Första gången i Umeå? Kanske ditt första rally? Oroa dig inte! Här har vi sammanställt en lista med användbara tips för att göra din upplevelse så bra som möjligt.

Denna information är inte längre aktuell.

Bra att tänka på inför ditt rallybesök

Vi vill att ditt rallybesök ska bli en upplevelse. Evenemanget genomförs utomhus och det kan bli mycket stillastående. För att du inte ska glömma något i planeringen har vi sammanställt en lista med tips.

rally-hopp

Ta med kontanter/Cash only

På Rally Sweden kommer betalmedlet vara kontanter och därför är det viktigt att förbereda sig. Försök ta ut kontanter så det räcker innan folkfesten drar i gång så du inte fastnar vid någon bankomatkö eller liknande. Se även till att du kan förvara dessa kontanter på ett tryggt sätt. Lämna till exempel inga kontanter i bilen om du tagit den till någon av de av rallyt anvisade parkeringarna.

Här hittar du bankomater i Umeå
 

Undvik tråkigheter - Lär dig om säkerhet under Rally Sweden

Motor of Sweden har tillsammans med polisen och Rally Sweden tagit fram en informationsvideo gällande säkerhet. Här talar de om trafik, skoterkörning och publiksäkerhet. Se filmen och var helt förberedd inför rallyt så du slipper tråkigheter, för en så trygg rally-upplevelse som möjligt.

Här kan du ta del av mer viktig information från polisen inför Rally Sweden

Här kan du ta del av mer viktig information från ambulansen inför Rally Sweden

 

Kläder

Rallyt hålls mitt i vintern och du borde klä dig därefter. Ta på dig dina varmaste kläder, handskar, halsduk, mössa och ha med ett extra par sockor.

 

Varm dryck och mellanmål

En varm dryck som kaffe, te eller varm choklad kan verkligen hjälpa dig att hålla värmen och njuta av eventet. Dessutom vet du aldrig när du kan komma att behöva ett mellanmål för lite extra energi.

 

Ta dig runt

Oavsett om du är hemmahörande i Umeå eller om du besöker Umeå för första gången så är det viktigt att veta hur du tar dig runt. Det går många bussar till rallyts olika områden med utgångspunkt från Vasaplan nära Rådhustorget. Ska du ta bil är det viktigt att vara i tid för att hitta parkering så du inte missar dyrbar rallytittartid. Glöm inte att det går utmärkt att ta sig runt i Umeå med cykel året om, från centrum tar det inte mer än fem minuter till arenaområdet och Röda ladan med cykel.

 

Rally Sweden anordnar GRATIS PARKERING i anslutning till områdena, men dessa platser är så klart begränsade så var i god tid så du inte missar något.

Parkering i Umeå stad i övrigt kan du hitta information om hos UPAB eller Aimo park. (Denna parkering är inte gratis).

Allmänna frågor och svar gällande parkering och transport i Umeå

 

Naturen kallar 

Om du följde vårt tips gällande varm dryck och mellanmål så kommer du förmodligen behöva en toalett en stund efter. Som tur för dig finns det flera ställen i Umeå där dessa är tillgängliga.

Klicka dig in på kartan och sök efter symbolen

 

En plats att vila

Du kommer nog stå och gå runt en hel del under rallyt, men glöm inte att vila. Ta med en fällstol eller sittunderlag om du inte har tillgång till någon sittplats vid Röda Ladan.

 

Akta hörseln

Alla älskar inte mullrande motorer, så ibland behöver våra öron lite extra hjälp för att inte bli skadade. Ta med öronproppar eller något liknande för säkerhetsskull och njut av ljuden på ett tryggt sätt!

Maximera ditt besök i Umeå

Är det ditt första besök till Umeå? Då ska du veta att det finns mycket att upptäcka och göra! Nedan har vi listat inspiration till hur du kan få ut så mycket som möjligt av ditt besök.

upptäckumeå-slide

Ta med någonting hem

Om du råkar på lite ledig tid under din vistelse i vår stad så finns det många saker att hitta på för att få tiden att gå. Till exempel har vi många butiker att utforska. Umeå centrum är full av shoppingmöjligheter med köpcentrum som Utopia och MVG som är ihopkopplade direkt med Rådhustorget. Du kan också ta bussen till vårt största köpcentrum Avion.

 

utopia-croppedUtopia.

restaurang-croppedGotthards krog. Foto: Philip Avesand

När magen börjar kurra

Precis som rallybilarna behöver vi människor vårt eget bränsle och Umeå har många restauranger och matställen att fylla upp det på. Det kommer även finnas food trucks närvarande för evenemanget. Oavsett vad du är sugen på är vi säkra på att du kommer hitta det. Vid Skeppsbron finns det ett mat- och öltält inne på området. På Rådhustorget kan du äta en mindre måltid i kåtorna som är uppställda där. 

 

Är du sugen på att utforska och testa på vårt restaurangutbud?

Då har vi några förslag åt dig här. Glöm inte att boka bord!

 

 

 

Gör det till en läroresa

Umeå har en rik historia och mycket kultur att upptäcka. Om du får tid över under din vistelse, varför inte svänga förbi ett av våra fantastiska muséer? Bli upplyst om  länets historia på Västerbottens museum, ta del av utställningar från många platser i världen på Bildmuséet och missa inte att besöka Kvinnohistoriskt museum, det första av sitt slag i Sverige. Den sistnämnda ligger i Väven precis intill Skeppsbron, så varför inte passa på?

Upptäck våra muséer
 

museum-croppedMissa inte heller Guitars -The Museum vid Folkets Hus för att lära dig allt du behöver veta om gitarrer! Foto: Philip Avesand

utflykt-croppedNorrsken vid Bäcksjön. Foto: Fredrik Larsson

En utflykt i utflykten

Upptäck intressanta utflyktsmål runt Umeå medan du är här. Mängden av saker och ställen att uppleva är något vi är stolta över. Ett nära resmål kan vara Umedalens skulpturpark, men om du har möjlighet att ta dig längre finns det naturreservat där du kan komma nära den västerbottniska naturen. Varför inte testa att köra hundspann eller boka en norrskensguide? 

Planera ditt nästa äventyr