Intresset för att vandra i Sverige ökar och oavsett om du söker efter utmanande, lättsam, spännande, familjevänlig eller stadsnära vandring hittar du det hos oss. Här har vi samlat några av våra bästa tips på vandringsleder i Umeå med omnejd, välj själv om du går hela sträckan eller en del.

Kammen Isälvleden

Kammen, Isälvsleden. Foto Petter Lämås
 

Isälvsleden

Vandra i inlandsisens spår. Leden passerar flera naturreservat och löper långa sträckor uppe på Vindelälvsåsen – en av landets längsta rullstensåsar. Vid Lerfallet finns ett miniatyrlandskap med aktiva slamvulkaner och Missutjärn är omgärdad av en sagobetonad gammeltallskog. 

Missa inte: Valfrid Paulsson-reservatet, utsikten från den mäktiga Sundskammen kringgärdad med vatten på båda sidor, roddturen med lånebåt över Djupsundet.

Snabbfakta
Längd: 60 km
Sträckning: Vindeln – Åmsele. 
Svårighetsgrad: Passar alla. Vandringsleden följer gamla vägar, stigar och småvägar i en vacker och lättgången terräng. 
Utmaning: hitta Jungfru Marie nycklar
Övernattning: Det finns vindskydd längs med hela leden och övernattningsstuga vid Missutjärn, tält.
Mer information om Isälvsleden
Karta över Isälvsleden

Drakryggen, Lögdeälvens vildmarksled

Drakryggen, Lögdeälvsleden. Foto STP Media
 

Lögdeälvens vildmarksled

Kärt barn har många namn. Vandringsleden, som kallas både Lögdeälvsleden och Lögdeälvens vildmarksled är dessutom en del av historiska Tempelleden, som förbinder kusten med södra Lappland. Den lämpar sig väl för både korta och långa vandringsturer i ett fantasieggande landskap med raviner, meanderbågar och terasser.

Missa inte: Himlastegen, Drakryggen, som är den mäktigaste av niporna längs älven, lax- och havsöringsfisket.

Snabbfakta
Längd: 85 km 
Sträckning: Ormaggan - Nordmaling
Svårighetsgrad: Varierande. 
Utmaning: Att få se en utter. Jo, chansen finns!
Övernattning: Flertalet övernattningsstugor längs leden, tält.
Karta

Höstbild på Tallbergsbroarna

Tallbergsbroarna, Öreälvsleden. Foto STP Media
 

Öreälvsleden

Den här vandringsleden nås från bilvägar längs hela sträckan, vilket gör att den passar utmärkt för barnfamiljen eller den som vill gå en kortare sträcka. Upplev Öreälvens magnifika skogsälvlandskap med höga nipor och djupa raviner. Ta ett dopp, fiska och spana efter bäver och älg. Du kan också kombinera vandringen med att paddla Bjurholm - Petnäset eller Agnäs och sen vandra tillbaka.

Missa inte: hängbron vid Lagnäset, sandstranden vid Petnäset, ängarna vid Hummelholm, Tallbergsbroarna. 

Snabbfakta 
Längd: ca 100 km.
Sträckning: Örträsk - Öre.
Svårighetsgrad: Passar alla. Perioder av ihållande regn kan påverka framkomligheten. 
Utmaning: Gör en avstickare i Agnäs och promenera Klangvägen upp på Rågbergets topp.
Övernattning: Flertalet övernattningsstugor längs leden, tält.
Information och karta över Öreälvsleden

Utsikt från Tavelsjöberget

Utsikt från Tavelsjöberget. Foto Philip Avesand
 

Tavelsjöleden

Perfekt led för dig som vill vandra med start i centrala Umeå. Här finns rikligt med grottor och bergstoppar med makalösa vyer. Glöm inte att spana efter det mytomspunna Tavelsjöodjuret när du har god utsikt över Tavelsjön nedanför! Du som gillar att klättra får ditt lystmäte vid Vallberget. Vandringsleden knyter samman med både Vännforsleden och Vindelälvsleden.

