Hjortron - en svensk delikatess

Hjortron. Foto Visit Umeå

I Norrland är hjortronen extra vanliga – de växer på soliga myrar och bildar ett gult hav när de mognar. De bärnstensfärgade hjortronen älskas av många och räknas som en av Sveriges främsta delikatesser. Passar helt perfekt i desserter och marmelader.

I mitten av somrarna lyser de norrländska myrarna och mossorna gulröda av Skogens guld– hjortronen. Förutom att de räknas som en svensk delikatess är hjortronen en riktig vitaminbomb! De bärnstensfärgade bären innehåller uppemot fyra gånger så mycket C-vitamin som en apelsin. 100 gram hjortron täcker nästan hela dagsbehovet. Dessutom innehåller de fibrer, magnesium, zink, kalium och betakaroten. 

Hjortron. Foto Visit Umeå

Bären, som egentligen är en sorts stenfrukt, finns i hela landet förutom på Öland, men de blir vanligare ju längre norrut du kommer. Plantorna gillar fuktig mark, sura förhållanden och mycket sol. Främst hittas de på öppna mossar och myrar där solen kommer åt. I jakt på hjortron är tipset att bära stövlar och långärmat – och att myggspray inte är att förakta.

Hjortron. Pixabay

Hjortron. Skog Pixabay

”Gossar och äfven andra äro mycket förtjusta i bären. Från Västerbotten sändes årligen en offantlig mängd syltade hjortron till Stockholm att användas som sallat.” - Carl von Linné, år 1737

I Västerbotten omnämns bären ibland som snattren och de mognar från mitten av juli till mitten av augusti. Hjortronen ändrar färg när de mognar. Från början är de röda och hårt omslutna av bladen intill bäret, sedan övergår färgen till orange för att bli gula, saftiga och mjuka när de är helt mogna. Ett samiskt talesätt säger att ”göken sätter hjortronen i halsen”. Det betyder att hjortronen är mogna när göken tystnar i mitten av sommaren. Vänta gärna tills bäret lossnar lätt utan att bladrosetten under följer med. Då är hjortronet perfekt! 

Hjortron kan ätas färska eller frysas. De har en mild, söt och fruktig smak och används ofta till desserter. Varm hjortronsylt med vaniljglass är en riktig klassiker, men det är även vanligt att göra hjortronlikör, hjortronparfait, hjortronmarmelad, cheesecake eller kryddig chutney. Bara fantasin sätter gränser! Liksom lingon och tranbär innehåller hjortron stora mängder av naturligt bensoat, vilket innebär att du inte behöver tillsätta konserveringsmedel, utan bara lite socker i den mängd du önskar. 

Hjortron. Cloudberrry.2

Hjortron. Cloudberry. ny. Pixabay

Hjortronplantornas stora blad är lätta att känna igen. Plantan är mellan 10 och 15 centimeter hög, bladen är flikformade i varierande gröna nyanser och blommorna är vita och stora. En hjortronblomma klarar inte frosten så bra, så om frosten kommer när hjortronen blommar är risken stor att det inte blir några bär. Därför kan det vara stor skillnad på skörden mellan åren – liksom kilopriset.

 

Förutom att hjortronen är goda att äta, används de också i hudvårdsprodukter. De är nämligen fyllda av E-vitamin, en antioxidant som skyddar huden från skadliga fria radikaler. Med andra ord anses hjortron förhindra rynkor och torrhet. Dessutom innehåller oljan från hjortronfröna Omega 3 och Omega 6, vilket hjälper huden att hålla fuktbalansen och även minska fina linjer.

I dag finns många skönhetsprodukter som innehåller hjortron – och ofta nämns att guldet växer i de evigt ljusa norrländska sommarnätterna och att de får sin fyllighet från rent, klart vatten.

Att laga mat och desserter på hjortron är lätt och gott.

Mat & Dryck i Umeåregionen

Umeå är en fantastisk matstad. De flesta restauranger, oavsett inriktning, använder med förkärlek råvaror från vår del av landet. Så du kan vara säker på att hitta något med smak av Västerbotten, om än med kockens egna lilla tvist.

Sikrom - en lyxig klassiker

Sikrom är en internationellt uppskattad delikatess.

Sik