Utsikt över Tavelsjön

Våra bästa vandringsleder

Vilken typ av vandring söker du? Lättsam, spännande, familjevänlig eller stadsnära? Här får du tips på våra bästa vandringsleder.

ISÄLVSLEDEN 
En ca 60 km lång mellan Vindeln och Åmsele. Den följer stigar och småvägar i en vacker och lättgången terräng. Här finns fler vindskydd, en övernattningsstuga och fiskemöjligheterna är mycket goda. Naturen har formats av inlandsisen och leden går långa sträckor uppe på Vindelälvsåsen, som är en av Sveriges längsta rullstensåsar. Du hittar både aktiva slamvulkaner och sagobetonad gammeltallskog.
Mer information om Isälvsleden
 

TAVELSJÖLEDEN 
Stadsnära vandringsled som startar vid Regementet i Umeå. Du kan också välja att gå på leden i centrala Umeå. En ny sträcka av Tavelsjöleden startar nämligen vid parkeringen nedanför kulturhuset Väven mitt i stan. Den nya sträckan ansluter till den ursprungliga leden i höjd med Hamptjärnsberget. Längs leden finns rikligt med grottor. Vallberget, Torrberget och Tavelsjöberget bjuder på makalös utsikt. Glöm inte att spana efter det mytomspunna Tavelsjöodjuret när du har god sikt över Tavelsjön! Tavelsjöleden knyts samman med både Vindelälvsleden och Vännforsleden och är 42 km lång.
Mer information om Tavelsjöleden
 

ÖREÄLVSLEDEN
En närmare 10 mil lång vandringsled som följer Öreälvens magnifika skogsälvlandskap med höga nipor och djupa raviner. Leden, som har ett flertal övernattningsstugor och rastplatser, kan nås från bilvägar längs hela sträckan vilket gör att den passar utmärkt även för barnfamiljen.
Mer information om Öreälvsleden
 

LÖGDEÄLVENS VILDMARKSLED 
Längs Lögdeälven kan du vandra 85 km genom två kommuner efter leden som kallas både Lögdeälvsleden och Lögdeälvens vildmarksled. Den är dessutom en del av Tempelleden, som förbinder kusten med södra Lappland. Lögdeälvsleden lämpar sig väl för både korta och långa turer, med gott om övernattningsstugor och rastplatser. Hängbroar och spångade avsnitt binder samman landskapet med raviner, meanderbågar och terasser. Drakryggen är den mäktigaste av niporna längs vägen.
Mer information om Lögdeälvsleden