Upplev stadens natursköna platser. Vandra längs Strandpromenaden eller bege dig en bit bort. Njut av naturen och de olika årstiderna. Här är några av våra bästa tips för dig som tycker om att promenera oavsett tid på året.

Lundabron. Umeå kommun bild

Lundabron. Foto: Umeå kommun

 

Strandpromenaden

Strandpromenaden längs Umeälven är platsen för dig som vill upptäcka omgivningarna runt Umeå centrum. En populär promenadslinga är att gå i västlig riktning och korsa älven över Lundabron. Bron tar dig över till Bölesholmarna och därifrån kan du fortsätta till stadsdelen Teg på älvens södra sida. För en trevlig rundvandring kan du välja att promenera tillbaka mot centrum över Umeås äldsta bro, den vackra Gamla bron. Totalt ca 4 km. 

 

Stadsliden/Gammliaskogen

Ett populärt område för natur- och kulturupplevelser, rekreation och skidåkning. Promenera längs stigar bland Västerbottensgårdar och samiska kåtor eller välj att promenera i skogen. Under vintern körs promenadsspår upp med skoter. Från Umeå centrum är det endast ca 15 minuters promenad och på området finns Västerbottens museum.  

 

Nydalasjön höst. Umeå kommun

Nydalasjön. Foto: Kristina Thelin

 

Nydalasjön

Ett trevligt och populärt rekreationsområde med en ca 10 km lång upplyst gång- och cykelväg runt sjön. Här finns möjlighet till bad och fiske och under vintern är det ett omtyckt område för skidåkare. Iordningsställda grillplatser finns runt sjön. Det är även en populär plats för norrskensspaning under den mörka tiden av året.

 

Strömbäck kont. Foto Philip Avesand

Strömbäck kont. Foto: Philip Avesand

 

Strömbäck kont

Naturreservatet vid havet har mycket att bjuda på. Förutom de många stigarna finns rullstolsanpassade leder, vilket gör det lätt att ta sig till någon av de fina grillplatserna. Ved finns tillgänglig vid flera av dem, så även utedass och tältplatser. Solvarma klippor längst ut mot havet och Simphamns sandstrand. På vintern finns möjlighet till pimpelfiske och skidåkning. 

 

Grössjön

Ett stadsnära vildmarksområde med en sjö, fågeltorn och flera markerade stigar med rastplatser och eldstäder. Vandra mellan tät skog, hällmarker och öppna myrar. Stigarna är lättpromenerade. Glöm inte kikaren då det finns många fåglar i reservatet. Grössjön runt är en 4,5 km markerad stig.

2 konstverk

Umedalens skulpturpark/Standing man Foto: Philip Avesand           

                                                                                                                                               

Umedalens skulpturpark

En park med en av norra Europas främsta skulptursamlingar. Promenera runt i parken och upptäck verk av internationella konstnärer. Mer om Umedalens skulpturpark.

 

Konstrunda i Umeå

Ta en promenad i centrala Umeå och upptäck några av alla de konstverk som finns i staden. Du kan välja att upptäcka 18 eller 8 konstverk. Mer om konstrundan.