I år bjuder julen i Umeå Centrum på ett fullspäckat program med alltifrån julfikafestival på Rådhustorget, julbio och besök av självaste jultomten och hans renar. Här listar vi årets julaktiviteter i Umeå Centrum 2022.

Aktiviteter i Umeå centrum 2022

Återkommande evenemang

jul-i-mvg

26 november - 24 december

Julmarknad i MVG Galleria

Från lördag 26 november kommer det finnas marknadsstånd utställda runt hela gallerian, här kan du bland annat hitta lokal delikatesser, hantverk och konst. Nya lokala aktörer hyr dessa dagligen ända fram till julafton. 

 

27 november, 3-4 december, 10-11 december, 17-18 december

Besök julvärlden i MVG

Välkommen till årets magiska julvärld i MVG. I år kliver du rakt in i en härlig röd/vit julvärld fylld av upplevelser. Självklart tar du din egen bild med Tomten även i år! Här finns Tomtens leksaker utställda, på väg i säckar till alla barnen och granarna är fyllda med polkagrisar. Du kan själv pyssla en polkastrut i tomtens polkaverkstad och smaka polkagrisar med olika smaker som Tomtemor bakat. Till sin hjälp har Tomten i år två levande leksaker Tennsoldaterna som också bjuder på en julinspirerad show varje timme!

Mer information och tider hittar ni här

 

27 november – 23 december

Skicka önskepost till Jultomten

Mitt i centrum har Jultomten placerat ut en stor, magisk brevlåda där alla barn kan skicka sina önskelistor till Tomten. Brevlådan står vid Äppellunden på Rådhustorget och skulle ni inte med en önskelista till centrum - inga problem – hos Sandbergs pappershandel kan alla barn få gratis brevpapper. Knacka bara på rutan eller gå in i butiken så förser dem er med allt ni behöver för att skicka er önskepost.

 

27 november – 11 december

Skyltfönstertävling

Mellan den 27 november och 11 december pågår en ärofylld skyltfönstertävling i centrum där alla umebor kan vara med och rösta fram årets finaste, juligaste och mest kreativa skyltfönster. Alla som är med och röstar har chans att vinna ett av fem stycken Umeå centrum-presentkort värde 500 kr.

Läs mer här

 

8 december - 22 december

Julklappsjakt i centrum

Den 1:a advent startar julklappsjakten i Umeå Centrum med 10 gömda julklappar i utvalda butikers skyltfönster. Alla som deltar och hittar alla julklappar har chans att vinna ett Umeå Centrum-presentkort med ett värde av 2000 kr.

Såhär gör du för att delta:
- Gå runt i stadskärna och hitta alla 10 julklappar (julklapparna finns i skyltfönster efter Kungsgatan och Rådhusesplanaden)
- Uppge vilka butiker du hittar julklappar i via den här länken.
- Avsluta med att uppge din mailadress. Vinnarna blir kontaktade via mail den 23 dec.
- Håll tummarna för du är en av dem som vinner ett Umeå Centrums presentkort. 

Läs mer om julklappsjakten här

Vecka 47

julfika

26 november

Adventspyssel i Utopia

Skapa fina stjärnor av tapetbitar och tidningspapper, gör fina snölyktor av glasburkar och provsmaka varm äppeldryck med julsmak. Du kan också ta med din gamla ljusstake så får du tips på piff och dekorationer som ger din ljusstake ett nytt liv. Elektriker finns på plats och lagar ljusstakar om det behövs.

 

27 november

Julparad med MVG

Julparad genom centrum med tomten i spetsen och andra musiker som sjunger och spelar. Paraden går från Stadium till MVG och inviger då julvärlden inne i gallerian. 

Mer information och tider hittar ni här

 

27 november

Julbio med adventsfika på Rådhustorget

Den 1:a advent inleder vi firandet med att visa en julig film på Rådhustorget. Filmen som visas är den animerade versionen av Grinchen (2018). På plats finns sittplatser med renskinn, eldar och adventsfika.

Läs mer här

Vecka 48

julbio

2 - 3 december

Julbio med Folkets bio på Rådhustorget

Flera olika kategorier av filmer visas under fredagen och lördagen av Folkets bio på Rådhustorget, helt gratis!

Läs mer information och planera din utebio-helg här 

Vecka 49

santa run

10 december

Tomtedisco på Rådhustorget

3:e adventshelgen inleds med ett rafflande juldisco! Jultomten kommer spela musik från scen och dansa loss med alla disco-sugna barn. På med tomteluvan - nu fyller vi hela Rådhustorget med små dansande tomtenissar och tomtenissor.

Läs mer här

 

10 december

Delta i Santa Run

För sjätte året arrangeras Santa Run i Umeå vilket innebär att stadskärnan kommer kryllar av både små och stora jultomtar. Loppet är ett ”Fun Run” som promeneras, joggas eller springs helt utan hets och stress – alla utklädda till tomtar! Banan är ca 1 km för de små deltagarna och 4 km för vuxna. Mer information kommer inom kort. 

Läs mer här

 

10 december

Julmarknad med UF

Ett helt gäng med Unga företagare kommer sälja sina smarta och nytänkande produkter under marknaden på Rådhustorget. Kanske är det här du kan du hitta någon av årets julklappar?

Läs mer här

Vecka 50

lucia

13 december 

Luciatåg genom centrum  

På lucia kommer vi få njuta av ett magiskt luciatåg som skrider genom centrum. Tåget startar kl. 16.00 vid Stadskyrkan och går mot centrum genom Utopia, MVG och Sagagellerian där de kommer sjunga stämningsfulla jullåtar.

Läs mer här

 

17 december

Träffa Tomten och hans renar

Den fjärde advent är ingen mindre än jultomten själv på Rådhustorget för att ta emot alla barns julklappsönskningar inför julafton. Dagen till ära har han även med sig sina renar som gör sig redo att resa tillbaka till Nordpolen.

Läs mer här

 

17 december

Julpyssel i Utopia

I Utopia kan alla barn (och vuxna!) komma och göra fina julkort, pyssla till julklappar och rita stämningsfulla julbilder. En fotovägg med jultema finns för att fota egna julkort. Det bjuds dessutom på stämningsfull julmusik av Elin Örebrand.

 

17 december

Julmarknad med UF

Ett helt gäng med Unga företagare kommer sälja sina smarta och nytänkande produkter under marknaden på Rådhustorget. Kanske är det här du kan du hitta någon av årets julklappar?

Läs mer här

 

18 december 

Julbio på Rådhustorget

Nu bjuder Visit Umeå in till julbio på Rådhustorget! Vi skapar det ultimata julmyset med julfilm på storbildskärm, bänkar med renskinn och varm saft eller glögg till alla biotittare. Den 3 december visas Grinchen (2018) och den 18 december Polarexpressen.

Läs mer här

Presentkort Umeå centrum

 

Presentkort Umeå centrum

Med över 100 olika inlösningsställen i Umeå Centrum är Visit Umeås presentkort en perfekt present som passar de flesta. Presentkortet går att använda på alltifrån butiker och restauranger till caféer och hotell. Läs mer om vårt presentkort här