitt slag i Sverige. Muséet arbetar normkritiskt och berättar historier med kvinnor i centrum. Berättelserna och vittnesmålen som delades under #metoo blev starten för en rörelse. Utställningen #metoo handlar om den
rörelsen - men också om framtiden. Med fokus på föreställningar om kön och makt, identitet och historia. I museets shop kan du köpa keramik, muggar, posters och annat kul.
Läs mer

Aktuella utställningar
Skratt & blodigt allvar - Feministiska svenska tecknade serier (till 28/9).
I rikets hemliga tjänst - Möt kvinnorna i svensk underrättelsetjänst under andra världskriget (till 20/9 2025).

Följ med på en kortare visning av utställningarna, varje lördag.
Läs mer

Kvinnohistoriskt museum

Västerbottens museum

Utställning Vera Frisén - naturbilder

Utställning Vera Frisen

Västerbottens museum
Familjevänligt museum som skildrar länets historia med utställningar och program om kulturhistoria, konst, textil och foto. På museet finns skaparverkstad för barnen, en välsorterad museibutik och ett mysigt kafé. Dessutom världens äldsta skida – äldre än pyramiderna i Egypten. Missa inte museibutiken med böcker, handgjorda och lokalt producerade produkter. Exklusiva prints och mycket mer. Under sommaren är det dagliga aktiviteter på friluftsmuseet Gammlia. 
 

Aktuella utställningar
Vera Frisén (till 8/9).
I hästen fanns en själ och frändskap - Sune Jonssons utställning där gårdsdjuren i samspel med människan står i centrum (till 31/12).
On Abortion (till 3/11).
Svenska Fotobokspriset 2024 (till 22/8).
Bothnia Salong - 59 konstnärers utvalda verk visas (till 22/9).
Sune Jonssons fotoutställning utomhus på området hela sommaren 2024

Fasta utställningar: Hamnstaden Umeå, Textil, Byggnadsvård,
Umeå - Minnen och framtid, Sten, brons & järn.

Mer om aktuella och kommande utställningar

Guitars the Museum UmeåGuitars -  The Museum

Guitars – The Museum
Umeåbröderna Åhdén har en av världens största privatägda samlingar av gitarrer. På Guitars hittar du deras unika samling av elgitarrer, basar, förstärkare och musikalisk rekvisita, som utgör grunden för museets upplevelsebaserade utställning. Missa inte den guidade turen!
Guidade turer kl. 13 & kl. 15, förbokning dagen innan.
Läs mer


Umedalens skulpturpark
En av norra Europas främsta skulptursamlingar med ett fyrtiotal verk av konstnärer som Tony Cragg, Louise Bourgeois, Anthony Gormley, Jaume Plensa och Anish Kapoor. En Karta över parken hittar du i en vit låda i parken, intill restaurang Bistro Le Garage. GSA Gallery erbjuder guidade visningar, som förbokas. Parken är öppen året om – dygnet runt med fritt inträde.
Läs mer 

Umedalens skulpturpark sommar

Umedalens skulpturpark