Sportlovet är en vecka fylld med skidåkning och andra roliga vinteraktiviteter. Här har vi samlat några av våra bästa tips för ett lyckat sportlov.

Tavelsjö Isbana

I Tavelsjö ca 25 km utanför Umeå hittar du Tavelsjö AIK Isbana, en upplogad 13 km lång skridskobana. Formen på banan är som en 8:a så vill man bara åka halva sträckan går det. Det finns också långfärdsskridskor att hyra på plats, kontakta då 072-535 9910.

Precis intill skridskobanan finns Sundlingska Gården som serverar härliga surdegspizzor, soppor, grytor och fika. Vill man ha andra matalternativ finns det mysiga Wärdshuset Tavelsjö bara 2.5 km från starten av isbanan. Här serveras det fika, pajer, soppor, toast och dagens. 

Hundspann Umeå

Hundspannsturer
Upplev Norrlands magiska vinterlandskap på riktigt tillsammans med människan bästa vän. En hundspannstur är något man sent kommer att glömma.

I vår destination finns det ett gäng företag som erbjuder hundspannsturer. 

 

Bräntberget Umeå

Sportlovsveckan är ett ypperligt tillfälle att spänna fast fötterna och glida ner för backen. I Umeåregionen har vi totalt sex skidanläggningar, alla väl värda ett besök. 

Bräntberget
Umeås egna centrala backe heter Bräntberget. Hit tar man sig enkelt tills fots, med cykeln eller lokaltrafiken. Med big-jumps, rails, pulkbacke och allmänna åkytor finns utmaningar för både stora som små. Backen har en fallhöjd på 48 meter och längsta nedfart är 260 meter. Läs mer om Bräntberget här.

Buberget
Vindelns traditionsrika vintersportanläggning med pisterna graderade från svart (avancerad) till grön (nybörjare). Totalt hittar man fem nedfarter och fyra liftar varav en är en barn- / knapplift. Här finns det stor parkering, skiduthyrning och servering i den gemytliga storstugan. Läs mer om Buberget här.

Middagsberget
En familjeanläggning för utförsåkning med två liftar och tre nedfarter varav en funpark. Här finns det möjlighet för alla att kunna åka utför pisterna. Här finns det även en pulkbacke, vindskydd med grillplats samt skiduthyrning. Läs mer om Middagsberget här.

Middagsberget Vännäs

Ålidbergets skidanläggning
Här hittar du backar med en högsta fallhöjd på 115 meter. En bit upp i backen finns en stor och gemytlig skidstuga med en mysig servering och en stor veranda i solen och fyra grillstugor i anslutning till backen. Det finns också möjligheter för längskidåkning. Läs mer om Ålidbergets skidanläggning här.

Agnäsbacken
Agnäsbacken är en högklassig vintersportanläggning där aktiviteterna finns samlade inom ett naturskönt område med nedfarter som passa alla åkare. För den som inte vill åka utför finns även längdskidspår, samt ett barnområde med bra möjligheter att åka pulka, leka och grilla korv. Det finns också  möjlighet att köpa något gott att äta i serveringen. Läs mer om Agnäsbacken här.

Bygdsiljumsbacken
Bygdsiljumbacken är en populär backe som öppnade redan år 1943. Här hittar man tolv nedfarter med alla svårighetsgrader varav tre stycken är elbelysta. Från barnvänliga gröna nedfarter till norrlandskustens brantaste backe med 45 graders lutning. Läs mer om Bygdsiljumsbacken här.

Backfors Maria Lindberg
Fotograf: Maria Lindberg

 

En utflykt ut i naturen gör en alltid gott! Hamptjärnsstugan är ett perfekt utflyktsmål för hela familjen. Här hittar du grillplatser, en härlig utsikt och stans kanske populäraste och häftigaste pulk- /kälkbacke. Det finns också en servering som är öppen på söndagar mellan 11 - 15.

Ett annat unikt sätt att uppleva den västerbottniska naturen är med en norrskenstur med häst och släde tillsammans med Backfors Gård eller turridning på Islandshästar hos Grönåkers Farm
 

Vill du ha fler barnvänliga tips inför sportlovet? Kika då in på vår familjesida här.