Umeåregionen erbjuder naturupplevelser och aktiviteter utöver det vanliga. Här får du några tips på vad regionens kommuner Bjurholm, Nordmaling, Robertsfors, Umeå, Vindeln och Vännäs har att erbjuda.

 

Flottfärd Granö Beckasin

Vildmarken finns alltid runt hörnet i Umeåregionen


Sommartid ordnas safaris som ger dig närkontakt med älg, säl och – om du har riktigt tur – även björn. Här finns också en älgfarm där du året runt kan bekanta dig med ”skogens konung” och rentav klappa, mata och prata med de mäktiga djuren. Renar strövar fritt i skogarna på vintern. Rätt som det är kommer en hel renhjord!

 

Bygg en flotte och flyt med strömmen


Paddling är stort i hela regionen, det finns många ställen som hyr ut kanadensare och kajaker. Forsränning med gummibåt är ett mer vågat men säkert äventyr för den som gillar action. Eller bygg din egen timmerflotte och låt strömmen långsamt föra dig och ditt sällskap genom ett underskönt landskap. Varje älvkrök öppnar nya vyer. 

 

Trolska sommarnätter och magiskt norrsken


Över alltihop lyser solen – runt midsommar så gott som dygnet runt. De ljusa sommarnätterna är trolska och det är svårt att sova. Men varför ska man sova när det är som allra vackrast?  Vill du se skymningen övergå i gryning från en trädkoja högt över marken? Visst, det går också bra. Du bor som en fågel i trädkojan som håller full hotellstandard.

På vintern ersätts ljuset av ”det stora mörkret” och en stämning av intimitet sprider sig mellan människorna. Under den mörka tiden finns goda chanser att uppleva norrsken. Slöjor av ljus i olika färger kastas i vågor på natthimlen. Magiskt!

 

Granö Beckasin

 

Gå på dagstur, plocka bär och svamp


Vandringsleder finns det gott om i Umeåregionen, många av dem går genom naturreservat. Lederna är lätta att följa, så du riskerar inte att gå vilse. Längs vandringslederna finns vindskydd och grillplatser. Informativa skyltar ger kunskap som förhöjer naturupplevelsen. 
Visst vet du att du får plocka vilda bär och svamp nästan överallt? Den svenska allemansrätten öppnar skogens skafferi för alla, men det är en frihet under ansvar.

 

Åk hundspann både vinter och sommar!


Hundspann åker man året runt i Umeåregionen – vintertid med träsläde och under barmarkstiden med hjulvagn. Testa att själv tygla och styra ett hundspann. Det går men kräver absolut koncentration. Hur kul som helst! 

Till vinterns stora nöjen hör också snöskotersafaris, isfiske (pimpling) och skidturer på fruset hav och genom djupa skogar. Utrustning finns att hyra lite överallt.

 

Norrsken Umeå

 

Umeå - den stora kultur- och nöjesstaden i norr


Och när du upplevt naturens mirakel, sett vilda djur och kanske klappat en älg – då finns Staden. Umeå med  130 000 invånare är den stora kultur- och nöjesstaden i norr.  Här väntar upplevelser av helt annat slag. 

Umeå har ett rikt utbud av bra restauranger och barer. Det finns scener för allt från opera till hardcore. Klubbarna är många liksom festivaler av olika slag. Shoppa loss i gallerior och butiker. Hotellstandarden är hög, du bor bra och har nära till allt i Umeå.
 

Välkommen!