10 roliga och unika smakupplevelser i Umeå

Gotthards krog växthus

Smakupplevelser i Umeå

Umeåregionen är fylld av spännande, oväntade och minnesvärda smakupplevelser. Vad sägs till exempel om middag i växthus, höghöjdscocktails, nobelcider, Norrländsk BBQ eller blåbärsvin vid forsen?

Här är 10 tips på smakupplevelser i Umeå.

 

facit-bar

1. Facit Bar – toksvenska cocktails
Det verkade som en smått rubbad satsning. En cocktailbar på 1 000 kvadratmeter i Umeå som uteslutande serverar svenska ingredienser. Dåren bakom idén, Emil Åreng, hade förvisso några succéartade år bakom sig där han bland annat återställt den anrika Cadierbaren på Grand Hotel i Stockholm till gammal storhet, men här hade han väl ändå tagit sig vatten över huvudet? Nä. Facit är idag ett resmål i sig, vann guld i Svenska designpriset och är i skrivande stund nominerade till pris för ”Bästa cocktailbar”, ”Bästa nya cocktailbar” och ”People’s Choice” i Bartenders Choice Awards 2023. Ibland är en skvätt galenskap exakt vad som behövs.
Läs mer om Facit bar här

 

gotthards

2. Gotthards, växthusmiddag
Hållbarhet behöver varken vara präktigt eller tråkigt, detta är krogen Gotthards ett levande bevis för. Restaurangen i Stora hotellet i centrala Umeå har kallats ”en av världens coolaste restauranger” i brittiska The Guardian, fått pris som Årets mest hållbara restaurang och finns som enda norrländska restaurang på listan 360° Eat Guide som rankar restauranger och hotell i Norden. Men att uppleva middag i växthuset mitt på restaurangens egna odlingar på Älvåkern i Umeå är ändå något alldeles extra. Platser släpps säsongsvis och det är först till kvarn.
Läs mer om Gotthards krog här

 

Lilla Krogen

3. Lilla Krogen, fängslande smaker
Det senaste tillskottet på Umeås restaurang himmel växer sig större och större för varje månad som går. När Svenska Dagbladet kröner Umeå som Sveriges fjärde bästa krogstad hyllas den nya stjärnan med beskrivande ord som “kärleksfull bistronomi i säsong”. Nog bultar gastronomihjärtat lite extra av stolthet. Lilla Krogen är en avslappnad bistro med rätter som är till för att delas. Med fängslande smaker på en historisk plats för busar stjäl de matentusiasternas hjärtan med precision. 
Läs mer om Lilla Krogen här

 

Wild River

4. Wild River, krogen i skogen
Ordningen är återställd! Efter flytten sex mil nedströms Vindelälven har Wild River gjort efterlängtad comeback under våren 2024. Återigen kan gäster njuta av Västerbottniska råvaror tillagade med frisläppt och nyfiken kreativitet. Smakerna kommer från såväl skogens skafferi som lokala producenter och kombineras med utsikt över den otämjda Vindelälven. Ja, du hör ju själv, Wild River nästa! Glöm inte att boka bord. Läs mer om Wild River här

 

rökstugan

5. Rökstugan BBQ, Norrrländsk barbeque
I utkanten av ett oansenligt industriområde hittar vi en smakupplevelse utöver det vanliga. Rökstugan BBQ öppnade hösten 2021 och har skickat röksignaler som når grillälskare från hela regionen. Menyn varierar utifrån vilket kött krögartrion lyckats lägga vantarna på, men St Louis cut ribs, pulled pork och oxsvans hör inte till ovanligheterna. Dessutom håller grabbarna grillkurser där den ambitiöse trädgårdskocken har chans att bli kvarterets okrönte grillkung till sommaren.
Läs mer om Rökstugan BBQ här

 

granö-beckasin

6. Granö Beckasin, Skogens trädgård 
Sov i trädtopparna, paddla i älven och smaka på lokala läckerheter. Granö Beckasin förvandlade en avdankad camping till en av Västerbottens mest spännande besöksmål där du året om kan njuta av vildmarksupplevelser och gastronomi. Hållbarhet löper som en grön tråd genom hela upplevelsen, från boende till äventyr och restaurang.
Läs mer om Granö Beckasin här

 

brännlands-iscider

7. Brännland Iscider, en iscider revolution 
Är det gott nog för Nobelmiddagen, så är det gott nog för dig. Och vansinnigt smarrigt är det! Efter tio år har Brännland Iscider etablerat sig som ett av världens främsta isvin, och det serveras på gourmetkrogar runt om i världen. I Vännäsby – tre mil väster om Umeå – hittar du vineriet och ett nybyggt Tasting Room där besökaren har möjlighet att njuta av provsmakning och ta del av isciderns fascinerande historia. Men är det vin? Eller är det cider? Svaret är mer komplicerat än du kanske tror.
Läs mer om Brännland Iscider här

 

le-garage

8. Le Garage, intimt och lokalt
Le Garage är ett av Umeås guldkorn – väl värd en liten omväg. Den intima lilla kvarterskrogen på Umedalen – 6 kilometer från centrala Umeå – håller hög nivå på såväl vinlista som mat, och med oerhörd mysfaktor. Makarna Victor och Sindy Wu Nilsén har skapat den perfekta balansen mellan ambitiös bistro och avspänt vardagsrum, något som får även den mest inbitne centrumbo att gladeligen kasta sig på cykeln eller Ultrabussen för att rulla västerut.
Läs mer om Bistro Le Garage

 

brasserie-nor

9. NÒR, smaker på höga höjder
Vi hade ju lovat oss själva att undvika New York-referenser, men nog för restaurang NÒR tankarna till lyxigt mingel i världens metropoler. Menyn bjuder på nordiska råvaror med smaker från runt om i Europa, utsikten på en svårslagen vy över älv och stad, och inredningen på en sober elegans. Fredagar och lördagar finns DJ på plats in i natten, och vad passar väl bättre än att smutta på en cocktail på 13:e våningen när du vill smita från vardagstristressen en stund? Skål!
Läs mer om Brasserie NÒR här

 

costas

10. Costas – högkvarter för kaffeälskare
Få tar begreppet ”en kopp kaffe” på större allvar än Costas Pliatsikas i Umeå. Miljoner tittare runt om i världen har sett Costas Youtube- och Instagramvideor där espresso blir till en konstform. Rosteriet på Kungsgatan är högkvarter för Umeås kaffeälskare och det är också här som kaffebönor rostas och skickas ut till många av stadens kaféer och restauranger. Ett sådant där mysigt och familjärt ”hål-i-väggen” som alla borde besöka när de har vägarna förbi Umeå – lika mycket för kaffet som för sällskapet. Har du tur så finns dessutom Mr. Benny på plats för att servera Ibrik-kaffe – Greek Style.
Läs mer om Costas of Sweden här

 

Boka ett spännande smakevenemang!

Dina valda filter: