Intresset för att vandra i Sverige ökar och oavsett om du söker efter utmanande, lättsam, spännande, familjevänlig eller stadsnära vandring hittar du det hos oss. Här har vi samlat några av våra bästa tips på vandringsleder i Umeå med omnejd, välj själv om du går hela sträckan eller en del.

Utvalda vandringsleder i Umeåregionen

Tips om se och göra på respektive led samt mer information finner du längre ner.


 

 

9 tips på vandringar att göra i Umeåregionen

Isälvsleden

Vandra i inlandsisens spår. Leden passerar flera naturreservat och löper långa sträckor uppe på Vindelälvsåsen – en av landets längsta rullstensåsar. Vid Lerfallet finns ett miniatyrlandskap med aktiva slamvulkaner och Missutjärn är omgärdad av en sagobetonad gammeltallskog. 

Missa inte: Valfrid Paulsson-reservatet, utsikten från den mäktiga Sundskammen kringgärdad med vatten på båda sidor, roddturen med lånebåt över Djupsundet.

Snabbfakta
Längd: 60 km
Sträckning: Vindeln – Åmsele. 
Svårighetsgrad: Passar alla. Vandringsleden följer gamla vägar, stigar och småvägar i en vacker och lättgången terräng. 
Utmaning: hitta Jungfru Marie nycklar
Övernattning: Det finns vindskydd längs med hela leden och övernattningsstuga vid Missutjärn, tält.
Mer information om Isälvsleden

isälvsleden

Lögdeälvens vildmarksled

Kärt barn har många namn. Vandringsleden, som kallas både Lögdeälvsleden och Lögdeälvens vildmarksled är dessutom en del av historiska Tempelleden, som förbinder kusten med södra Lappland. Den lämpar sig väl för både korta och långa vandringsturer i ett fantasieggande landskap med raviner, meanderbågar och terasser.

Missa inte: Himlastegen, Drakryggen, som är den mäktigaste av niporna längs älven, lax- och havsöringsfisket.

Snabbfakta
Längd: 85 km 
Sträckning: Ormaggan - Nordmaling
Svårighetsgrad: Varierande. 
Utmaning: Att få se en utter. Jo, chansen finns!
Övernattning: Flertalet övernattningsstugor längs leden, tält.

Lögdeälvsleden

Tavelsjöleden

Perfekt led för dig som vill vandra med start i centrala Umeå. Här finns rikligt med grottor och bergstoppar med makalösa vyer. Glöm inte att spana efter det mytomspunna Tavelsjöodjuret när du har god utsikt över Tavelsjön nedanför! Du som gillar att klättra får ditt lystmäte vid Vallberget. Vandringsleden knyter samman med både Vännforsleden och Vindelälvsleden.

Missa inte: Hamptjärnsstugan, grottorna och utsikten från Tavelsjöberget, TioTopparTavelsjö.

Snabbfakta
Längd: 42km vid start i Umeå centrum (vid älven nedanför Väven).
Sträckning: Umeå – Västra Vännfors.
Svårighetsgrad: Varierande. Sträckningen från centrala Umeå är mycket lätt och går delvis längs strandpromenaden och cykelbanor. 
Utmaning: Bestiga Vallberget och hitta Vallbergsgrottan. 
Övernattning: Tält, Torrbergsstugan (förbokas).

Tavelsjöleden

Tavelsjön runt

Upplev alla vinklar av Tavelsjön under denna runda med start vid kyrkan. Leden går att ta sig an på flera olika sätt som till fots, på cykel eller på hästrygg. Vill man fortsätta vandringen i området finns både Tio Toppar och Tavelsjöleden, som kan ta dig hela vägen till Umeå.

Missa inte: Glid ut på sjön med utrustning från Tavelsjö Kanot, utforska grottorna vid Vallberget och ta en uppfriskande paus vid Sand badplats.

Snabbfakta 
Längd: Ca. 23km
Sträckning: Start vid kyrkan i Tavelsjö, vandra sedan österut och följ leden runt Tavelsjön för att sedan avsluta när du kommer tillbaka till kyrkan.
Svårighetsgrad: Enkel. En bit av leden går runt Lillberget där det är mer terräng men majoriteten följer asfalts- och grusvägar.
Utmaning: Få se en glimt av Tavelsjöodjuret
 

Tavelsjön-runt

Flottarstigen och Fiskestigen

På den gamla Flottarstigen och Fiskestigen längs med Rickleån vandrar du i historisk miljö. Här har både flottare och fiskare befunnit sig sedan århundraden. Flottarstigen löper från byn Överklinten till Robertsfors centralort där Fiskestigen tar dig vidare till Rickleåns mynning ut i havet. Leden tar slut i Klubbens naturreservat. Du har stor chans att se bäver i området.

