Här är ett urval av fantastiska evenemang att se fram emot under 2023. Vi rekommenderar att du alltid besöker arrangörens webbplats för aktuell information då datum kan ändras.

Rally Sweden

1) Rally Sweden 9-12 februari
Sveriges största årligen återkommande sportevenemang, och tillika landets största rallytävling genomförs åter i Umeå.
Mer information

2) Umefolk 23-26 februari
En av landets största folkmusikfestivaler hålls i februari varje år. Umefolk är en festival för alla med folkmusik- och dansintresse. Den har ett brett program med konserter, föreställningar, workshops och barnaktiviteter och är en mötesplats för gamla och unga, amatörer och professionella, dansare och musiker. 
Mer information

3) Littfest 16-18 mars
Litteratur, fest och festival - på en och samma gång. Umeås internationella litteraturfestival vill vara en vitamininjektion i vårvinterkylan. Målet är att belysa litteraturen ur så många olika infallsvinklar som möjligt och skapa en mötesplats för alla som är intresserade. 
Mer information

littfest

4) Nolia Trädgård 21-23 april
En mötesplats för alla som gillar trädgård, inredning och mat. Här får besökarna inspiration, nya kunskaper och möjlighet att handla växter och mycket annat till trädgården, altanen, balkongen eller fönsterbänken.
Mer information

5) Ischokey Sverige – Finland 27,29 april
Umeå står värd för två landskamper mellan Sverige och Finland. Tre Kronor möter regerande världsmästarlaget Finlands Lejonen i ett dubbelmöte i Umeå.
More information

6) Brännbollsyran 2-4 juni
Brännbollsyran är både den största musikfestivalen i norra Skandinavien och VM i brännboll. 
Mer information

7) SM-veckan 27 juni-2 juli
Dags för kampen om SM-gulden. Triathlon och klättring gör comeback på programmet och kommer tillsammans med bland annat truppgymnastik, simning, orientering och rallysprint göra upp om medaljerna.
Mer information

8) Wheels Nationals/Motorveckan -  juli
Norrlands största träff för motorentusiaster och en uppskattad träffpunkt för alla motorintresserade.
Mer information

Smakfestivalen

9) Umeå Fotbollsfestival 27-30 juli
Ett fotbollsäventyr för barn, ungdomar, seniorer och Parasport. Under fyra dagar blir Umeå en naturlig mötesplats för spelare, ledare, supportrar, familjer och släktingar från olika länder och kulturer. Varje år bidrar festivalen till en stor folkfest i Umeå med discon, bad och kändisframträdanden.
Mer information

10) Noliamässan 9-13 augusti
Sveriges ledande besöks- och handelsmässa. Noliamässan är mer än bara en mässa. Det är en handelsplats och en folkfest där du som besökare kan hitta idéer, inspiration och produkter inom en mängd olika områden.
Mer information

11) Change The Game - september
Fem rörelserika dagar med konferenser, utbildningar och aktiviteter med världsledande experter som avslutas med en stor aktivitetsdag på Nolia. 
Mer information

12) Umeå Smakfestival - 7-10 september
En årlig festival dedikerad till mat och dryck. Här finns ett restaurangtält där flera av stadens restauranger serverar sina specialiteter, öl från Umeås fyra bryggerier och marknadsstånd där du kan köpa olika delikatesser. 
Mer information

samiska-veckan

13) Umeå Jazzfestival 25-29 oktober
Sedan 1968 höjdpunkten för alla jazzmusikevenemang i Sverige, en av Skandinaviens äldsta och mest respektabla festivaler. 
Mer information

14) House of Metal 10-11 november
House of Metal är en två dagars inomhusfestival med inriktning på metal i dess olika former.
Mer information

15) Samiska veckan - Ubmejen Biejvieh - November
En vecka där den samiska kulturen firas med massor av roliga aktiviteter att delta i. Föreställningar, föreläsningar, musik, konstutställningar och mycket mer. Såhkie - Umeå sameförening är arrangör. 
Mer information

16) Umeå European Film Festival - November
Festivalen visar ett omsorgsfullt urval av aktuell europeisk och lokalproducerad film tillsammans med mängder av tillhörande arrangemang som kluriga filmquiz, samtal med gästande filmskapare, en oförglömlig sing-along och andra festligheter!  
Mer information