Det finns många spännande naturreservat i Umeå med omnejd. Här får du tips på vilka de är och genom att besöka någon eller några av dem i sommar får du garanterat en härlig naturupplevelse och en trevlig utflykt.

Naturreservat i Umeåregionen

 

 

Holmöarna

Ta med dig familjen, kliv på färjan och besök Bergudden och Holmöarna. Här finns mycket att upptäcka och göra. Alltifrån Berguddens fyr till Holmöns båtmuseum och fina badplatser. Cyklar kan du hyra på museet. Förläng ditt äventyr med en övernattning i Fyrväktarbostäderna eller boka boende på Stora Fjäderägg. Bild. 
Mer om Holmöarna

 

Grössjön

Grössjön ligger nära Umeå och har flera markerade stigar, grillplatser och bra parkering. Vandra mellan tät skog, hällmarker och öppna myrar. Stigarna är lättpromenerade. Glöm inte kikaren då det finns många fåglar och ett fågeltorn i reservatet. 
Mer om Grössjön 

 

Långbergskullarna 


En vandringsled tar dig runt området med spännande och varierande natur. Grottorna nära bergets topp och det vidsträckta klapperstensfältet är två spektakulära inslag. Leden går förbi det stora klapperstensfältet och vindskyddet vid Aldertjärnen. Vid Aldertjärnen kan du välja att vika av från rundslingan och följa leden mot Sör-Långbergskullens topp och grottorna.
Mer om Långbergskullarna

 

Tavasten. Foto Emma JohanssonTavasten. Foto Emma Johansson

 

Tavasten - Skeppsviksskärgården


Ett vackert naturreservat för dig som vill uppleva skärgården. Området ger möjlighet till fågelskådning, bad, fiske och vandring. Bra utgångspunkter till området är byn Skeppsvik eller Tavasten. Från Tavasten kan du vandra den 4,5 km långa vandringsleden ut till Tavastudden. Efter 2,5 km kommer du till ett vindskydd med grillplats. På vintern kan du utforska området på skidor eller med skridskor.
Mer om Tavasten
 

Lagnäset

I Lagnäset välkomnas du av fågelsång och lummiga lövskogar. Fiska, paddla eller vandra längs Öreälven. Kanoter finns att hyra på Öreälvens Kanotcenter. Under försommaren lyser de guldgula smörbollarna och i augusti bjuder älven på varma bad. Missa inte heller utsikterna från de höga nipbranterna och ravinerna.
Mer om Lagnäset

Kombinera ditt besök med en ridtur på Backforsgård eller ett besök hos älgkalvarna på Älgens hus

 

Torsmyran

Den väldiga Torsmyran är lättillgänglig från E4an, norr om Nordmaling. Den är en av Norrlandskustens största och mest variationsrika myrar. Myren är utrustad med en ramp, så att alla kan njuta av delar av reservatet. Besök gärna myren tidigt på morgonen då dimmorna dansar.
Mer om Torsmyran

Kombinera besöket med en tur till Storrisbergsgrottorna. Se nedan. 

 

Storrisbergsgrottorna. Foto Frida BjörkelidStorrisbergsgrottorna. Foto: Frida Björkelid

 

Storrisbergsgrottorna

Storrisbergsgrottorna är något för dig som vill uppleva någonting annorlunda! Här finns flera större grottor, där den mest kända är Tjuv-Antes grotta. I grottan leder stabila metallstegar ner till en 1,5 meter bred spricka i berget. Totalt är grottan hela 30 meter lång och det kan vara lite utmanade för mindre barn att ta sig fram i grottan, men vägen dit går bra. Glöm inte ficklampan. Mer om Storrisbergsgrottorna

I Nordmaling finns mycket annat att se och göra. Olofsfors bruk, Humlebäck Keramik & Möbelsnickeri och Åbrånets Limousin.

 

Hjukenåsarna 

På Hjukenåsarna i Vindeln kan du följa skogsstigarna genom ett hisnande åslandskap. På Huvudåsen finns en grillplats och den bästa utsikten över landskapet. Om det har regnat, passa på att besöka Västerbottens egna vulkaner vid Lerfallets naturreservat. Mer om Hjukenåsarna

Området bjuder även på fina vandringsleder och forsränning. Stanna gärna till för att titta på utställningarna vid Konst i kvarn.

 

Orrböle. Foto Andreas GarpebringOrrböle. Guckusko orkidé som växer vilt i Sverige. Foto Andreas Garbebring

 

Orrböle

Naturreservatet i Orrböle, Vännäs är främst känt för sina orkidéer som växer i de näringsrika granskogarna. Här kan du bland annat upptäcka nornan och den vackra guckuskon, som med sina stora blommor inte har någon motsvarighet i den svenska floran. Orkidéerna blommar från slutet av maj fram till midsommar. 
Mer om Orrböle

 

Mårdseleforsen naturreservat

Mårdseleforsarna

 

Mårdseleforsen

Om du ännu inte besökt Mårdseleforsen så är det dags! Här möts du av spännande fjällväxter, 250-åriga tallar och brusande forsar. Hängbroar tar dig över forsen till klipplandskapet med jättegrytor, som vattnet genom årtusenden slipat fram. Forsen är mest spektakulär i juni eftersom vattennivån oftast är hög vid den tidpunkten. Mer om Mårdseleforsen. När magen börjar kurra kan du besöka restaurangen Wild River (glöm inte att boka i förväg) eller Granströms café i Mårdsele, som båda ligger nära forsen. 

 

Vännforsen

Vid Vännforsen växer tallar, gran, lövskog och där finns den sällsynta älvstarren i källdragen. Ta med hela familjen på en dagsutflykt och passa på att ta ett dopp vid forsens badplats. Du kan även vandra längs leden upp till Glassbonden, där familjeturen med forsbåtarna startar.
Mer om Vännforsen

Missa inte heller caféet Kullar & Klang och Leva Gårdsbutik. Eller varför inte boka en övernattning på mysiga Wallhalla B&B

 

Klubben

Upplev en dag vid havet i naturreservatet Klubben, där Rickleån möter havet. Vandra längs stigen över klapperstensfälten och upptäck de badvänliga stränderna. Glöm inte kaffekorgen och badhandduken. 
Mer om Klubben

Är du sugen på mer att upptäcka eller göra i området? Besök den fina fiskebyn Ratan eller ta en tur till Stenfors gård du letar efter spännande loppisar.

 

Vandra i Umeåregionen

Passa på att vandra längst någon av regionens vandringsleder.

vandring