I Umeås närhet finns många museer med spännande utställningar. Här har vi listat ett urval för dig att upptäcka. Museer som finns centralt i Umeå och som du kan besöka året runt. Under sommaren kan du göra en utflykt till någon av de mindre museerna.

Bildmuseet

Bildmuseet Umeå

Bildmuseet
En av landets mest intressanta scener för internationell samtidskonst. Här kan hela familjen ta del av konstutställningar och evenemang – alltid med fri entré. Förutom ständigt nya utställningar bjuder den vackra museibyggnaden på fantastisk utsikt över älven och staden. I museets shop hittar du böcker med inriktning på konst och bild, utställningskataloger, tidskrifter, affischer, vykort och andra bildsouvenirer. 

Aktuella utställningar:
Ner till norr /Samtida konst i Arktis (till 14/1)
Årets svenska bilderbok (till 22/10)

Mer om aktuella och kommande utställningar

Kvinnohistoriskt museum
I kulturhuset Väven finns Kvinnohistoriskt museum – det första i sitt slag i Sverige. Muséet arbetar normkritiskt och berättar historier med kvinnor i centrum. Berättelserna och vittnesmålen som delades under #metoo blev starten för en rörelse. Utställningen #metoo handlar om den
rörelsen - men också om framtiden. Med fokus på föreställningar om kön och makt, identitet och historia. I museets shop kan du köpa keramik, muggar, posters och annat kul.
Läs mer

Aktuella utställningar
#metoo - En utställning om de agerade och reagerade (till 10/3)
Kockor - Unga kvinnor i Norrlands skogar under 1940-talet, (till 4/11)

Följ med på en kortare visning av utställningarna, varje lördag
Läs mer

Metoo utställning. Foto Fredrik LarssonUtställningen #metoo pågår till 240310. Foto Fredrik Larsson

Västerbottens museum

Utställning - Hur många träd finns det i skogen? Till den 28/1 2024

Västerbottens museum utställning

Västerbottens museum
Familjevänligt museum som skildrar länets historia med utställningar och program om kulturhistoria, konst, textil och foto. På museet finns skaparverkstad för barnen, en välsorterad museibutik och ett mysigt kafé. Dessutom världens äldsta skida – äldre än pyramiderna i Egypten. Missa inte museibutiken med böcker, handgjorda och lokalt producerade produkter. Exklusiva prints och mycket mer. Under sommaren är det dagliga aktiviteter på friluftsmuseet Gammlia. 
 

Aktuella utställningar
In i evigheten, 62 verk av 33 olika konstnärer (till 29/10)
Panorama av ett samhälle i förändring (till 31/12)
Hur många träd finns det i skogen? (till 28/1)
I väntan på Himmelriket (till 1/10)
Och nåden är utan slut (till 1/10)
Förlåten mark (10/9 - 14/1)
Horungen (13/9 - 14/1)

Fasta utställningar: Hamnstaden Umeå, Textil, Byggnadsvård,
Umeå - Minnen och framtid, Sten, brons & järn.

Mer om aktuella och kommande utställningar

Guitars the Museum UmeåGuitars -  The Museum

Guitars – The Museum
Umeåbröderna Åhdén har en av världens största privatägda samlingar av gitarrer. På Guitars hittar du deras unika samling av elgitarrer, basar, förstärkare och musikalisk rekvisita, som utgör grunden för museets upplevelsebaserade utställning. Missa inte den guidade turen!
Guidade turer kl. 13 & kl. 15, förbokning dagen innan.
Läs mer

Gästutställning över sommaren 2023:

FAR OUT - PSYSCHEDELIC POSTERS - US and UK posters 1966-1970
En världsunik samling med posters som är hämtade från hippie-erans San Francisco och London. Jefferson Airplane, Jimi Hendrix, The Beatles och så många fler i en lek med färger och form där fantasin inte har några gränser. En typografisk dröm.

Utställningen är tidigare visad i bland annat Trondheim (Rockheim) och Östersund (Storsjöyran).

Utställningen pågår till 11/11.

Umedalens skulpturpark
En av norra Europas främsta skulptursamlingar med ett fyrtiotal verk av konstnärer som Tony Cragg, Louise Bourgeois, Anthony Gormley, Jaume Plensa och Anish Kapoor. En Karta över parken hittar du i en vit låda i parken, intill restaurang Bistro Le Garage. GSA Gallery erbjuder guidade visningar, som förbokas. Parken är öppen året om – dygnet runt med fritt inträde.
Läs mer 

Skulpturparken Foto Örjan FurbergUmedalens skulpturpark