Under vintern erbjuder Tavelsjö en stor variation på upplevelser och aktiviteter. Här kan du bland annat susa fram på den 10 000 meter långa isbanan, bestiga någon av alla bergstoppar, äta god lokalproducerad mat, samt bada isvak.

Video Jonas Burman

Tavelsjö Isbana

Isbanan i Tavelsjö är ett populärt utflyktsmål under vintertid som lockar besökare från hela regionen. Totalt är isbanan ca 13km lång och slingrar sig vackert över Tavelsjön som en åtta, omringad av snöklädda berg. Nytt för i år är en mindre isbana för barn nedanför restaurangen Root på Sundlingska Gården. Här kan du också hyra skridskor eller låna sparkar. Läs mer om Tavelsjö Isbana

 

Vandring Tavelsjö
Foto Anders Enetjärn

Vacker natur och vandring

I Tavelsjö hittar du ett kuperat och varierat landskap som är perfekt för vandring. Här hittar du flera vandringsleder och toppar med varierande svårighetsgrad. För varje berg finns en markerad stig från dess fot hela vägen upp till toppen. Bergen i Tavelsjö erbjuder allt från en kortare vandring på 0,5 km till en lite längre vandring på 2,1 km enkel väg. Här kan du läsa mer om Tio Toppar Tavelsjö

 

Pizza från Root i Tavelsjö
Foto Visit Umeå

Mat & Dryck i Tavelsjö

I Tavelsjö hittar du allt från en trendig stenugnsbakad pizza till klassiska hamburgare som serveras ute på isen. Här fokuserar restaurangerna på det småskaliga och lokala. 

  • Tavelsjö Wärdshus – Genuin, god och vällagad mat som är närproducerad, närodlad och ekologisk i den mån det går. Här hittar du också ett bra utbud av vegetarisk och vegansk mat.

  • Root - Belägen mellan Tavelsjöberget och Tavelsjön ligger Root på Sundlingska Gården, en plats som blivit en startpunkt för det fantastiska friluftsliv som Tavelsjö har att erbjuda. Här kan du njuta av stenugnsbakade surdegspizzor, specialkaffe och surdegsbröd samt deras populära brunch på helger mellan kl 9-11 (bokning nödvändigt). Nytt för i vinter är Root Ute, ett mat-kit att ta med ut på äventyr i naturen som bl.a. innehåller surdegspinnbröd, hotpot, fika, smoothie och varm dryck.

  • Tavelsjökanot – Hamburgare, korv, dricka, isbana med mål, klubbor, puckar och bollar, eld, bänkar och bord. Visst låter det både gott och roligt? Varje helg när Tavelsjö Isbana är aktiv kommer Tavelsjökanot bygga upp sitt camp mitt på krysset av den åttaformade isbanan.

 

Bada isvak

Troligen vinterns största trend. Restaurangen Root kommer i år erbjuda möjligheten till att bada i deras preparerade isvak, stor nog att ta några simtag. Isvaken kommer att vara öppen att användas när restaurangen är öppen. Läs mer om Roots isvak här