Sandstränder, kala klippor, sevärdheter, kultur, mat och glittrande vatten. Utforska havet och kusten runt om Umeå i sommar. Här kommer våra bästa tips på härliga naturupplevelser på cykelsadeln, när du är paddlar i havet eller vandrar längst en stig.

Holmön. Ratan. Hav. Kust

Ratan och Holmön. Foto: Visit Umeå
 

Holmön 

Sveriges soligaste ö, Holmön, upptäcker du bäst med cykel. Ta dig lätt fram längst de smala vägarna och upplev naturen och den vackra bykärnan. Ta med egen cykel eller hyr på ön. Förläng din vistelse och nyttja ett av de många charmiga och annorlunda boendealternativ som finns på ön. Bo vid en fyr i fyrvaktarbostad, på en prästgård eller varför inte i en fiskebastu?!

Hitta hit: Holmön når du med färja från Norrfjärden ca 30 km norr om Umeå. Turen tar 45 minuter och är helt gratis. 
 

Ratan. Hav.

Rataskär. Foto: Visit Umeå
 

Rataskär

Naturreservat Rataskär, som ligger på en ö strax intill byn Ratan, har flera kulturlämningar som medeltida labyrinter, tomtningar, lotsplats och en fyr. Ön bjuder på olika naturtyper och vidunderlig havsutsikt. Rataskär når du endast genom att hyra en roddbåt i Ratan för att sen ro 200 meter ut till ön. En spännande utflykt för stora som små! 

Missa inte att väl på plats i Ratan också göra ett besök till Tullgården där Hantverk i Ratan flyttar in under sommaren. Fint hantverk såsom handgjorda tvålar, sömnad, knivar, smide, träslöjd och mycket mer. Det finns även ett litet mysigt café i sommar på Tullgården där de säljer god fika. Fler tips är ekobutiken Malin i Ratan som gör egentillverkad ekotvål och bra tillbehör. 
Hitta hit: Följ E4:an norrut ca 16 km från Sävar. Ta av på vägen mot Djäkneboda och Ratan och följ den i 6 km. 
 

Norrbyskär

Upptäck Norrbyskär - en skärgårdspärla med fascinerande historia! I slutet på 1800-talet växte en av Europas största sågverksanläggningar och ett sjudande samhälle fram på Norrbyskär. Idag är ön ett populärt utflyktsmål under sommaren med vacker natur, historiska byggnader, museum, barnaktiviteter, herrgård och mycket mer. 

Missa inte att väl på plats på Norrbyskär göra ett besök på Norrbyskärs museum. Här kan du lära dig mer om öns historia, åka på guidad tur med minitåg och köpa med Take away för att avnjuta en härlig picknick i naturen. 

Hitta hit: Färjan till Norrbyskär avgår från Norrbyn, 39 km söder om Umeå. Turen tar ca 15 minuter, kostnad för färjan tillkommer.

 

Järnäsklubb

Upplev Järnäshalvön och det gamla fiskeläget Järnäsklubb. Här kan du vandra på klippor, njuta av milsvid havsutsikt och spana efter fyrar i horisonten. Leta dig fram till, den för många oupptäckta- och hemliga badplatsen, ”lilla badviken”. Övernatta kan du göra i Lotsstugan, med en fantastisk utsikt över havet. 

Hitta hit: Från Umeå, kör söderut på E4 till norra infarten till Nordmaling. Strax efter Levar hotell, sväng vänster och följ vägen till Järnäsklubb.
 

Obbola

Obbola ligger naturskönt vid Umeälvens mynning. En av Umeås äldsta byar med lång tradition av fiske- och säljakt. Här hittar du vandringsstig, havsbad, loppis, boulepark, handelsträdgård och grillplatser. För den cykelintresserade finns SCA Arena med MTB- och trailrunningleder med olika svårighetsgrader. På Salteriet, som bedriver fiskförädling och gårdsbutik hittar du vildfångad fisk att äta på plats eller köpa med hem. I samma byggnad som Salteriet finns dessutom ett fiskarmuseum med gamla föremål, text och bilder som beskriver Obbolas fiske- och säljakts historia. Museet är gratis att besöka och har samma öppettider som Salteriet. 

Hitta hit: Från Umeå, kör på E12, Holmsundsvägen förbi Umeå flygplats mot Holmsund. Efter ca 11,5 km når du Obbola och Södra Obbolavägen. 

 

Obbola by. Hav

Obbola by. Foto: Visit Umeå

Kvarken Fisk. Hav. Foto Philip Avesand

Kvarken Fisk. Foto: Visit Umeå
 

Rovögerns hamn

Endast 30 minuter från Umeå vid havet med vackra vyer finns Rovögerns hamn. Här finns den populära fiskekrogen Kvarken fisk som erbjuder lokalt förädlad och färsk fisk såsom sik, abborre, gädda, strömming och lax beroende på säsong. Ät en god måltid eller köp med delikatesser hem. Tips! Checka in i en av de mysiga och nybyggda sjöbodarna längs med bryggan. Somna till havets brus och njut av skärgårdsinspirerande frukostbuffé. 

Hitta hit: Från Umeå, kör norrut på E4. Sväng vänster på Täftebölevägen och efter 4,3 km sväng vänster in på Skomakarvägen. Efter 560 meter sväng höger in på Rovågersvägen och följ vägen till Kvarken fisk. 

 

Badplatser vid havet

Har du tröttnat på din vanliga badplats vid havet? Lugn, det finns massor av stränder i närheten av Umeå. Här har vi listat både populära och mer oupptäckta pärlor att utforska i sommar.