Trots den rådande pandemin finns det alla möjligheter att komma i julstämning! Julen i Umeå bjuder på en rad olika aktiviteter som kan upplevas tryggt och säkert. Här har vi listat flertalet aktiviteter och händelser i Umeå centrum som du behöver ha koll på för en härligare juletid.
Informationen på den här sidan var aktuell julen 2020!

 

En speciell och viktig jul - Så jobbar vi med säkerhet kopplat till Covid-19 

Julen är en tid vi vill fira med kärlek, omtanke och trygghet. Julen i år är inte som vanligt och vi behöver alla hjälpas åt att minska spridningen av Covid-19. Vi vill inte uppmuntra till något som är otryggt eller osäkert. Vi har därför skapat aktiviteter anpassade efter den rådande situationen, utomhus och med avstånd mellan deltagarna. Alla aktiviteter följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och vi har, trots det, gjort vårt bästa för att just du ska få en härlig juletid. 

 

Aktiviteter i Umeå centrum

 

27 november – 21 december

Skicka önskepost till Jultomten

Mitt i centrum har Jultomten själv placerat ut en stor, magisk brevlåda. Här kan alla barn skicka sina önskelistor till Tomten med möjligheten att få sin önskan uppfylld. Genom att lämna en förälders kontaktuppgifter på önskelistan så är ni också med i utlottningen där ni har chans att vinna något av det ni önskat er. Har ni inte med en önskelista till centrum? Inga problem – tack vare Sandbergs pappershandel kan alla barn få gratis brevpapper att skriva sina önskelistor på. Knacka bara på rutan eller gå in i butiken så förser dem er med allt ni behöver för att skicka er önskepost. Tomtens brevlåda finns vid Äppellunden på Rådhustorget mellan den 27/11-21/12. 

 

29 november – 23 december

Upplev Alla tiders jul

Utopia kommer skapa ett skyltfönster som tolkar tre olika epoker, -70 -90 och -10 talet. Upplev nostalgiska minnen och varje epoks karaktäristiska trender och händelser. Det kommer finnas väl utmarkerade platser för alla som vill spana in skyltfönsterna så att ingen trängsel uppstår. Utopia kommer även ha ett julhus som du kan titta in i och upptäcka spännande och finurliga ting. Läs mer om Alla tiders jul här.

 

Helger mellan 5 - 20 december

Besök Julvärlden i MVG

MVG kommer traditionsenligt skapa en julvärld i gallerian där man kan pyssla ett julkort, hälsa på tomten, dricka en kopp glögg och samtidigt lyssna på vackra julstämmor av en julkör. De kommer ha en entrévärd som ser till att de bara tar in en familj i taget (max 6 personer) vilket gör hela upplevelsen mer coronasäker och väldigt exklusiv! Las mer här.

 

7 - 20 december

Gå på pepparkaksutställning

Kaféet Fika har anordnat en pepparkakstävling där de bästa bidragen kommer ställas ut mellan den 7 och 20 december. Det kommer garanterat bli en mängd kreativa pepparkakshus som kommer ställas ut i lokalen och verken kommer placeras vid fönstren så att de går att beskådas utifrån. Det bästa bidraget vinner en natt på hotell och ett presentkort på Fika! Läs mer här

 

12 - 22 december 

Tävla i Julklappsjakten - Vinn ett presentkort med ett värde upp till 5000kr  

Den stora julklappsjakten går ut på att hitta tio stycken gömda julklappar i Umeå centrum vilket ger dig chansen att vinna Umeå Centrums presentkort med ett värde på 100 - 5000 kr. Läs mer om tävlingen här.

 

 

Julstämning i Umeå centrum
Foto: Fredrik Larsson

 

Julstämning i Umeå centrum

 

27 november – 23 december

Eldkorgar och juleljus

Umeå centrums offentliga miljöer kommer dekoreras med eldkorgar och juleljus – allt för att skapa julstämning i centrum. Den vackra stjärnhimlen efter Rådhusesplanaden och de lysande ljusbollarna längs med Kungsgatan är redan på plats och under de fyra helgerna fram till jul kommer centrum även lysas upp med stämningshöjande eldar.

 

Från 5 december

Juliga skyltfönster

Saknar du den klassiska skyltsöndagen? Nu återinförs en miniversion av den klassiska skyltsöndagen genom två juliga skyltfönster på Kungsgatan 65. Temat för skylfönsterna är klassisk- och hållbar jul skapade av kreatören Lisa Karlsson. 

 

Från 6 december

Projektioner på Kungsgatan 

I ett skyltfönster i Utopia ut mot Kungsgatan kommer filmerna Tomtens slädtur och Tomtens hemliga besök visas varje dag fram till julafton. Tillsammans med de små i familjen är det en mysig och intim tillställning som garanterat skänker julstämning.

 

 

Julshopping Umeå centrum
Foto: Malin Grönborg 

 

Säker julhandel

 

Handla digitalt men stötta lokalt

Många butiker har på flera sätt gjort det möjligt för oss att handla tryggt och säkert trots den rådande situationen. Vi ser flera kreativa lösningar som dyker upp i sviterna av pandemin som vi hjärtligt tar emot för att kunna julhandla och fortsätta stötta lokalt. Några exempel är shopping via FaceTime, Instagram och Facebook vilket är en av alla trygghetsåtgärder som tagit plats hos butikerna.

 

Julhandla utomhus

Bland eldkorgar och juleljus kan du nu njuta av gågatans julstämning och samtidigt fixa dina julklappsärenden. Flera butiker i Umeå har tagit fram möjligheten att shoppa utan att gå in i butiken. Hos Åhléns kan du till exempel ringa eller maila butiken och berätta vilka varor du önskar för att sedan bli mött utomhus med en mobil betalningsterminal. At home store, Linné och Grankvist och Hemslöjden kan likaså komma ut om du knackar på rutan. 

 

 

Presentkort Umeå centrum

 

Presentkort Umeå centrum

Med över 100 olika inlösningsställen i Umeå Centrum är Visit Umeås presentkort en perfekt present som passar de flesta. Presentkortet går att använda på alltifrån butiker och restauranger till caféer och hotell. Läs mer om vårt presentkort här.