Sikrom – en lyxig klassiker

Sik. Fiske. Pixabay

Sikrom smakar utsökt i de flesta gommar och ger en känsla av lyx. Romen har en fin gul färg med härliga korn och påminner om löjrom i smaken.

Sikrom fiskas från södra Västerbotten upp till östra Norrbotten under perioden september till november. Tidigt på hösten är romkornen som minst och enligt många är det då som sikrommen är mest lik löjrommen. Romkornen blir sedan större och större och i slutet av sikleken är hinnan så tunn att kornen nästan går sönder. Vad man tycker är godast är en smaksak. 

Fiskebåtar. Obbola. Visit Umeå

Sikrom är en internationellt uppskattad delikatess. Den doftar friskt av hav och har en mild, salt fisksmak med en tydlig mineralitet. Sikrommen har blivit väldigt attraktiv de senaste åren, mycket för att smaken är så lik den dyra löjrommen. I handeln är priset på sikrom ungefär en tredjedel av priset på löjrom, som till och med kan kosta uppemot 3 000 kronor per kilo! Smartast är att köpa rom direkt från fiskaren, då är priset som lägst. I Umeåtrakten säljs sikrom bland annat hos Gamla Salteriet i Obbola.

Gamla Salteriet

Gamla Salteriet

Kvarkenfisk

Kvarkenfisk

Sikrom är väldigt användbart och ger en tydlig känsla av lyx. Den kan serveras naturell, vanligen med gräddfil och finhackad lök som tillbehör, eller som smaksättare i bland annat fick- och skaldjurssåser. Man kan nästan säga att sikrommen är mer än en ingrediens. Den kan förändra smaken på en rätt mer än någon annan krydda och kan bygga en maträtt helt på egen hand – eller sätta en fin touch som blir pricken över i:et. Rommen ger en fin färgklick på alla anrättningar och bidrar med en trevlig sälta. Ofta används sikrom som ingrediens i förrätter och tilltugg, men den kan också gravas eller användas som garnityr på exempelvis pajer. Ett tips är att göra romtårta eller sikromspizza – och att äta den tillsammans med rårakor, smetana och rödlök. Mums!

Rom är en känslig råvara som måste tas om hand omedelbart när fisken är rensad och romsäcken är uttagen. Och det är ett tidskrävande hantverk. Först vispar man sönder hinnorna och sedan sköljs rommen i olika silar. Därefter ska rommen ligga och rinna av i ett dygn, så att så mycket vätska som möjligt försvinner. Därefter saltas den, förpackas och fryses ned. Vanligtvis ligger saltnivån på mellan tre och fem procent, för att smakupplevelsen ska bli så bra som möjligt. Sikrom kan ligga i drygt 18 månader i frysen, men det fantastiska är att den går att frysa och tina flera gånger utan att den blir dålig. Helt perfekt då man vill att inget ska förfaras!
 

Sik. Pixabay

Obbola. Fiskebåt

Fänkålsfritters med sikrom och smetana

En ljuvlig och frasig fritters som serveras med sikrom och smetana.

4 portioner

250 g potatis
1 fänkål (à 200 g)
1 ägg
1 dl riven parmesanost
2 krm salt
1/2 krm svartpeppar
3 msk olivolja
1 rödlök
1 dl smetana (eller crème fraiche)
80 g sikrom
-
Hyvlad parmesan

Gör så här:

Skala potatisen. Plocka bort dillen från fänkålen och spara den i kylskåp.

Riv potatis och fänkål på den grova sidan av rivjärnet. Pressa ut vätskan ordentligt och lägg rivet i en bunke.
Blanda ned ägg, parmesan, salt och peppar.
Hetta upp smör i en stekpanna, klicka i smet och platta till. Stekplättarna i två till tre minuter per sida.

Skala, dela och finhacka löken.

Lägg frittersen på tallrikar. Toppa med smetana, sikrom, hackad lök, fänkålsdill och eventuellt hyvlad parmesan.

Sikrom kan vara underbart gott på bara en tunnbrödsmacka, men det finns mängder av recept som är magiskt goda, inte så svåra att göra och som garanterat imponerar på dina gäster.

Mat & Dryck i Umeåregionen


Umeå är en fantastisk matstad. De flesta restauranger, oavsett inriktning, använder med förkärlek råvaror från vår del av landet. Så du kan vara säker på att hitta något med smak av Västerbotten, om än med kockens egna lilla tvist.