Missa inte: Hamptjärnsstugan, fika och pizza på Root/Sundlingska gården, grottorna och utsikten från Tavelsjöberget, TioTopparTavelsjö.

Snabbfakta
Längd: 42km vid start i Umeå centrum (vid älven nedanför Väven), 39 km vid start från Regementet.
Sträckning: Umeå – Västra Vännfors.
Svårighetsgrad: Varierande. Sträckningen från centrala Umeå är mycket lätt och går delvis längs strandpromenaden och cykelbanor. 
Utmaning: Bestiga Vallberget och hitta Vallbergsgrottan. 
Övernattning: Tält, Torrbergsstugan (förbokas).
Information och karta över Tavelsjöleden

VandringVandring i skog. Foto Philip Avesand
 

Flottarstigen och Fiskestigen

På den gamla Flottarstigen och Fiskestigen längs med Rickleån vandrar du i historisk miljö. Här har både flottare och fiskare befunnit sig sedan århundraden. Flottarstigen löper från byn Överklinten till Robertsfors centralort där Fiskestigen tar dig vidare till Rickleåns mynning ut i havet. Leden tar slut i Klubbens naturreservat. Du har stor chans att se bäver i området.

Missa inte: Vid Åströmsforsens naturreservat kan man bland annat hitta blomman gul svärdslilja. En annan naturskön plats är Åknät, med riklig förekomst av liljekonvaljer.

Snabbfakta
Längd: 31,1 km (Flottarstigen 13 km och Fiskestigen 18,1 km)
Sträckning: Överklinten – Naturreservatet Klubben.
Svårighetsgrad: Passar alla. Lederna erbjuder lätt vandring utan större höjdskillnader i natursköna områden. Några platser har tillgänglighetsanpassats och går att nå med rullstol och har HWC.  
Övernattning: Längs stigen finns ett antal fina rastplatser med vindskydd, grillplatser, bänkbord och torrtoaletter. 
Mer information om Flottarstigen och Fiskestigen
Karta över Flottarstigen och Fiskestigen

Strandpromenaden

Strandpromenaden längs Umeälven. Foto Philip Avesand
 

Tips på stadsnära vandring

Sugen på att vandra men vill inte gå så långt, eller är du bara nyfiken på att upptäcka nya omgivningar? Här får du våra bästa tips på lättillgängliga leder runt Umeå som passar både för promenader och cykelturer.

Strandpromenaden längs Umeälven är platsen för dig som vill upptäcka omgivningarna runt Umeå centrum. Stans mest populära promenadslinga just nu är förmodligen att gå västerut från centrum och korsa älven över Lundabron. Sen gå via Bölesholmarna och Teg och ta Gamla bron tillbaka till centrum, totalt ca 4 km. Mer information om Strandpromenaden

Ume Älvdal är en led längs Umeälven. Njut av forsande vatten, grönskande skogar, förunderlig utsikt och mängder av sevärdheter med historia, konst och kultur till fots eller från cykelsadeln. Ca 30 km totalt, om du tar slingan västerut, korsar älven vid Notvarpsbron (obs! ej bil!), och motsatta sidan älven hem. Mer information om Ume Älvdal

Bland populära aktiviteter och upplevelser i närheten av Umeå just nu står Tio toppar Tavelsjö högt på listan. Snabbt förklarat handlar det om att hitta upp på tio berg i området Tavelsjöbygden. Bergen bjuder på olika upplevelser, olika svårighetsgrad och olika vyer. För varje berg finns en markerad stig från dess fot till toppen. Välj mellan vandringar från 0,5 till 2,1 km enkel väg. Stigningen som du måste klara av varierar från 42 till 165 höjdmeter. När du bestigit alla berg har du tagit mer än 1000 höjdmeter. Läs mer och prova du också! Mer information om Tio toppar Tavelsjö