Här är ett urval av fantastiska evenemang att se fram emot under 2023. Vi rekommenderar att du alltid besöker arrangörens webbplats för aktuell information då datum kan ändras.

Brännbollsyran

1) Umefolk 23-26 februari
En av landets största folkmusikfestivaler hålls i februari varje år. Umefolk är en festival för alla med folkmusik- och dansintresse. Den har ett brett program med konserter, föreställningar, workshops och barnaktiviteter och är en mötesplats för gamla och unga, amatörer och professionella, dansare och musiker. 
Mer information

2) Littfest 16-18 mars
Litteratur, fest och festival - på en och samma gång. Umeås internationella litteraturfestival vill vara en vitamininjektion i vårvinterkylan. Målet är att belysa litteraturen ur så många olika infallsvinklar som möjligt och skapa en mötesplats för alla som är intresserade. 
Mer information

littfest

3) Nolia Trädgård - 21-23 april
En mötesplats för alla som gillar trädgård, inredning och mat. Här får besökarna inspiration, nya kunskaper och möjlighet att handla växter och mycket annat till trädgården, altanen, balkongen eller fönsterbänken.
Mer information

4) Brännbollsyran 2-4 juni
Brännbollsyran är både den största musikfestivalen i norra Skandinavien och VM i brännboll. 
Mer information

5) Wheels Nationals datum ej klart
Norrlands största träff för motorentusiaster och en uppskattad träffpunkt för alla motorintresserade.
Mer information

Smakfestivalen

6) Umeå Fotbollsfestival - datum ej klart
Ett fotbollsäventyr för barn, ungdomar, seniorer och Parasport. Under fyra dagar blir Umeå en naturlig mötesplats för spelare, ledare, supportrar, familjer och släktingar från olika länder och kulturer. Varje år bidrar festivalen till en stor folkfest i Umeå med discon, bad och kändisframträdanden.
Mer information

7) Change The Game - datum ej klart
Fem rörelserika dagar med konferenser, utbildningar och aktiviteter med världsledande experter som avslutas med en stor aktivitetsdag på Nolia. 
Mer information

8) Umeå Smakfestival datum ej klart
En årlig festival dedikerad till mat och dryck. Här finns ett restaurangtält där flera av stadens restauranger serverar sina specialiteter, öl från Umeås fyra bryggerier och marknadsstånd där du kan köpa olika delikatesser. 
Mer information

samiska-veckan

9) Umeå Jazzfestival - datum ej klart
Sedan 1968 höjdpunkten för alla jazzmusikevenemang i Sverige, en av Skandinaviens äldsta och mest respektabla festivaler. 
Mer information

10) House of Metal - 10-11 november
House of Metal är en två dagars inomhusfestival med inriktning på metal i dess olika former.
Mer information

11) Samiska veckan - Ubmejen Biejvieh - datum ej klart
En vecka där den samiska kulturen firas med massor av roliga aktiviteter att delta i. Föreställningar, föreläsningar, musik, konstutställningar och mycket mer. Såhkie - Umeå sameförening är arrangör. 
Mer information

12) Umeå European Film Festival - datum ej klart
Festivalen visar ett omsorgsfullt urval av aktuell europeisk och lokalproducerad film tillsammans med mängder av tillhörande arrangemang som kluriga filmquiz, samtal med gästande filmskapare, en oförglömlig sing-along och andra festligheter!  
Mer information