Kulturstaden. Idrottsstaden. Universitetsstaden och Innovationsstaden. Umeå växer snabbare än någon annan region i norra Sverige, och har blivit en självklar mötesplats för nyfikna och kreativa människor från hela världen.

Rum för idéer i världsklass

Umeå har en lång historia av spännande kulturliv, blev utsedd till Europas Kulturhuvudstad 2014 och bjuder idag på allt ifrån klassisk opera till prisvinnande hiphop, Sveriges första kvinnohistoriska museum, litteraturfestival, filmfestival, jazzfestival och ett av världens mest hyllade bildmuseum. Dessutom är Umeå en riktig idrottsstad, som utsågs till Sveriges Idrottsstad både 2018 och 2020 tack vare både sin elit- och breddidrott.

Här finns också en vilja och lust att skapa som ger eko ut i stora världen i form av innovationer, design, forskning. Med Norrlands Universitetssjukhus, två universitet och världens bästa designhögskola fortsätter Umeå att locka nyfikna och kreativa människor från hela världen. Av Umeås 130 000 invånare är ca. 35 000 studenter.

norrsken

innovation

Rum att fortsätta växa

Nyfikenheten och intresse för teknologi i staden har resulterat i ett klimat som gynnat både IT och tillverkningsindustrier på avancerad nivå länge och ett resultat är att Umeå är den första 5G-staden i Sverige. Tack vare innovativa och kretiva invånare, har även flera stora aktörer som Volvo Lastvagnar, Ålö AB, Komatsu Forest och SCA framgångsrikt etablerat och vuxit sig starka här.

Forskare och studenter, kreatörer och entreprenörer, eldsjälar och innovatörer. I mötet händer alltid något spännande. Det förändrar oss, driver oss att växa. Vi vänder och vrider, ifrågasätter och hyllar. Umeå är en ung och progressiv stad som alltid vill mer.

varförumeågrafik