Umeå är en ung, progressiv och kreativ stad som älskar sport. Därför är vi både stolta och glada över att få bjuda in ett av världens största och mest actionspäckade idrottsevenemang i våra hem. Nu åker vi…

JÄMSTÄLLDHET

 

Umeå – i pole position för jämställdhet. 

I Umeå har vi arbetat med jämställdhetsfrågor under lång tid. Det har gett effekt. Men jämställdhet är ett aktivt val, något som görs. Tillsammans fortsätter vi att bygga ett jämställt samhälle, fritt från stereotyper, sexism och homofobi. Där alla har samma makt att forma samhället och sina egna liv.

 

Umeå är bäst – på hjul och till häst.

Vilka hästkrafter du än gillar, så hittar du vad du söker i Umeå. Vi lägger helt enkelt manken till för alla idrotter. För tredje gången på fyra år har Umeå blivit utsedd till Sveriges bästa idrottsstad. Vilket stall, lag eller klubb du tillhör spelar mindre roll. Vi tror på bredd och möjligheter till alla – fria tyglar att hitta sin grej.

Konstverket Listen

uid

KREATIVITET

 

Umeå – störtskön kreativitet sedan 1955. 

Visste du att störtbågen som revolutionerade säkerheten i motorsporten uppfanns i Umeå redan 1955? Innovationskraften lever vidare i dag – inte minst inom de gröna näringarna. Umeåbornas innovationer och engagemang skapar jobb och tillväxt och hjälper oss att ställa om mot ett mer hållbart samhälle.

 

Kartor, kurser eller Kafka. 

I Umeå älskar vi alla typer av läsare! I Umeå finns ett rikt och färgstarkt kulturliv. En berömd gör-det-själv-anda. Norra Sveriges ledande universitet. Och så är vi Sveriges bästa idrottsstad. Allt det här bidrar till att bygga Umeå som en levande, progressiv stad där människor trivs. Rally Sweden, Norrlandsoperan och campus är delar av samma helhet. Vad som än är din grej är du välkommen – och viktig.

HÅLLBARHET

 

Med gasen i botten mot en klimatneutral stad. 

I Umeå älskar vi när det går fort. Som klimatomställningen till exempel. Redan 2030 ska centrala Umeå vara klimatneutralt. Det är ett tufft mål och utmaningar saknas inte – men vi har goda förutsättningar. Tillsammans kan vi göra klimatneutrala städer till det nya normala.

 

I Umeå går kurvorna går åt rätt håll. 

Visste du att Umeå är en av världens tryggaste platser? Statistiken visar också att brottsligheten minskar. Men vi nöjer oss inte. Vi ska se till att utvecklingen fortsätter att gå åt rätt håll och att Umeå växer tryggt och säkert.

cykel