I Umeås närhet finns många museer med spännande utställningar. Här har vi listat ett urval för dig att upptäcka. Museer som finns centralt i Umeå och som du kan besöka året runt. Under sommaren kan du göra en utflykt till någon av de mindre museerna.

Västerbottens museum

Utställning -This Too Shall Pass. Virituell verklighet som dokumentärfotografi. Till den 2 april.

Utställning Västerbottens museum

Västerbottens museum
Familjevänligt museum som skildrar länets historia med utställningar och program om kulturhistoria, konst, textil och foto. På museet finns skaparverkstad för barnen, en välsorterad museibutik och ett mysigt kafé. Dessutom världens äldsta skida – äldre än pyramiderna i Egypten. Missa inte museibutiken med böcker, handgjorda och lokalt producerade produkter. Exklusiva prints och mycket mer. Under sommaren är det dagliga aktiviteter på friluftsmuseet Gammlia. 
Läs mer  

Aktuella utställningar
Panorama av ett samhälle i förändring (till 31/12)
This Too Shall Pass (till 2/4)
When I grow up I want to be a black man (till 2/4)

Fasta utställningar: Hamnstaden Umeå, Textil, Byggnadsvård,
Umeå - Minnen och framtid.

Kvinnohistoriskt museum
I kulturhuset Väven finns Kvinnohistoriskt museum – det första i sitt slag i Sverige. Muséet arbetar normkritiskt och berättar historier med kvinnor i centrum. Berättelserna och vittnesmålen som delades under #metoo blev starten för en rörelse. Utställningen #metoo handlar om den
rörelsen - men också om framtiden. Med fokus på föreställningar om kön och makt, identitet och historia. I museets shop kan du köpa keramik, muggar, posters och annat kul.
Läs mer

Aktuell utställning
#metoo (till 10/3 2024)
 

Metoo utställning. Foto Fredrik LarssonUtställningen #metoo pågår till 240310. Foto Fredrik Larsson

Guitars the Museum UmeåGuitars -  The Museum

Guitars – The Museum
Umeåbröderna Åhdén har en av världens största privatägda samlingar av gitarrer. På Guitars hittar du deras unika samling av elgitarrer, basar, förstärkare och musikalisk rekvisita, som utgör grunden för museets upplevelsebaserade utställning. Missa inte den guidade turen!
Guidade turer kl. 13 & kl. 15, förbokning dagen innan.
Läs mer

Umedalens skulpturpark
En av norra Europas främsta skulptursamlingar med ett fyrtiotal verk av konstnärer som Tony Cragg, Louise Bourgeois, Anthony Gormley, Jaume Plensa och Anish Kapoor. En Karta över parken hittar du i en vit låda i parken, intill restaurang Bistro Le Garage. GSA Gallery erbjuder guidade visningar, som förbokas. Parken är öppen året om – dygnet runt med fritt inträde.
Läs mer 

Umedalens skulpturparkUmedalens skulpturpark

Bildmuseet

Bildmuseet Umeå

Bildmuseet
En av landets mest intressanta scener för internationell samtidskonst. Här kan hela familjen ta del av konstutställningar och evenemang – alltid med fri entré. Förutom ständigt nya utställningar bjuder den vackra museibyggnaden på fantastisk utsikt över älven och staden. I museets shop hittar du böcker med inriktning på konst och bild, utställningskataloger, tidskrifter, affischer, vykort och andra bildsouvenirer. 

Museet har stängt för renovering och öppnar åter den 26 maj.

Utställningar från den 26 maj:
Ner till norr /Samtida konst i Arktis (till 14/1, 2024)
Konsthögskolans Masterutställning 2023 (till 20/8)
Årets svenska bilderbok (till 22/10)
Läs mer