Drömmer du om att se norrsken? Då har du kommit rätt! Nedan har vi samlat både förslag på aktiviteter och platser att besöka för en oförglömlig upplevelse under det gröna skenet.

Norrsken över Bäcksjön
Norrsken över Bäcksjön. Foto: Fredrik Larsson
 

Umeå Aurora Hunters

I den populära Facebook gruppen Umeå Aurora Hunters samlas intresserade norrskensspanare för att dela med sig av upplevelser och för att få norrskensprognoser, tips och information om hur man bäst fångar det med sin kamera. Gruppen skapades för att dela bilder mellan studentkompisar på Umeå Universitet men har fått följare från hela världen. Fredrik Larsson, en av grundarna, säger så här om intresset:

- ”Intresset för Norrsken fortsätter att fullkomligt explodera. Vi går också mot en mer aktiv cykel på solen vilket ger oss ökad chans för Norrsken under kommande år. Gruppen lockar väldigt många människor då vi har en väldigt bra gemenskap där alla är välkomna oavsett om man är proffs eller ser Norrskenet för första gången. Vi ställer också aktuella prognoser och lägger oss på en vardaglig nivå som är lätt att förstå utan att begripa alla de vetenskapliga termerna. Detta tillsammans med att vi skriver på engelska i gruppen gör den tillgänglig för en bred målgrupp.”

 

 

Norrsken från Tavelsjöberget. Foto: Fredrik Larsson

 

Var kan man se norrsken?

1. Bäcksjön är en populär plats för norrskensentusiaster. Här finns det ett gäng rastplatser du kan sitta på medan du väntar på naturfenomenet.
Avstånd från Umeå: 22 minuter med bil.

2. Nydalasjön. Nära Umeå universitet ligger Nydala friluftsområde med ett upplyst spår runt Nydalasjön. Här finns också grillplatser och vindskydd, perfekt när man är ute på norrskensjakt.
Avstånd från Umeå centrum: 10 minuter med bil.

3. Tavelsjön. Åk till populära Tavelsjö, där du antingen hålla till nere vid vattnet eller gå upp på toppen av Tavelsjöberget för att njuta av både utsikt och norrsken.
Avstånd från Umeå: 30 minuter med bil.

Vill du lära dig mer om norrsken och bli påmind om när det är dags? Följ då Umeå Aurora Hunters på Facebook för dagliga uppdateringar.

 

Norrsken Aurora Borealis
Norrsken över Aurora Borealis Adventures norrskenskåtor. Foto: Explore The North
 

Norrskensaktiviteter

1. Norrskenstur med Backfors Gård. Bege dig ut i vintermörkret med bjällerklang och släde och spana efter norrsken! Turen tar ca 1 timme och halvvägs stannar man för fika och varm glögg. 

2. Norrskensfotografering hos Granö Beckasin. Tillsammans med deras guide får du lära dig att fotografera norrsken och hur du förevigar detta magiska fenomen.

3. Övernatta i norrskenskåta hos Aurora Borealis Adventures I en Aurora Tepee är det varmt och bekvämt med sköna sängar. Här kan du på ett unikt sätt uppleva naturens ljusshow genom fönster i kåtans väggar och tak.