Missa inte: Vid Åströmsforsens naturreservat kan man bland annat hitta blomman Gul svärdslilja. En annan naturskön plats är Åknät, med riklig förekomst av liljekonvaljer.

Snabbfakta
Längd: 31,1 km (Flottarstigen 13 km och Fiskestigen 18,1 km)
Sträckning: Överklinten - Naturreservatet Klubben.
Svårighetsgrad: Passar många. Lederna erbjuder lätt vandring utan större höjdskillnader i natursköna områden. Några platser har tillgänglighetsanpassats och går att nå med rullstol och har HWC.  
Övernattning: Längs stigen finns ett antal fina rastplatser med vindskydd, grillplatser, bänkbord och torrtoaletter. 
Mer information om Flottarstigen och Fiskestigen

Flottarstigen

Tvåälvsleden

Genom myrar, ängar och skog tar du dig från ena älvdalen till den andra. Med start vid Vindelälven och slut vid Umeälven har du här den ultimata leden för att maxa älv-utflykten. 

Missa inte: Vindelforsarna som dundrar fram, Konst i Kvarn under sommaren, Granö Beckasin med roliga aktiviteter och restaurang.

Snabbfakta
Längd: ca.  25 km 
Sträckning: Vindeln - Granö
Svårighetsgrad: Grön 
Utmaning: Håll ögonen öppna efter lax som dansar upp för älvarna! 
Övernattning: Granö Beckasin, Hotell Vindelngallerian, Hotell Forsen.
 

Tvåälvsleden

Vandra på Holmön

Holmön

Stig iland på Sveriges soligaste ö med fantastiska vandringsmöjligheter. Här erbjuds fyra leder i anslutning till färjeområdet, från lätta etapper till lite mer varierad vandring. Faciliteter som toa, vindskydd och grillplatser finns nära till hands. Blir man sugen på ett dopp är inte heller det något problem, då flera badplatser finns längs lederna.

Missa inte: Berguddens fyr med tillhörande fyrvaktarbostäder (som går att hyra för övernattning!) och kliv rakt in i öns anrika historia på Holmöns Båtmuseum.

Vandringleder på Holmön - Snabbfakta
Holmörundan - 13km - 3,5 tim - Svårighetsgrad varierad (grön, blå)
Trappudden - 7km - 2 tim - Svårighetsgrad varierad (grön, blå)
Kammen - 6km - 2 tim - Svårighetsgrad enkel (grön)
Vedaögern - 4km - 1 tim - Svårighetsgrad enkel (grön)
Ängesön - 15km - 5,5 tim - Svårighetsgrad varierad (blå, röd)

Mer information om Holmön

 

Tips på stadsnära vandring

 

Strandpromenaden

Strandpromenaden längs Umeälven. Foto Philip Avesand
 

 

Sugen på att vandra men vill inte gå så långt, eller är du bara nyfiken på att upptäcka nya omgivningar? Här får du våra bästa tips på lättillgängliga leder runt Umeå som passar både för promenader och cykelturer.

Strandpromenaden längs Umeälven är platsen för dig som vill upptäcka omgivningarna runt Umeå centrum. Stans mest populära promenadslinga just nu är förmodligen att gå västerut från centrum och korsa älven över Lundabron. Sen gå via Bölesholmarna och Teg och ta Gamla bron tillbaka till centrum, totalt ca 4 km.
Mer information om Strandpromenaden

Ume Älvdal är en led längs Umeälven. Njut av forsande vatten, grönskande skogar, förunderlig utsikt och mängder av sevärdheter med historia, konst och kultur till fots eller från cykelsadeln. Ca 30 km totalt, om du tar slingan västerut, korsar älven vid Notvarpsbron (obs! ej bil!), och motsatta sidan älven hem.
Mer information om Ume Älvdal

Bland populära aktiviteter och upplevelser i närheten av Umeå just nu står Tio toppar Tavelsjö högt på listan. Snabbt förklarat handlar det om att hitta upp på tio berg i området Tavelsjöbygden. Bergen bjuder på olika upplevelser, olika svårighetsgrad och olika vyer. För varje berg finns en markerad stig från dess fot till toppen. Välj mellan vandringar från 0,5 till 2,1 km enkel väg. Stigningen som du måste klara av varierar från 42 till 165 höjdmeter. När du bestigit alla berg har du tagit mer än 1000 höjdmeter. Läs mer och prova du också!
Mer information om Tio toppar Tavelsjö