Upplevelser och aktiviteter

Tavelsjö utiskt. Foto Mårten Edberg

 

Sommar i Tavelsjö

Under sommaren erbjuder Tavelsjö en stor variation av utomhusaktiviteter i den vackra naturen.
Här kan du paddla, klättra i berg, vandra, cykla och äta god lokalproducerad mat.

 

 

Varierat landskap perfekt för vandring

Tio Toppar Tavelsjö - Här hittar du flera vandringsleder och toppar med varierande svårighetsgrad. För varje berg finns en markerad stig från dess fot hela vägen upp till toppen. Bergen i Tavelsjö erbjuder allt från en kortare vandring på 0,5 km till en lite längre vandring på 2,1 km enkel väg. 
 

Tavelsjön Runt - En fin vandringsled på 23 kilometer runt sjön. Du kan börja din vandring var som helst längs leden. Det finns flera rastplatser att stanna vid och njuta av de fantastiska vyerna runtom sjön. Leden är i första hand tänkt för vandring, men det går också bra att cykla.

 
Tavelsjöleden -   En fantastisk vandringsled på 42 kilometer som utgår från centrala Umeå och som du kan vandra hela vägen till Tavelsjö. Leden är en kombination av skogs- och bergsstigar, grusvägar och småvägar och är tillgänglig större delen av året. Om du väljer att cykla längst leden får du en trevlig och bitvis utmanande cykling.
 

Tavelsjö. Foto Amanda SveedKrogberget, Tavelsjö. Foto Amanda Sveed

PaddlingTavelsjö. Foto Philip Avesand

 

Paddla på sjön
Tavelsjön är den största sjön i Umeå med en yta på 9,74 kvadratkilometer. Ett idealiskt vatten att paddla i som nybörjare eller van paddlare. Du kan hyra kanot, kajak eller sup bräda hos Tavelsjö kanot & kajak.   
 

Här kan du äta och fika
Tavelsjö Wärdshus  serverar genuin, god och vällagad mat som är närproducerad, närodlad och ekologisk i den mån det går. Här hittar du också ett bra utbud av vegetarisk och vegansk mat. Vill du njuta av ett gott fika så har du kommit rätt. Här finns också en gårdsbutik med en blandning av produkter. 

Sundlingska Gården med råvaror som är biodynamiskt odlade från egen gård, Amandus odlingar. Här kan du både äta och fika gott. 
 

För dig som gillar trädgård
Blå Eld är butiken för dig som gillar att köpa prylar till din trädgård.