Under vintern erbjuder Tavelsjö en stor variation på upplevelser och aktiviteter. Här kan du bland annat åka längdskidor på sjön, bestiga någon av alla bergstoppar, äta god lokalproducerad mat, samt bada isvak.

Vandring Tavelsjö
Foto Anders Enetjärn

 

Vacker natur och vandring

I Tavelsjö hittar du ett kuperat och varierat landskap som är perfekt för vandring. Här hittar du flera vandringsleder och toppar med varierande svårighetsgrad. För varje berg finns en markerad stig från dess fot hela vägen upp till toppen. Bergen i Tavelsjö erbjuder allt från en kortare vandring på 0,5 km till en lite längre vandring på 2,1 km enkel väg. Här kan du läsa mer om Tio Toppar Tavelsjö
 

Längdskidåkning

Vill du åka längdskidor så finns det något för både nybörjare och erfarna skidåkare. I samarbete med Anders Enetjärn finns favoritspåren listade här.

 

Tavelsjö vinter. Foto Anders EnetjärnFoto Anders Enetjärn
 

Gå på topptur

Runt vackra Tavelsjö finns många platser för dig som uppleva en härlig vinterdag genom att gå på topptur. En liten guide till Roots favoritplatser hittar du här.

 

Snöskovandring

Med snöskor på fötterna kan du gå nästan var som helst även om det är ett snödjup på två meter. Du får en annorlunda vinterupplevelse i naturen. Vill du hyra snöskor och få tips på vandringsstråk hittar du information hos Root Tavelsjö.

 

Isvak Tavelsjö

 

Bada isvak

En populär aktivitet och troligen vinterns största trend. Root Tavelsjö har en egen preparerad isvak, stor nog att ta några simtag i, så kom och ta ett dopp. Isvaken kommer att vara tillgänglig att användas när restaurangen är öppen. Omklädningsrum finns. Root Tavelsjö läs mer här!

 

Intro till kallbad

Om du behöver guidning, så har du chansen att boka Maria och Dan under vissa dagar för ”intro till kallbad”. Se datum.

 

Pizza från Root i Tavelsjö
Foto Visit Umeå

 

Mat & Dryck i Tavelsjö

I Tavelsjö hittar du allt från en trendig stenugnsbakad pizza till klassisk husmanskost. Här fokuserar restaurangerna på det småskaliga och lokala. 

  • Tavelsjö Wärdshus – Genuin, god och vällagad mat som är närproducerad, närodlad och ekologisk i den mån det går. Här hittar du också ett bra utbud av vegetarisk och vegansk mat. Du kan även boka en tur med häst och släde via wärdhuset, då de har ett samarbete med Långvikens gård. 

  • Root Tavelsjö- Belägen mellan Tavelsjöberget och Tavelsjön ligger Root på Sundlingska Gården, en plats som blivit en startpunkt för det fantastiska friluftsliv som Tavelsjö har att erbjuda. Här kan du njuta av stenugnsbakade surdegspizzor, specialkaffe och surdegsbröd samt deras populära brunch på lördag och söndag (bokning nödvändigt).
     

Video Jonas Burman

 

Tavelsjö Isbana 

Isbanan i Tavelsjö är ett populärt utflyktsmål under vintertid som lockar besökare från hela regionen. Totalt är isbanan ca 14 km lång och slingrar sig vackert över Tavelsjön som en åtta, omringad av snöklädda berg. Nytt för i år är en mindre isbana för barn nedanför restaurangen Root på Sundlingska Gården. Här kan du också hyra skridskor eller låna sparkar. Läs mer om Tavelsjö Isbana

 

Hästturer  

Upptäck den vackra naturen runt Tavelsjö genom att åka en tur med häst och släde. Långvikens Gård.
 

Se norrsken

Norrsken kan du uppleva vid sjön eller gå upp på toppen av Tavelsjöberget för att njuta av både utsikt och norrsken.